German Butter Cookies
Cookies ini adalah sama seperti mentega cookies Danish
yang kita beli kat pasaraya tu
. Lembut dan mereka benar-benar cair di dalam mulut .
Sangat mudah untuk membuat jika mempunyai bahan-bahan yg mencukupi
Bahan-bahan:
Butter-125 gram (salted)
125 gram tepung kentang
40 gram gula aising
80 gram tepung gandum halus
Vanilla-¾ sudu kecil
Cara2:
1-Satukan tepung kentang dan tepung gandun, ayak dan ketepikan.
2- Putar mentega dengan gula aising hingga sebati.
3-Perlahan kelajuan dan masukkan tepung
sedikit demi sedikit hingga menjadi doh yang lembut.
Rehat kan sekejap.
4- Ambil sedikit adunan kemudian bulat2kan dan susuh atas dulang pembakar.
5- tekankan garfu atas bebola tadi hingga sedikit leper dan membentuk corak.
6- Bakar dalam oven yang telah dipanaskan pada suhu 175C selama 15 minit
ini corak yg paling simple
boleh dihias dgn berbagai cara dan rupa
tp kalau togel mcm ni ja pun
dah cukup sedap..
Famous Amos Cookies
Sapa suka makan famous amos cookies?
sedap,kan...
tp membuatnya sendiri lbh menjimatkan
dan paling best
boleh taruk coklat chip byk2..
Bahan-bahan ayak :
280 gm (2 1/4 cawan) tepung gandum
10 gm (3 tsp) serbuk koko
2 Tbsp tepung jagung
1/2 tsp soda bikarbonate
2 Tbsp susu tepung
Secubit garam
Bahan-bahan lain :
250 gm mentega
150 gm gula kastor
1/2 tsp asen vanilla
1 biji kuning telur
100 gm (1/2 cawan) coklat chip
100 gm sebarang kekacang(walnut, badam, gajus dll yang dicincang)
atau kismis - optional
Cara-cara :
Pukul mentega, gula kastor dan esen vanilla hingga kembang.
Masukkan kuning telur dan pukul rata.
Masukkan bahan-bahan ayak dan kemudian kacau hingga sebati
.
Masukkan coklat chip dan cincangan kacang atau kismis.
Kacau rata.
Sudukan adunan ke atas dulang pembakar.
Boleh juga diuli menjadi bebola-bebola kecil dengan menggunakan tangan.
jgn letak terllau dekat
antara satu sama lain
Bakar pada suhu 160 C
selama 15-25 minit bergantung kepada saiz bebola
Sejukkan dahulu biskut sebelum disimpan di dalam bekas kedap udara.
sedap dinikmati semasa minum petang bersama teh 0
Biskut Semperit @ Dahlia
BAHAN-BAHANNYA :-)
300 g mentega
130 g gula aising
2 kuning telur
1 camca teh esen rose
240 g tepung gandum*
100 g tepung jagung*
160 g tepung kastard*
(*gaul rata dan diayak)
Ceri merah, dipotong kecil untuk hiasan
CARA MEMBUATNYA :-)
Putar mentega dan gula aising hingga berkrim,
masukkan kuning telur dan esen rose dan putar hingga kembang.
Perlahankan kelajuan, masukkan tepung sedikit demi sedikit hingga habis.
Adunan akan menjadi doh yang lembut dan mudah ditekan.
Masukkan doh ke dalam acuan biskut dahlia.
Tekan atas dulang pembakar yg telah disapu mentega/majerin
Sapukan sedikit kuning telur diatasnya supaya ceri melekat
Bakar dalam oven yang telah dipanaskan pada suhu 175C selama 15 - 20 minit.
Murtabak Lapis Cream Craker ni
sesuai utk minum petang
(dan kenyang sampai ke malam)
Bahan-Bahan inti
1 mangkuk daging/ayam dicincang
1 biji bawang besar -didadu
2 ulas bawang putih - tumbuk
1 inci halia - tumbuk
1 sudu besar cili kisar
1sb serbuk kari daging+ sedikit air (jadikan pes)
garam
2 biji telur
1. tumis seketika bawang putih dan halia yang ditumbuk hingga wangi.
Masukkan cili kisar & pes serbuk kari.
Kacau hingga naik bau.
2. masukkan bawang besar yang didadu...kacau hingga wangi.
3. masukkan daging/ayam,.
4. perasakan dengan garam dan biarkan hingga daging kering airnya.
Ketepikan.
Bahan² Untuk Topping
Biskut Cream Crackers secukupnya
1 cawan susu UHT
1 biji telur (untuk lapisan terakhir)
keju
CARA
Rendamkan krackers dalam susu
Oleskan dulang pembakar dengar mentega.
Susun krackers yang telah dicelup tadi ke dalam loyang.
Lapiskan dengan lapisan daging.
Pukul ringan telur dan tuangkan separuh dari telur ke atas lapisan daging tadi.
Susun lagi krackers atas lapisan daging dan telur tadi.
Tuangkan lagi separuh dari susu tadi.
Ulangi proses lapisan sehingga habis, lebih kurang tiga lapis.
Akhir sekali tuangkan baki susu sehingga habis.
Bakar selama 45 minit pada kadar 190C.
Biskut Chip Coklat
180gm mentega/marjerin
90gm gula castor
100gm gula perang
1 sudu teh esen vanila
2 biji telur
200gm tepung naik sendiri
160gm tepung gandum
1 sudu teh soda bicarbonate
1/4 sudu teh garam
100gm coklat chips
120gm badam cincang
Ayak kedua2 tepung bersama soda bicarbonate+garam.
Pukul mentega/marjerin dengan kedua2 gula hingga gebu/putih.
Masukkan telur dan esen vanila dan pukul lagi hingga sebati.
Masukkan bahan2 yg telah diayak td dan gaul hingga sebati.
Masukkan pula coklat chips dan badam cincang
dan gaul lagi hingga sebati.
Sudukan ke atas loyang yg telah digris .
Jarakkan sedikit antara satu sama lain.
Bakar dalam oven dgn kepanasan 180C hingga masak (golden)
Homemade Pizza
BAHAN-BAHAN DOH PIZZA :
300 g tepung gandum (tpng roti pun boleh)
6 g instat yeast
20 g mentega
10 g gula halus
1 camca teh bread improver (optional)
1/4 camca teh garam
1 1/2 camca besar madu
170 ml air
Sedikit tepung untuk ditabur
BAHAN-BAHAN PIZZA GEBU :
1 cwn daging cincang - boleh gantikan dgn tuna
5 btng crab stick (ptng serong)
capsicum merah-dihiris
capsicum kuning- dihiris
capsicum hijau-dihiris
1/2 biji bawang besar, hiris bulat
3 keping nenas dalam tin dipotong kiub
5 biji cendawan butang - dihiris
1 cawan sos pizza/ sos prego/ sos spaghetti
175 g keju mozzarella
dried oregano and dried pasley-optional
UNTUK DOH PIZZA :
Satukan semua bahan untuk doh dalam satu bekas,
kecuali mentega dan tepung untuk ditabur, gaul rata hingga bersatu.
Tambah mentega dan terus meggaul hingga menjadi doh yang kenyal,
jika melekit, tambah sedikit tepung.
Kemudian bulat2kan dan biar 45 minit hingga naik sekali ganda.
UNTUK PIZZA GEBU :-
Panaskan oven pada suhu 190C,
sediakan 2 dulang pizza berukuran 9 inci, sapu dengan sedikit mentega.
Ketepikan.
Keluarkan doh,
bahagikan doh tadi kepada 2 bahagian sama besar.
Ambil satu, tabur sedikit tepung dan canai bulat.
Alihkan ke dalam dulang pizza,
tekan2 dengan hujung jari hingga memenuhi dulang
tadi dan biarkan kelilingnya sedikit tebal.
Ratakan sebahagian sos pizza tadi dan susun
bahan untuk pizza atasnya (buat 2 bahagian)
dan diakhiri dengan keju mozzarella.
.
Bakar 20 - 25 minit hingga keju mencair dan roti kelihatan kuning keemasan.
Keluarkan dari oven
Mushroom Soup + Garlic Bread Homemade
Roti Perancis beli kat Tesco
* 1/2 cawan mentega tanpa garam dilembutkan
* 2 ulas bawang putih dicincang
*1 sudu pasli segar dicincang
*1/4 cawan segar parut Parmesan keju (pilihan)
sapukan bahan2 bertanda * pada roti
masukkan dlm oven..
bakar beberapa minit
mushroom soup...
boleh buat seperiuk ...makan puas2...
-1 keping dada ayam
-1500 ml air
-500 ml susu segar(susu kotak)
-1 ketul kiub ayam
- 1 tin kecil cendawan butang(dihiris kecil2)
- garam
- 1 cawan tepung gandum
Cara-cara
- potong ayam kecil2.
- masukkan ayam dan air ke dalam periuk.
- rebus sehingga masak.
-masukkan susu dan kiub ayam.
-masak guna api yang perlahan.
-masukkan mushroom.
-masukkan bancuhan tepung dan kacau sehingga pekat.
- tambah perisa, garam
boleh buat banyak2..
lebih murah...lebih jimat
berbanding makan kat Pizza Hut