Puding Tapai Beras Pulut
-12g agar2 tali
-3 cawan air
-setengah cawan susu cair
-gula,pewarna
-sedikit tapai pulut
-masak2 agar2 hingga larut
-masukkan gula
(jgn terlebih manis kerana bila dimasukkan tapai nanti,bertambah manis pulak)
-bahagikan pd 2 bahagian
(tapai diblend bersama susu cair)
-masukkan tapai yg diblend kedalam satu bahagian
-bahagian yg satu lagi
diwarnakan ikut suka
kalau rajin..boleh dibuat berbagai warna...byk lapis...
pastikan lapisan pertam atelah keras sedikit
baru dituang lapisan kedua
Jeli Kelapa
Resepi yg amat2 mudah
tp amat2 sedap dimakan..
-sebungkus serbuk jeli kelapa
boleh dibeli kat kedai2 menjual
bahan2 membuat kek
atau kat pasaraya
kat bahagian serbuk dadih tu biasanya
-air kelapa
(lagi byk isinya lagi best)
masak air kelapa
campur dgn air
dah mendidih....masukkan serbuk jeli ni
sedikit gula ikut rasa
biasanya jeli ni cuma manis2 buah ja
lembut...tergedik2...bergoyang2 mcm goyang Inul ...
slurppp...slurppp..
sedap bila disejukkan...terutama masa cuaca panas
Puding Triffle
Puding trifle ni sedap dimakan
ketika cuaca panas
sesuai sbg pencuci mulut
atau boleh dijadikan door gift
(utk door gift,isi dalam jar..bkn dalam gelas ya)
BAHAN A
Swiss roll secukupnya
Air dari jus koktel
CARA-CARA:
Swiss roll dipotong setebal 1cm.
Masukkan ke dasar mangkuk./gelas/jar
Kek mestilah menutupi setiap ruang dasar mangkuk.
Tekan2 sket supaya padat.
Siram/renjiskan dengan air/jus koktel ke atas kek/swiss roll.
Tujuan supaya lapisan kek agak moist.
BAHAN B (KASTAD)
1 cawan rata tepung kastad
1/2 cawan gula
1 tin susu cair
1 tin air (sukat guna tin susu cair)
1 tin buah2 koktel (asingkan buah dan jus)
CARA-CARA:
Satukan semua bahan, kacau hingga kastad sebati dan gula hancur
.Kemudian masak atas api yang kecil hingga pekat.
.Tutup api.
Curahkan adunan kastad ke atas lapisan kek
(Bahan A)
Susun buah koktel ke atas adunan kastad sambil ditekan2
sedikit supaya buah tidak terapung.Sejukkan sebentar.
BAHAN C
10g serbuk agar-agar
1.2liter air
3/4 cawan gula
1-2 titis pewarna merah
CARA
Satukan semua bahan,masak atas api hingga agar2 dan gula hancur.
Curahkan ke atas adunan kastad.
Curah perlahan menggunakan senduk/sudu.
Sejukkan sebentar.
Pastu pindahkan ke dalam peti ais hingga puding keras.
puding boleh dihias mengikut bahan2 kegemaran sendiri
Puding Roti Bersos Vanilla
Bahan
8 keping roti
( potong roti menjadi 4 segiempat setiap keping atau boleh ikut suka)
500 ml susu segar
4 sb gula
2sb butter
3 biji telur
1 st esen vanilla
1sb tepung jagung
3sb coklat chips atau kismis
caranya
Pukul telur,butter,gula, esen vanilla dan tepung jagung
masukkan ke dalam susu segar tadi.dan kacau sebati..
Susun roti yg dah dipotong tadi.
.ke dalam loyang empatsegi dan taburkan coklat chip dan kismis ..
Buat sehingga habis roti tadi..selapis demi selapis diikuti dengan coklat chips dan kismis..
Biarkan seketika supaya roti2 tadi sebati dengan bancuhan susu tadi...
Kemudian boleh le bakar ke dalam oven dengan api 180 selama 30 minit..
ni versi makan tanpa sos kastard vanilla
Bahan Sos Kastard
1 tin susu cair
11/2 sb tepung kastard
2 sb gula
Penyediaan sos kastard
Satukan semua bahan ke dalam periuk dan masak diatas yang perlahan.
Pastikan sentiasa dikacau untuk mengelakkan berketul-ketul.
.
Puding Susu Buah2an
bahan2 yg ringkas ja
1 paket serbuk agar2 (11gm)
2 biji telur
1/2 tin susu cair
4 cawan air
gula secukup rasa
2-3 sudu besar tepung kastad
1 tin fruit cocktail
Cara2nya:
masak agar2, air dan gula hingga larut.
pukul telur, (saya guna blender)
bersama tepung kastad dan susu cair
bila agar2 mendidih,
masukkan campuran telur dan fruit cocktail.
(masukkan sekali air dlm tin tu)
masukkan kedalam loyang/acuan dan sejukkan.
Puding Biskut Meri
bahan2 dan cara:
Bahan2:
-20g agar2
-5 cawan air
-gula secukup rasa
-250g butter
-2 biji telur
-2 senduk tepung kastard
-1 tin susu cair
-biskut
(apa2 brand-saya gunakan biskur merri munchys)
biskut coco puff pun sedap jugak
-sedikit pewarna hijau
cara:
masak agar2 bersama air
kemudian masukkan gula
diikuti dgn butter
blender/mixer telur bersama
susu cair dan tepung kastard
masukkan kedalam agar2 tadi
kacau sehingga pekat
bahagikan pd dua adunan
dgn satu diwarnakan hijau
sendukkan 1 bahagian hijau..
ratakan didalam bekas...
letakkan biskut tadi
kemudian sendukkan
adunan kuning pulak...
buat la mcm tu sampai habis...
kalau nak cepat sejuk..
masukkan dalam peti ais...
Rich Chocolate Pudding
tercedera la sikit semasa dikeluarkan
sedap dimakan bila disejukkan
dalam peti ais.
1/2 cawan serbuk koko
1 cawan gula
1/2 cawan susu tepung
1/2 sudu teh garam
4 1/4 cawan air
4 sudu besar tepung jagung
1/2 sudu teh esen vanilla
3 sudu besar butter
1 paket serbuk agar2 (10-11gm)
Cara-cara
Campurkan semua bahan kecuali butter
dan kacau selalu hingga mendidih.
Masukkan butter, kacau hingga pekat.
Angkat dan masukkan kedalam
loyang atau acuan yg disukai.
Agar2 Lumut/ Gula Melaka
desert yang paling senang dibuat
dan boleh disimpan lama dlm peti ais..
Bahan2:
15g agar2 tali
3 cawan air
2 cawan santan
1 biji telur
2 keping gula melaka
2 camb gula pasir
sedikit garam
daun pandan
-masak agar2 hingga hancur
-masukkan gula melaka dan gula pasir(manis ikut suka)
-kemudian tapis
-telur dipukul bersama santan
-masukkan kedalam agar2 tadi
-kacau hingga santan menjadi berketul2
(menandakan ianya telah masak)
-sejukkan
Bubur Jgaung Lemak Berkrim
Bahan:
-5 tongkol jagung
-1 tin jagung manis
-1/2 tin susu cair
-2 helai daun pandan
-1 paket kecil (80g) sagu
-garam dan gula secukup rasa
cara2:
-leraikan jagung dari empulurnya
-rebus bersama daun pandan yg disimpul
(air sama paras dgn jagung)
-bila air separuh kering,masukkan susu cair
jagung dlm tin dan biji sagu
-masukkan gula dan sedikit garam
-bila biji sagu tu dah kembang (jernih warnanya) bolehlah dipadamkan api
saya cuma buat manis2 buah ja
dan susu cair mengantikan santan
Bubur Pulut Hitam
Bahan :
1 cawan beras pulut hitam ~ direndam (lagi lama lagi elok)
6 cawan air
5 sudu besar gula
sekeping gula melaka
atau sedikit gula merah(masak terlebih dulu)
secubit garam
3/4 cawan santan fresh
2 helai daun pandan
aiskrim secukupnya
Cara:
Masak beras pulut hitam bersama air dan daun pandan hingga beras empuk
Masukkan gula, gula melaka/ merah dan secubit garam.Masak lagi hingga gula hancur.
Kemudian masukkan santan dan masak seketika lagi.
Padamkan api.
secubit garam
3/4 cawan santan fresh
2 helai daun pandan
aiskrim secukupnya
Cara:
Masak beras pulut hitam bersama air dan daun pandan hingga beras empuk
Masukkan gula, gula melaka/ merah dan secubit garam.Masak lagi hingga gula hancur.
Kemudian masukkan santan dan masak seketika lagi.
Padamkan api.