2 kg beras,bila masak dapat seperiuk besar...
sila la...
gulai ikan tongkol@kayu@aya
ni resepi gulai ikan tongkol
(atas permintaan Tirana)
yg saya buat ni:
-5 ekor ikan tongkol
-direbus bersama asam gelugur dan garam,rebus smp kering airnya(supaya tak cepat basi)
-1 kg santan
-10 ulas bawang merah dan 5 ulas bawang putih
-10 biji cili kering(blend bersama bwg merah & putih tadi)
-asam keping@asam gelugur)3,4 keping)
-1 in lengkuas dan sikit halia(blend bersama cili kering& bawang tadi)
-sikit serbuk kunyit
gaulkan kesemua bahan kedalam santan..masak la mcm biasa..JANGAN ditumis terlebih dahulu tau..!!
dah masak dah...
beras yg dikukus kali kedua,yg dicampur bawang merah,halia,santan,sikit garam & gula
ikan kayu@tongkol@aya..yg direbus bersama asam gelugur dan garam
bawang merah dan halia yg dimayang halus
rendam semalaman bersama segengam halba dan 2 cawan beras pulut (utk menambah 'kelembutan' nasi dagang nanti)
beras nasi dagang made in Kelantan..kirim kat kawan balik kg kat sana..
Salam Kak Kam...
ReplyDeleteWow terliur tengok nasi dagang ni...Saya suka gulai ikan tongkol.. Nanti bila2 senang, letak resepi lengkap ye.. Saya nak cuba masak..
oo tirana..boleh..apa salahnya..tirana asal mana?
ReplyDeleteLain skit cara penyediaan dengan orang teganu buat...tapi bagi saya nak buat nasi dagang nih paling rumit berbanding dengan masakan2 lain,nasi kena 'arong' 2 kali sebelum masak kan...
ReplyDeleteterima kasih kerana sudi kongsi resepi...
saya link awak yer...mekasih..
wa...sedapnye nasi dagang....lama da tak mkn nasi dagang nih....!
ReplyDeletethanks cendawanintim..
ReplyDelete'arong'..hehe rasanya org kelate & tganu je faham perkataan tu
kalau kat kelantan,kukus kali pertama bersama santan cair(kemacar)
kukus kali kedua baru gaul bersama bwg merah,halia dan santan pekat
kin...nak makan kat sana..kena wat sendiri la kan...
ReplyDeletejeles...jeles....kam hidang nasi dagang. Bestnyer..nak makan.... ada beza ker nasi dagang kelantan ngan ganu? Nasi dagang ni saya penah buat sekali, pastu famili dah tak duk kelantan, tak der stok nak beli beras untuk buat nasi dagang...membeli jerlah..
ReplyDeleteEntah mengapa kalau ke Bangi, saya mesti makan Nasi Dagang di Gerai Hujung (sebelah gerai Roti Canai) di Pasar BB Bangi.
ReplyDeleteSelain Ikan Tongkol, gerai ini ada Gulai Timun dan Daging Bakar serta Ikan Kecil Masin (apa nama ikan lupa lak!)
Semuanya "melengkapkan" lagi set Nasi Dagang ini.
Lukmanw
http://orangkecilorangbesar.blogspot.com/