mmg sedap..samada utk sarapan atau minum petang
cara membuatnya pun tak sesukar mana
KUIH PUTERI AYU
Bahan-bahan:
3 biji telur
240gm gula
240ml santan
1 sudu besar esen pandan
Sedikit pewarna hijau...Gunakan air daun pandan asli pun ok.
270gm tepung gandum
1 sudu besar tepung ubi
1 sudu kecil ovallette
Kelapa parut muda, digaul dengan sedikit garam dan sedikit tepung jagung
Car-cara:
1. Pukul telur dan gula hingga kembang, gunakan mixer.
2. Masukkan santan, ovallete, esen pandan, pewarna hijau. Putar dengan kelajuan rendah.
3. Sementara itu panaskan kukusan.
4. Sapukan sedikit minyak masak pada dalam acuan kuih.
5. Ambil kelapa parut muda yg telah digaul dgn sedikit garam & tepung jagung dan tekan padat ke dlm acuan.
6.Tuangkan adunan tepung ke dlm acuan dan kukus selama 15 min atau kurang. Jangan terlalu lama.
Asalamu'alaikum..
ReplyDeleteWah sedap kuih buatan sendiri..haha boleh kirim kat sabah ke?...hehe
Rasa macam nak mencuba,anak suka makan.
ReplyDeletelama xmkn nih... last makan bila pun dah tak ingat... makan untuk awet muda.. supaya sentiasa kelihatan ayu... :D
ReplyDeletewah... bestnye kak... nak skittttt... lapar nie... hik3..
ReplyDeletesalam kamsiah,
ReplyDeleteni pun antara kuih kegemaran saya ni...t kasih ya :)
assalamualaikum wah sedapnya kuih ni favourite saya masa kecik dulu.
ReplyDeleteetuza...apakan daya sabah nun jauh disana....:)
ReplyDeletezaitun...sila ooo sila...mg seronok buat kuih muih kalau anak2 suka makan
ReplyDeletezoab...sayangnya tak de kuih 'putera hensem'....takat ni cuma 'puteri ayu' ja...
ReplyDeletepiewahid...Da & Ummie tentu terer bab kuih muih kan..
ReplyDeletemar...blk mesia nanti,pulun puas2...:)
ReplyDeleteummu...kuih ni tak jemu dimakan,kan..dari zaman budak,sampai dh jadi mak budak..
ReplyDeleteCalam caiyang...
ReplyDeleteSuker suker suker....Puteri ayu...nyam nyam nyam...:-)