Ni menu lunch hari ni
si bongsu tu,Tasha mmg gemarkan ayam
tak kisah la digoreng atau dimasak berkuah
semua dia balun
semasa ke Giants 2,3 malam lepas
sempat la saya menyambar
3 paket rempah kerutup ayam
masakan kerutup ni popular di pantai timur
-kelantan & terenganu
seekor ayam yg telah di kerutup
rasanya mmg kurang pedas
sesuai uk anak2 kecil
acar timun sbg penyeri
nenasnya takde..sambar ja apa yg ada dlm peti ais
cara2 memasak kerutup
1 ekor ayam/ daging pun boleh
potong ikut suka
(anak2 saya sukakan ayam yg dipotong kecil2)
2 paket rempah kerutuk
1 cawan santan
1 cawan air
air asam jawa
2 sudu besar kerisik
2 helai daun pandan
sedikit gula melaka
garam
minyak
bahan A:
1 btg kulit kayu manis
5 kuntum cengkih
3 bj buah pelaga
1 kuntum bunga lawang
beberapa helai daun pandan
1 cawan air
air asam jawa
2 sudu besar kerisik
2 helai daun pandan
sedikit gula melaka
garam
minyak
bahan A:
1 btg kulit kayu manis
5 kuntum cengkih
3 bj buah pelaga
1 kuntum bunga lawang
beberapa helai daun pandan
bahan B (diblend)
1 labu bawang besar
3 bj bawang merah
5 ulas bawang putih
1in halia
1in lengkuas
Tumis bahan2 B
kemudian bila dah naik baunya
masukkan bahan2 A
kemudian masukkan rempah kerutup
yg telah digaul dgn secawan air
diikuti dgn air asam jawa
(boleh juga gunakan asam gelugur)
bila dah pekat sedikit
masukkan ayam
bila ayam hampir empuk
masukkan santan
dan kerisik
jika inginkan kuah yg banyak
boleh diangkat bila ayam telah empuk
jika sukakan kuah yg pekat
biarkan ia merenih hingga pekat
ayam kerutup ni sedap dimakan
bersama pulut kuning
roti jala atau roti putih
Salam Kam
ReplyDeleteSemoga sekeluarga sihat.
Bestnya nampak krutup ayam.
Teringat rancangan masak chef wan hari tu, bising dia bila tanya orang terengganu apa rempah untuk masakan krutup, semuanya termasak chef salah sebuah hotel, 'beli rempah krutup'. Dia kata orang terengganu kedekut kerana tak nak beritahu apa rempah ratus yang dimasukkan dalam rempah krutup.
Rasanya bukan ketekut tapi memang tak tahu kerana sekarang ni orang-orang 'lama' dan tak ada. Orang yang buat rempah tu orang bisness mesti dia orang tak nak beritahu rempah ratusnya.
wah, sedapnya.....
ReplyDelete@Kunang-Kunanghehe betul tu...bkn senang nak sediakn semua bahan2 tu,org dulu2 walaupun takde resepi lengkap tp dia org igt satu persatu bahan2...kita skrg dek kerana nak cepat a.k.a malas...bveli yg dh siap ja..
ReplyDelete@InsaKhaijemput bertandang ke utara ni
ReplyDeletesedap...nak masak pulut kuning ! suke....
ReplyDeletekenapa bila baca je entry ni terus rasa lapar???
ReplyDeletesalam..blogwalking sini..apa rasanya masakan kerutup ni ye?
ReplyDeleteSalam Akak..
ReplyDeleteTima kasih sudi jenguk + follow blog Ros yang xseberapa tu.. ^_^ sy amat menghargainya.. Nanti klu sy nk msk bleh la pinjam resepi kat cni yek.. Entry akak wat perut sy nyanyi la..
memang nampak sedap kerutup ayam tu...nak cuba lah..
ReplyDeletesedap gak kalau sesekali wat menu camni ek...kadang boring gak ngan bebudak ni nasi minyak +ayam masak merah sokmo!!
ReplyDeletesalam Yah..memang kerutuk ni sangat popular di kelantan..tambah sikit tairu lagi kick..hehe..dah baca ke n3 makcik yg terbaru..tolong promo ye..tkasih..
ReplyDeletesalam
ReplyDeleteterima kasih atas kunjungan. saya dah tinggalkan link.
Ahaa, kalau orang ganu, panggil kuttuk ayang..hehee..
ReplyDeletepeberet fida gak ni kak kamsiah. lebih2 lagi kalau ayam kampung, mau berpinggan2 makan nasi..huhu
@piewahidsabar..sabar..igt pantang larang bab makan sbb awak tu sakit hehe
ReplyDelete@sonata anak kancilpulut kuning..hehe peberet gak tu..sedap
ReplyDelete@{ finieViolet}hehe..nak cakap mcm mana ya...kena masak sendiri baru tau
ReplyDelete@Ros
ReplyDeleteros..tak kisah..amik la mana yg patut
@siti murnicuba lah cik siti...
ReplyDelete@hai
ReplyDeletebudak2..kalua boleh masak ayam tiap ari pun takpe...
@mohdandmeriammasakan kelantan tak berapa pedas,kan..
ReplyDelete@al-lavendaritq tuan aji...
ReplyDelete@Afida Anuarfida...ayam kampung lbh sedap,kan..sbb isinya pejal,sesuai dimasak mcm ni
ReplyDeletekerutup ayam ni sama tak macam kuah nasi minyak? selalu dengar tapi tak pasti pernah makan atau tak sebelum ni
ReplyDeleteakak..bestnye..nak..nak..:)
ReplyDelete