Salam utk semua yg singgah di sini
hari ni,saya ingin berkongsi makanna/lauk
yg mengamit memori
lauk yg popular masa kecik2 dulu
Ikan rebus goreng
Di kelantan
di kebanyakan rumah
boleh dikatakan ikan rebus
adalah 'kemestian' di rumah2
ikan rebus digunakan sbg salah satu bahan dlm kerabu
ikan rebus juga digunakan jika memasak kuah lemak putih
atau dimakan bersama ulam,budu atau sambal
paling popular,ianya di goreng
bkn semua ikan sedap/sesuai direbus
paling sesuai dan sedap ialah ikan sardin a.k.a termenung a.k.a selayang
atau ikan kayu a.k.a tongkol
rebus bersama asam keping,garam dan hirisan lengkuas
tunggu sehingga kering airnya baru ditutup api
jgn masukkan air terlalu byk
kerana air dari ikan akan keluar
sedap dimakan panas2
bersama nasi panas
sebenarnya...ni kali kedua saya memasaknya lps kawen
pertama kali memasaknya,minggu lepas
anak2 saya minta masaknya lagi
katanya lbh sedap daripada ikan goreng biasa
Assalamualaikum Kamsiah
ReplyDeletesaya tak pernah makan lagi ...
Mak kita suka betul masak ikan rebus goreng ni..Dia cam masam sket kan
ReplyDeletesedap....goreng garing2 n makan ngan nasi panas....saya pun selalu buat...dok umah bujang lg selalu buat sebab xde peti ais nak simpan ikan dulu, rebus mcm tulah pastu goreng bila nk mkn....tp xletak lengkuas...
ReplyDeletepheewittttt
ReplyDeletepebret sy nihhh
sedappp gilerrr mkn ngan nasik panas2+kicap
nyummm nyummm laporr plak...
wah...sodap..mkn ngan nasi pans cicah lak ngan budu...alamak..rindu la plak ngan budu...
ReplyDeleteikan rebus cicah air asam...best!!
ReplyDeleteKak, fida suka ikan rebus goreng makan dengan pulut gaul kelapa tu;)
ReplyDeletedulu sy pun selalu mkn ms duk d trg.. sedap.. cicah budu mmg sedap!! :-)
ReplyDeleteSalam, teringat pada datuk sedara sahabat che mid, semasa hayatnya dia takkan makan ikan yang tidak direbus lebih dahulu.. tentu sedap betul kan..
ReplyDeletesalam akak...wow..bestnye..nak cubela...heheh..mekasih akak
ReplyDeletemak sy suka buat ikan rebus jugak, katanya ikan tahan lebih lama. dan lagi, bila goreng lg sedap! org kedah tak masuk lengkuas. hehe
ReplyDelete