Menu utk minum petang
kuih dadar a.k.a kuih ketayap
senang...ringkas & sedap..
kadang2 yg dibeli
intinya terasa bagaikan hampas
ya..santannya diambil terlebih dulu
hampas digunakan sbg inti..
bila buat sendiri
gunakan kelapa muda
mmg berlemak rasanya
kuih dadar a.k.a kuih ketayap
senang...ringkas & sedap..
kadang2 yg dibeli
intinya terasa bagaikan hampas
ya..santannya diambil terlebih dulu
hampas digunakan sbg inti..
bila buat sendiri
gunakan kelapa muda
mmg berlemak rasanya
Bahan-bahan (kulit) – 20 biji
300 gm tepung gandum
1 biji telur
1 cawan santan pekat
3 cawan air
Sedikit garam
1 sudu besar pewarna daun pandan
1 biji telur
1 cawan santan pekat
3 cawan air
Sedikit garam
1 sudu besar pewarna daun pandan
Bahan-bahan (inti)
250 gm kelapa parut
3 keping gula Melaka/gula merah
1 helai daun pandan
1 cawan air
3 keping gula Melaka/gula merah
1 helai daun pandan
1 cawan air
Cara-cara
Untuk inti, panaskan air di dalam periuk.
- Masukkan gula Melaka /gula merah dan cairkan.
- (jika mengunakan gula merah
- ianya perlu ditapis terlebih dahulu)
- Kemudian masukkan kelapa parut dan daun pandan.
- Kacau hingga sekata dan kering airnya
- Untuk kulit, blend kesemua bahan sehingga sekata.
- Pastikan adunan tidak terlalu pekat.
- Panaskan kuali leper dengan api yang sederhana.
- Sapu sedikit minyak pada kuali.
- Ambil sedikit adunan dan layangkan kuali supaya adunan menjadi bulat.
- Biar sehingga masak.
- Selepas siap, angkat dan masukkan inti dan gulung.
- Cara gulung – lipat bahagian tepi dan gulung.
- Siap untuk dihidangkan.
sedapnye
ReplyDeletesedapnya kuih ketayap..suka makan..tp kat sini susah nk cari kelapa yg sesuai buat inti huhu
ReplyDeleteSedapnya.. Lama tak makan kuih ni.. Saya panggil ni lempeng gulung.
ReplyDeletebetul...buat sendiri puas hati...ble letak inti bayak :) nyum..nyum..
ReplyDeletekuih ketayap....kat tempat yatie pangil kuih gulung
ReplyDeleteSalam Yong, ajernye senang buat kuih ni dan kalau rajin mmg sedap, rajin buat inti dgn kelapa muda, gula kabong dan mencanai dan menggulung!
ReplyDeletetengok pun dah terasa sedapnya kt tekak ...
ReplyDeleteSedapnyer. Marveles lagi marbeles kalu hantaq sepiring kat umah mamawana ihiiikksss...
ReplyDeleteooo...nama dia kuih ketayap rupanye..ayu pnggil kuih gulung je..mmg sedap..lame da xmakn:(
ReplyDeletesedapnya.. lame xmkn..hihi
ReplyDeleteSelalu juga makan tapi namanya tak pernah tahu.
ReplyDeletemakcik sy suka buat kuih ni dulu.. sedap sgt
ReplyDeleteoo..patutle ada beza kita buat sendri dgn beli ye..sampai hati deme amik santan dulu dan hampasnya buat inti..sedih tul ada peniaga macam tu
ReplyDeleteAsalam..
ReplyDeleteinilah antara kuih kegemaran saya. Kenyang tengok ya.Mujur ada guna daun pandan, kalau nak sedap ni lah guna pandan..
Assalamualaikum Kamsiah
ReplyDeleteantara kuih yg saya gemari
assalam kak...kue ni mmg kegemaran anak2 ni..No je belum cuba buat lagi..kat sini susah sket nk cr kelapa inti..banyak yg keras..kene rebus dlu sekejap..
ReplyDeletebest nyeww dah lama x wat..t cuti nak wat la
ReplyDeletemy feberet
ReplyDeleteanak2 kakyong kurang suka inti manis.. kalo buat mesti buat inti berlauk.. ;)
ReplyDeletekak..anak saya suka sgt kiuh ni... saya ambik resepi ni yer...tq..:)
ReplyDeletehujan2 camni...kalau ada kuih ketayap ni..memang best ni!!
ReplyDelete:)
Tengok gambarnya sahaja bagaikan dah tahu...memang sedap!!!
:)