Mungkin ada yg tak pernah
melihat pokok asam gelugur
Buah yg dah masak,yg gugur
dibelah,dihiris nipis2
kemudian dijemur sehingga kering
laksa dan asam pedas
antara masakan yg mengunakan asam gelugur
selain sbg bahan penyedap dalam masakan
asam gelugur mempunyai pelbagai khasiat
utk kesihatan
yg ada darah tinggi tu
perbanyakkan pengunaan asam gelugur dalam masakan
(kalau tak mahu rebus dan minum
air nya begitu saja)
yg ada ulser dalam mulut tu
amik sedikit asam gelugur
rendam kejap dalam air supaya kembang
letakkan kt tempat ulser tu beberapa minit
cara yg sama untuk sakit gusi
saya pasti ramai yg dah tau
kegunaan asam ni
utk menghilangkan hanyir ikan
terutamanya ikan sungai
terutamanya ikan sungai
pernah tgk pokok ni umah arwah nenek sedara..tp x tau plk leh ubat gusi yg sakit..blh try len kali bila sakit gusi..thanx
ReplyDeleteKakcik guna asam jawa untuk asam pedas tapi guna asam keping untuk masak asam rebus. :)
ReplyDeletebijik buah asam gelugor ni pun sedap kan..masam2 manis
ReplyDeletebnyk kegunaan asam gelugur ni
ReplyDeleteasam gelugur masak tu..kalo terus diletak dlm kuah laksa..fuiiyoo sedapnya.
ReplyDeleteSalam ziarah Kamsiah,
ReplyDeleteDiutara memang banyak pokok asam gelugur, arwah tok cik Hassan duduk di Junjung, Kulim Kedah
Ada pokok ni dan pokok buah gajus..kenangan manis
masak i kecik2 dulu, i suka makan pucuk muda daun asam gelugur ni...
ReplyDeleteasam keping yang bergolek-golek dalam masakan asam pedas sentiasa menjadi rebutan..hehe...seronok pulak meratah asam keping tu..taruk banyak pun takpe.
ReplyDeleteMemang tak pernah nampak pokok asam gelugur ni.. Sedapnya tengok laksa tu... Nur kalau masak asam pedas memang tak letak asam gelugur ni..
ReplyDeleteas salam,
ReplyDeletesaya memang ske guna asam keping ni dari asam jawa :)
Masa kecik2 di kampung dulu selalu tengok org jemur asam gelugor ni. Pucuk muda asam gelugor ni pun boleh dimakan mentah2...sedap!!
ReplyDeleteYa Allah K..
ReplyDeleteKecur liur I tengok asam gelugog ni..tapi mmg sedap masamnya tu bila letak dalam mknn. Especially asam pedas Dan Kuah laksa.. Post sini sebakul.. Hehe
Asam keping masuk dalam laksa memang best. Dan masak lemak. Dan asam pedaih. Dan masakan kurma. Kalau takdak memang tak lengkap :)
ReplyDeleteasam keping buatan sendiri best..masam dia ckp je....kdg2 yg beli tu xbape nk masam...tp kt kg le ada pun,dok bandar ni beli je jugak...hihi
ReplyDeleteAduh!tertelan air liur tenguk asam ni.
ReplyDeletewahhh.. sedapnye asam pedas makk tuuuu
ReplyDeleteKakak kalau live memang belum pernah nampak, nampak dalam tv aje. Untung boleh buat banyak-banyak. Bayangkan sebiji pun dah boleh guna utk masak 2-3 kali masak asam...
ReplyDeletemcm sdap buah asam gelugur...dari jauh mcm jambu batu
ReplyDeletemak akak hari2 kutip dan hiris kemudian jemur asam ni, byk jg buahnya pun terbiar je kat kebun
ReplyDeletedulu2 masa sekolah akak suker sgt tolong hiriskan dan makan bijinya tu sedap masam2 manis jg terutama yg betul2 masak ranum
fuhhhh..... bila taruk dalam laksa, saya makan sekali dengan asam tuh!
ReplyDeletememang selalu guna asam keping dalam masakan....
ReplyDeletekak first time saya nampak pokok dan buah asam keping ni kak.sll jumpa yang dah siap packing..hehehe.
ReplyDeletedan baru juga tahu petua yang baik dari asam ni,yg saya tahu cuma untuk pemasam makanan je..hehehe.
thanks sharing kak :)
saya pun suka guna asam keping dri asam jawa.
ReplyDeletenah tu petua dengan asam gelugur..ada manfaat kepada semua, selalu beli asam gelugur ni....pasal juadah tu, mantap memang sedap nampak..
ReplyDeleteasam pedas dengan laksa tu...mak mertua lalu kat belakang pun tak sedar!
ReplyDeletenampak sdap plak laksa tuh...
ReplyDeletekecik2 dulu selalu pi kutip asam gelugor ni..
ReplyDeleteDh lamer xtgk asam gelugor fresh....biasa bli kt kedai yg dh siap ptong dh....siap kering dh....
ReplyDeletesalam ziarah... sedapnya menu... dah lama akak x lihat pokok asam gelugor ni...
ReplyDeletejemput ke blog akak cheezemaz.blogspot.com boleh order serbuk cheese SESEDAP sos CHEESE WEDGE di KFC hanya RM 10.00 (x termasuk courier)?
msk asam pedas mesti sedap...
ReplyDeletekat kg, mak sy ader tanam pokok asam gelugur nih.. masa kecik2 dulu selalu tolong mak buat asam nih.. nostalgia pulak bila baca entry akak nih.. :)
ReplyDeleteKamsiah, pokok asam kat rumah ke, bestnya klu ada pokok asam sendiri, rasa macam klasik je sebab payah nak jumpa pokok tu sekarang.
ReplyDeleteUmmi nak ucap selamat hari raya Aidil adha buat Kamsiah sekeluarga.
klu blk kulim mesti ada je stok asam keping kat umh mertua... suka masak pakai asam keping cos br terasa masam dia. lagi2 klu buat sardin masak asam. kegemaran suami sy tu
ReplyDeletelama sangat dah tak tengok buah asam gelugor....masa dok kat kampung dulu selalu jumpa....ada pokok tepi rumah..
ReplyDeleteBoleh tanya ta? saya tengah cari poko asam gelugor di Pulau Penang, boleh inform ta kata saya?
ReplyDeleteterima kasih
saya amalkn minum air rebusan asam keping da dkt 2 mnggu da mmg best,sistem pnghadamn jd lncar...
ReplyDeletemmg best asam keping ni..sy da amalkn minum air rebusan pg n mlm.Alhmdlh mmg bdn terase ringn,sistm pnghadamn pon lncar je..
ReplyDelete