Biasanya kulit roti kat rumah saya ni
tak dimakan anak2
jadi utk tidak membazir
disimpan dan dikumpul
dalam peti ais
bila dah byk...boleh buat macam2
antaranya bingka roti
seperti yg dibuat hari ni
BAHAN-BAHANNYA :-)
3 biji telur gred A
150 g gula kastor
100 g mentega, dicairkan
1/2 camca teh garam
300 g roti putih & kulitnya, dicarik2
200 g tepung gandum
1 liter santan
(atau 500 ml santan + 500 ml susu cair)
(saya gunakan susu segar sepenuhnya)
200 g jangung krim dalam tin *
kismis*
bahan bertanda *
adalah bahan sampingan-terpulang
cara2:
Dalam satu bekas,
satukan telur dan gula, kacau hingga larut.
Tambah mentega dan masukkan tepung dan garam, kacau rata.
Tuang susu segar/santan dan kacau hingga semua sebati.
Masukkan roti tadi dan biar terendam selama 15 - 20 minit.
Masukkan jagung krim,
kacau hingga rata dan tuang dalam acuan kuih bingka yang telah disapu mentega
Bakar dalam oven pada suhu 180C,
selama 1 jam atau pun hingga masak.
biarkan betul2 sejuk baru dipotong
assalam kamsiah..lama daha cik tak buat..nampak disini..tersa nak makan pulak mesti sedap kan ..
ReplyDeletesaya pun jarang buat,,bila ada request dri anak2...baru buat
DeleteSenang nanti nak cuba buatlah.
ReplyDeletecuba la kak mah..senang ja
DeleteTgk gmbq nk teringin nk mkn bingka ubi la
ReplyDeleteUwaaaa mana nk cari ubi ni
ciannya kat ayu...faham sgt perasaan org mengidam..:)
Deleterumah saya tak ada oven....kalau ada harus saya buat.. :)
ReplyDeletekukus pun boleh...
DeleteInsyaallah nk mencuba nnti... tq sharing!
ReplyDeletejgn lupa upload gambar nnt ye..:)
DeleteSedapnyerrrr...suka suka suka...
ReplyDeletecuba buat..ringkas dan senang..
DeleteInsyallah nanti nak cuba pujuk org rumah buat...
ReplyDeletesalam kamsiah ..
ReplyDeletekreatif sungguh ..
sentiasa ada idea utk membuat sesuatu resepi ..
bingka roti memang sedap...thanks for sharing the recipe kak...
ReplyDeleteSalam Kam..ummi singgah pagi2, nak makan bingka roti..
ReplyDeleteanak sy pun tak makan kulit roti..nanti boleh buat ikut resepi ni..:)
ReplyDeletemacam tu nak buat bingka roti, sama lah tu..ada ja roti tak dimakan anak2, insha Allah nak try buat...tengok resipinya tu agak mudah jg, tq share
ReplyDeletenampak sedap dan lemak ...
ReplyDeleteDi rumah saya roti tak sempat nak simpan. hahaha
ReplyDeleteSangat menyelerakan..
ReplyDelete