14 April 2013

Gulai Rebung Campur Ayam

Rebung yg saya beli ni telah siap direbus
bkn rebung yg dijeruk tu
yg tu,saya tak makan kerana kurang suka pada baunya

Bahan:
-500g rebung
(jika rebung fresh
rebus terlebih dahulu)
-ayam-ikut suka nak letak sebanyak mana




Panaskan minyak dan kemudian tumiskan bahan-bahan dibawah 
 8 biji bawang merah-dihiris
 4 ulas bawang putih-dihiris 
daun kari 
2 batang kayu manis 
3 kuntum bunga lawang 
5 kuntum bunga cengkih 
3 biji buah pelaga 
1 inci halia 
4 sudu makan serbuk kari-dibancuh sedikit dengan air hingga jadi pes.
2 cawan santan

-kemudian masukkan ayam
-bila hampir empuk dan hampir kering airnya
masukkan santan
diikuti dgn rebung

jika suka,masukkan sedikit kerisik
rasakan garamnya..bolehlah diangkat..



20 comments:

  1. wah menarik nie..nak cuba la...thanx kak sharing resepi nie..:)

    ReplyDelete
  2. nmpak sedap,saya memang suka rebung.di Perlis banyak.

    ReplyDelete
  3. Sedap! tapi saya jarang makan dan kalau boleh saya cuba elakkan sebab bila lepas makan... kepala jadi sakit..

    ReplyDelete
  4. sedapnya ... mak mertua rajin masak ni kalau ada rebung. bila kami balik kedah mesti mak suruh abah mertua pi cari rebung kat kebun.

    ReplyDelete
  5. Kami, org johor jarang makan rebung. Tak pandai..tapi kalau umbut kelapa, pandai pulak

    ReplyDelete
  6. Kena beritahu mak aku ni..
    Kegemaran my mother ni

    ReplyDelete
  7. salam sis kamsiah
    Boleh buat menu thari esok ni.

    ReplyDelete
  8. Perghh dah lama tak mkn Gulai rebung ni kak kamsiah ... meleleh air liur tengok ;-)

    ReplyDelete
  9. Ada org kata rebung banyak angin...tapi saya mkn tak pernah lagi diterjah angin, mungkin sebab jarang2 mkn??

    ReplyDelete
  10. memang meleleh air liur...dahlah tengah lapar ni...

    ReplyDelete
  11. wahh sedapnya kak gulai rebung macam ni,,sangat terliur saya di sini..hehe :)

    ReplyDelete
  12. Sedapnya, tengok rebung yang tak tahan tu, terus rasa lapor ni.

    ReplyDelete
  13. salam kak.
    wah gulai rebung...nanti jumpa rebung nak cuba la

    ReplyDelete
  14. saya suka masak rebung....cara orang NS masak lemak cili pedas2 dan lemak2...

    ReplyDelete
  15. tak pernah makan rebung...hehehe...noe x suka sbb bau nya...

    ReplyDelete
  16. saya sgt suka rebung...trutama buat gulai dan masak lemak...ermm..btambah2 nsiknya...

    ReplyDelete
  17. saya suka rebung...tambah2 kalo buat gulai atau masak lemak...ermm...btambah nsik...

    ReplyDelete
  18. sedap sgt gulai rebung....campur ayam,daging or udang...

    ReplyDelete



• بِسْــــــــــــــمِ اللهِ الرَّØ­ْÙ…َÙ†ِ الرَّØ­ِÙŠْـــــمِ •
Terimakasih...komen anda amat dihargai..
●▬▬▬▬▬▬▬▬❤Kamsiah❤▬▬▬▬▬▬▬▬●

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 
Copyright © 2017 Kamsiah Yusoff. All Rights Reserved. Designed by Cik Nurfarah.