Lada utk buat solok ni
dibawa oleh my sis dari kelantan
haha..dia siap bawak kelapa 2 biji
utk buat solok lada
dah hampir 2 minggu terperap dlm peti ais
hari ni baru ada mood nak buat
saya tak tau apa nama spesis lada ni
tp amat senang didapati di kelantan
selain dibuat solok
lada ni jugak sedap dibuat jeruk
makan bersama bihun atau mee
membuat solok lada mengunakan lada spesis lain
kurang sesuai a.k.a tak sedap..!!
mula2 belah lada ditengah2
mengunakan hujung mata pisau
kemudian buang biji/empulurnya
basuh dan toskan
bahan utk isinya:
-10 ekor ikan kembung/selayang
-sebiji kelapa-parut
(seeloknya kelapa yg masih muda)
-10 ulas bawang merah
-sedikit halia dan serai
-garam dan gula
-sebiji telur
cara2nya:
-rebus ikan,toskan kemudian asingkan isi dan tulangnya
-tumbuk bawang merah,kelapa dan isi ikan tersebut
-tambahkan sedikit garam dan gula (boleh juga gunakan gula melaka)
-masukkan sebiji telur
gaulkan hingga sebati
masukkan kedalam lada yg telah dibelah tadi
ini rupa sebelum dikukus
utk memasaknya boleh direbus atau kukus
jika merebus
masukkan sedikit santan
ni rupa selepas dikukus
(kalau ada nasi kerabu..best ni..)
Kalau ado lado gitu mmg buat dah nie..:)
ReplyDeletemengenalinya.. sewaktu duduk di kelantan.. :D serius.. sedap!
ReplyDeleterenyah nak membuatnya kan, tapi kalau buat sendiri puas hati boleh makan banyak2, hehe
ReplyDeleteAssalamualaikum Kamsiah
ReplyDeletesaya berkawan dgn orang Kelantan, baru tahu solok lada ni
Cantik cili hijou tu... elok sangat dibuat solok lada... tq saharing resepi boleh cuba nanti :)
ReplyDeletemengandung dak Kakak dulu saya cukup suka makan ni..
ReplyDeletehaha...saya dulu panggil lada berinti...kalau mkn nasik kerabu, saya mesti ambik lada ni...betul la..lada jenis tu saya nampak byk jual kat kb...kat kl/ shah alam ni susah cari
ReplyDeleteseriously baru first time tau ni...
ReplyDeletesolok lada kegemaran saya... ehm makan ngan nasi kerabu sedapnyer...
ReplyDeleteSalam K.Kam..
ReplyDeletecma pernah nampak solok lada ni..tapi tak suka mkn sbb ade kelapa dlm dia..
xpernah buat pun solok nie...ranyah jugak nak buat.. :D
ReplyDeletekecuuuuqqqqqqq
ReplyDeletesaya suka sangat makan ni dgn nasi kerabu, benda lain tak ada pun tak apa
ReplyDeleteBaru lastweek saya buat solok lada ni kak, hahaha main bedal jer pakai kelapa kering, boleh la buat lepas rindu :D:D
ReplyDeletekt klate mmg byk lada gemuk gini, mmg khas utk wat solok.. kdg2 zura buat ulam cicah budu jerk..nyum nyum !!
ReplyDeleteha'ah...mmg sesuai dan serasi sgt ngan nasik kerabu..
ReplyDeleteOrg rajin aje yg buat ni Kam. Banayk kerja dan kena teliti baru menjadi. Patut pun dia bawa kelapa sendiri sebab nak yg muda. Kalau kakak ni beli nasi kerabu mesti nak ada 2 biji cili solok ni sedap..
ReplyDeleteassalam,
ReplyDeletekalau beli nasi kerabu tak sah kalu tak tambah ngn solok lada ni... hai! dah dekat2 nak puasa ni..nanti makanan camni lah selalu nak beli..
saya suka solok lada kak...makan dengan nasi kerabu memand sedap..
ReplyDeleteSolok lada ni feveret kak ani, tapi tak pernah masak sendiri. Nak cuba jugaklah rasanya. Terima kasih berkongsi resepi.
ReplyDeleteterasalah aromanya sampai kat blog pesona..hebat, macam2 ada resepi kat blog terbaik pilihan Pesona ni..
ReplyDeleteSelalu juga tengok di pasar mlm dlm perencah nasi kerabu, tapi tak pernah cuba lagi....
ReplyDeletesalam kak kamsiah..
ReplyDeletehaah.. sedap sangat.. lada die tu buat jeruk pun sedap.. saya suka..^^
paling suka makan..
ReplyDeletetambah plok kalau makan dengan nasi kerabu..
kalau mcm ni dah boleh buka kedai makan.
ReplyDeleteKA paling suka mkn solok lada, tapi yang MIL buat hehehe
ReplyDeletewah terliur ni kak,,heheh mkn dgn nasik kerabu,,hohohoh thanx atas resipinya=)
ReplyDelete