23 September 2013

Ayam Ungkep

Berderet entri resepi
kali ni ayam masak ungkep pulak
(jawa punya style)

BAHAN-BAHANNYA :-)

Seekor ayam, potong saiz sederhana
 2 batang serai, dititik 
1 keping asam gelugor 
2 helai daun salam
1 camca besar gula melaka 
Garam secukup rasa
 Air secukupnya

BAHAN KISAR HALUS :-) 

8 biji bawang merah 
3 ulas bawang putih
 1 inci halia 
1/2 inci lengkuas 
3 biji buah keras 
1 biji cili hijau  
1 camca besar ketumbar 
1/2 camca teh jintan kasar 
1/2 camca teh jintan halus 
sedikit kunyit hidup

Jika ikut rsepi asal
dimasukkan sekali kedalam blender tu
beberapa biji cili api merah

tp disebabkan saya tak mahu anak kecik kepedasan
saya skipkan cili padi tu


CARA MEMBUATNYA :-) 

Ayam dibuang kulit, cuci bersih dan toskan.
 Panaskan minyak dalam kuali, 
tumis bahan kisar hingga naik baunya, 
masukkan serai dan daun salam
 kacau rata dan masukkan ayam. 
Gaul rata dan biar ayam kecut sedikit. 

Tuang air secukupnya (anggaran tenggelam ayam).
 Biar mendidih. 
Masukkan asam gelugor dan juga gula merah serta garam. 
Masak dengan api sederhana hingga kering.
 Rasa dan jika perlu tambah sedikit lagi garam.Angkat..

22 comments:

  1. tak pernah makan ayam ungkep nie..nampak sedap kan..

    ReplyDelete
  2. mcm sedap
    nak buat pun senang je
    nnt leh try ek
    tq share resepi ni ye
    jemput singgah blog ida ye
    umielman.blogspot.com

    ReplyDelete
  3. Kam , entry pasal resepi tak pernah mengecewakan, bermanafaat dan boleh menjadi rujukan. Tambah yang nampak sedap macam ni, teringin nak cuba juga.

    ReplyDelete
  4. Saya suka hatio ayam masak macam ni, tapi ayam pun sedap juga

    ReplyDelete
  5. Kat dapur Aina banyak rempah ratus yg tak ada kadang2 bila nak masak itu tak ada ini tak ada sudahnya masak jelah apa yg selalu di masak yg tak habis2nya sambal.

    ReplyDelete
  6. Kakak lebih suka masak style ini sebab tak bersantan. Kuah kalau nak lebih kakak bubuh air lebih sikit. Sebab kuah dia tu yg sedap:)

    ReplyDelete
  7. takpe kak kam..resipi berderet pun..bagi idea pada sy apa menu utk dimasak..dr duk ulang resipi goreng kicap, sambal, sup ajer yg reti..hihihi tq for sharing..:D

    ReplyDelete
  8. Assalamualaikum Kamsiah

    tak pernah rasa lagi

    ReplyDelete
  9. biasa dgr tp blm prnh mkn lg.. terliur plk...

    ReplyDelete
  10. tak penah makan lagi menu ni..
    tp tgk resepi...agak2 aje laa rasa dia mcm mana, hehe..
    Nanti kena buat ler, kan...kalo tak...tak konfem rasa dia mcm mana...

    ReplyDelete
  11. Salam,
    sedapnya, belum pernah makan
    walaupun pernah bertugas 8 bulan kat Bandung dulu.

    ReplyDelete
  12. Mertua pernah masak ni...sedap, gabungan rasa yg menarik!

    ReplyDelete
  13. saya pun suka ayam ungkep ni.. tapi resepi kami guna bahan sikit je..

    ReplyDelete
  14. tak pernah makan masak ungkep ni
    tp kite pernah dgr la
    sbb kawan kite org jawa n dia suka masak ungkep ni. hihi

    ReplyDelete
  15. Salam kak.. kalau tun, mmg tumbuk cili padi byk2 kasi pedas terangkat!hihi

    ReplyDelete
  16. Salam K.Kamsiah..

    oo..selalu dgr nama menu ayam ungkep ni..
    cek2 resepi dulu..rajin nnti nk try buat.. :)

    ReplyDelete
  17. selalu dengar, selalu nampak masagi kedai masakan Indonesia..cuma belum pernah try lagi..:)

    ReplyDelete
  18. 1st time dengar...tima kasih kak kam..kongsi resepi..

    ReplyDelete



• بِسْــــــــــــــمِ اللهِ الرَّحْمَنِ الرَّحِيْـــــمِ •
Terimakasih...komen anda amat dihargai..
●▬▬▬▬▬▬▬▬❤Kamsiah❤▬▬▬▬▬▬▬▬●