09 September 2013

Pai Tie a.k.a Singapore Pie

acuan pie tie 
berat bkn main....-rm14++

antara intinya
sengkuang  dan timun
patutnya masukkan carrot tp saya dan anak2
tak makan carrot mentah

 BAHAN-BAHAN KULIT PIE TEE :-)

180 gram tepung beras
50 gram tepung gandum
50 gram tepung jagung
 350 ml air
1 biji telur gred A,
dipukul sedikit
 Secubit garam
Satukan semua bahan-bahan
 -tepung beras,air,kapur,telur dan garam, gaul hingga sebati. 

Panaskan minyak cukup untuk merendamkan acuan pai. 
Panaskan juga acuan pai dalam minyak.
 Celupkan acuan pai dalam adunan kulit pai
.Jangan sampai penuh,tinggalkan sedikit ruang di atasnya.

Masukkan ke dalam minyak panas. 
Pastikan api sederhana kecil. 
Biarkan seketika.
Jangan keluarkan sampai ia agak masak,jika tidak kulit pai akan terlipat.
 Bila sudah keras sedikit tolakkan keluar dari acuan menggunakan garfu.
 Balikkan sekali-sekala hingga kekuningan barulah diangkat.
Biar sampai kekuningan supaya kulitnya garing. 
.Toskan minyak, sejukkan dan simpan dalam bekas kedap udara.

berintikan sos cili

berintikan kuah kacang






nampak comot semacam ja ,kan
percubaan pertama membuatnya

39 comments:

  1. Cantik jer walaupun cubaan pertama :D

    ReplyDelete
  2. kena ada skill juga nak buatnya nih ...

    ReplyDelete
  3. Ok jer akak tengok kamsiah... Sedap lagi dpt beri akak sepiring ehe :D

    ReplyDelete
  4. Teringat buat kuih 'goyang' kata org tempat saya, kuih rose kata org tempat lain....:)

    Sedapnya kak. Inti tu boleh ja kreatifkan letak apa2 aje...

    ReplyDelete
  5. 3 biji boleh sekali suap kot ..
    kecik jer nampak saiz tu

    ReplyDelete
  6. prcubaan prtama mcm ni? kira ok la tu.

    ReplyDelete
  7. Kak, celup yang bahagian luar acuan tu yer?

    ReplyDelete
  8. Kak, celup yang bahagian luar acuan tu yer?

    ReplyDelete
  9. Kak, celup yang bahagian luar acuan tu yer?

    ReplyDelete
  10. Kak, celup yang bahagian luar acuan tu yer?

    ReplyDelete
  11. Kak, celup yang bahagian luar acuan tu yer?

    ReplyDelete
  12. suka pai tie ni. tak sangka seringan-ringan pai tie, berat pulak acuannya.

    ReplyDelete
  13. nak tunjuk kat en. suami mintak dibelikan menda tu agar bolehlah merasa membuatnya di rumah.. ;)

    ReplyDelete
  14. owhhh..rajinnya kak..saya rajin makan je..

    ReplyDelete
  15. Sedap ni. Tahniah! Percubaan pertama yang berjaya.

    ReplyDelete
  16. waa bestnya, ummi suka ni, kalau makan kat singapore chicken rice,selalu order ni. Bestnya Kam, dah pandai buat sendiri, cantik tu!

    ReplyDelete
  17. Hi Kamsiah, wow! Long time have not seen or eaten this.
    But I am surprised you makingthis. Thought always Nyonya women make them.
    Looking at yours, I think sepeluh boleh jugak, ha ha.
    Very important the chilli sauce.
    Love the pics, well taken.
    Have fun and simpan satu lagu dalam hati.
    Lee.

    ReplyDelete
  18. owh..style buat kuih ros @ kuih loyang ler utk buat kulit pie ni ye, kak...

    ReplyDelete
  19. nampak sedap... msti rasanyer pun mabeles tuh kak....

    ReplyDelete
  20. salam k.kam...

    gigih btl buat..
    menjadi pulak tu.. cma suka mkn ni dgn nasi ayamm/tp beli le..bkn buat sendiri.. ehehe..

    comel3 pie tee tu..

    ReplyDelete
  21. pandainya akak buat.memang menjadi..terliur lak tengok..hehe

    ReplyDelete
  22. ooo macam ni cara buatnya,sedap jugak kak :)

    ReplyDelete
  23. nampak mcm sushi...pandai akak buat. tentu sedap.

    ReplyDelete
  24. pernah buat tapi tidak sesedap kat chic.rice shop, entah kenapa..

    ReplyDelete
  25. Rajin nya akak membuat pie tee, sy suka mkn ni, tapi tak pandai nk buat, nice sharing...tq kak.

    ReplyDelete
  26. X pernah buat lg kaka
    Nmpk sgt sedap cicah ngan kuah kacang tu
    Nnt bebila rajin blh try hukhuk

    ReplyDelete
  27. Cantik dan nampak sedap... Nanti ada masa nk buat tapi acuan tu pulak x der....

    ReplyDelete
  28. memang berbaloi buat sendiri pie tie ni...kalau beli mahal...sekai ngap dah habis...:)

    ReplyDelete
  29. Pandai akak membuatnya...
    Kalau makan di chicken rice shop ada hidang Pai Tie ni...dari situlah juga saya mengenali makanan ini. Ya! Saya sukakannya...

    ReplyDelete
  30. nampak menjadi sgt. KA tak pernah buat sendiri ni !

    ReplyDelete
  31. tak penah makan pie tie.. tapi nampak macam sedap.. rangup2 kan, sbb kulit tu mesti rangup, dgn sengkuang, timun lagi.. sedapnya...

    ReplyDelete
  32. wahh menarik kak ..
    hurmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmm

    ReplyDelete
  33. eh,eh...nampak comel dan sedap jerk..nanti nak cuba la..tapi en hubby tak suke carrot..haha..

    ReplyDelete



• بِسْــــــــــــــمِ اللهِ الرَّحْمَنِ الرَّحِيْـــــمِ •
Terimakasih...komen anda amat dihargai..
●▬▬▬▬▬▬▬▬❤Kamsiah❤▬▬▬▬▬▬▬▬●