Nasi dagang yg dibeli
jarang benar yg dapat memenuhi selera
biasanya keras berderai
mcm mengunyah beras
utk hasil yg sedap
campurkan beras nasi dagang yg kaler perang tu
bersama beras pulut
kalau ada beras wangi,boleh dimasukkan sedikit
nisbahnya 2:1
(jika 2kg beras nasi dagang
campurkan dgn 1kg beras pulut)
rendam semalaman bersama halba
kukus sebanyak 3 kali
1)dikukus spt biasa
bila beras telah kembang,angkat
2)gaulkan dgn santan cair-kukus semula..
lbh kurang 10 minit,angkat
3)kukus bersama santan pekat yg digaul bersama hirisan bawang merah,
halia yg dipotong halus dan sedikit garam
kukus sehingga betul2 kembang dan tak terasa berbiji2 bila makan
Sila guna bawang merah bkn bawang besar
utk gulai ikan tongkol
versi kelantan tak mengunakan rempah ikan Baba's ke,Alagapas ke,Adabi ke..
cuma blend lengkuas,halia,kunyit hidup,bawang merah,bawang putih
masukkan kedalam santan bersama asam keping
bila telah pecah minyak,masukkan ikan tongkol yg telah direbus bersama
garam dan asam keping
(seeloknya ikan direbus dan biarkan semalaman supaya terasa garam dan asamnya)
kebanyakan yg dijual
dia org buat 'short cut'
ikan tidak direbus terlebih dulu
utk menghilangkan muak
nasi dagang sedap dimakan bersama acar timun campur lobak merah
bawang besar,cii merah,garam ,gula dan sedikit cuka
boleh jugak ditambah telur yg telah direbus
mama belum lagi pernah makan nasi ni, hihi...kesian kan...
ReplyDeleteBoleh jenguk mama di sini.. Mamaniza.com
asal nasi ni dari kelantan dan tereganu..
Deletealahai...tengok nasi dagang awal2 pagi ni terus terasa lapar kak...:D
ReplyDeletemmg nasi ni biasa dimakan waktu sarapan hehe
Deletetak sempat sarapan td..tengok ada nasi dagang kt sini terus perut berbunyi
ReplyDeletejamu mata ajalah ya..:)
Deletewak tenokks gambar nasik dagang je pon nampak sodapp..,ehHHeee
ReplyDeletegamabr wak amik lagi superb..:)
Deletewah, nasi dagang yang cukup lengkap.. nasib baik saya bukan peminat nasi dagang….
ReplyDeleteKalau tgk MIL buat nasi dagang, mmg dia campur beras merah dan beras pulut tu...
akak pun belajar mcm tu dari arwah emak hehe
Deletesedapnya kak..saya suka nasi dagang..
ReplyDeletenak bg tp jauh..:)
Deletesebut nasik dagang tringat nasik dagang mak yg sedap...mmg btul beras nak dagang tuh berderai..mak sllnya byk kali kukus nak jd lembut..ikan tongkol sll rebus dl jgk..
ReplyDeletekat sini buat ngan beras pulut + beras biasa..tp terpaksa guna bwg besar sbb bwg merah takder..kurenglah sket rsnya..
Nor...org kata guna apa yg ada ja kan...asal boleh lepas gian..
DeleteSetuju kak.. orang yang buat nasi dagang ramai. Tapi yg rasaya sedap tak ramai.. sebab macam inilah, ada orang amik short cut. Masak terus.. nak sedap mmg kena usaha lebih...
ReplyDeletekalau buat cincai2 ja mmg kelaut la hasilnya..:)
Deletekalau nak jual..buat mcm nak makan sendiri..pesan arwah mak saya
Wah...terliur saya dipagi2 ni... Nasi dagang memang enak!
ReplyDeleteMasak xpandai...makan jer tau... :)
kena beli le jawabnya hehe
DeletePehhhh....biar pun den bukan org Kelantan or Terengganu....den suka nasi dagang....uhukz
ReplyDeletekat mana2 pun ramai yg jual nasi ni
Deletesalam
ReplyDeletesinggah pagi
sory x sempat nak komen banyak bz day
tak mengapalah anum...singgah pun dah mencukupi
Deletesalam sis kamsiah.
ReplyDeleteLawatan t/hari dgn perut yg kosong.melihat nasi dagang bertambh kencang perut bergendang.
Pekabar sis?
baik2 ja TA..
Deletefeveret saya nih
ReplyDeletekalau amkan sellau,jemu jugak..
DeleteSaya juga suka nasi dagang. Tapi isteri belum berkeyakinan utk mencubanya. Beli di luar tak rasa keasliannya...
ReplyDeleteboleh dicuba..asal ada kemahuan hehe
Deleteyummy...dh lmer xmkan....
ReplyDeletepss...moga buku tu memberi manfaat buat rietta...
insya ALLAH..
DeleteNasinya kakak dah pernah berjaya tapi gulai tongkol tu kakak tak pernah mencuba cara ni. Lain kali kakak nak cuba cara tradisi yg ini..
ReplyDeleteSelamat tahun baru dari kakak..
senang ja buatnya kak zakie
DeleteSinggah tengahari, perut tengah kosong, nampak pulak nasi dagang, rasa nak duduk bersila dan menjamu selera di sini, hehe..apakan daya..jamu mata je nampaknya.
ReplyDeletesayangnya kita tak sempat berjumpa masa kat terenganu hari tu ya Ummi
Deletetak blh thn dgn presentation . terbaik lah sisi. panduan yg sgt bagus . saya baru tau cara tradisionalnya . boleh cuba nanti .
ReplyDeletecubalah masak ya vee..
Deletesedapnya...saya belajar makan nasi dagang dan nasi kerabu ketika mengikuti lawatan kerja ke Terengganu dan Kelantan 6 tahun lepas. Sekarang ni jadi suka makan tapi tak selalu la...nak juga cuba masak sendiri tapi entah bila ^_^
ReplyDeletelama dah tu tak merasa..
Deleteteringin pulak nak rasa nasi dagang..
ReplyDeleteselalu dok dengar citer kesedapannya je..tang ni siap resepi ori lagi :)
timakasih kak kongsi resepi....
ada masa boleh la cuba ya Roha
DeleteTerliurnya tgk nasi dagang ni...
ReplyDeleteAda beza ke kak nasi dagang Tganu & Kelantan?
terenganu punya guna beras wangi campur pulut...
Deleterindunye nasik dagang....!!!
ReplyDeleteala ciannya GB..jauhnya nak hulur sepinggan
Deletesedapnyer nasi dagang...tengok hidangan nasi dagang ni perut lapo...telan ailio...
ReplyDeletesori andai tekak Lizz terseksa hehe
Deletelain sikit kan hak kelantan dengan terengganu
ReplyDeleteya..dari segi pengunaan berasnya
Deletetgok gambar sedap..tp sy tak reti sgt makan nasi dagang,nasi kerabu suka.hehe
ReplyDeletesaya suka semuanya hehe
Deletesalam k.kamsiah..
ReplyDeletepertama kali cma mkn..mmg jatuh cinta..tgk nasi dagang akak yg ni..menggamit selera :)
pasni belajar masak sendiri la ya..
Deletewah pandainya akak masak nasi dagang...sy ni nama je org kelate ttp xpndai msk nasi dagang sbb xberapa suka..kalau nasi kerabu sukalh makan....
ReplyDeletehehe..biasalah bg generasi muda...
Deletekalau dekat, bleh saya rasa nasi dangan akak nih,
ReplyDeletetak maliu nyerr kan :)
sayangnya kita dok berjauhan HT hehe
Deletesedapnyer kak kamsiah. saya paling suka nasik dagang tapi tak master lagi bab-bab penyediaan dia. mesti ada je selik dia. dlm erti kata lain, mmg tak sedaplah sy buat.. hehe :p
ReplyDeletememasak ni try & error..tak menjadi kali pertama,cuba lagi dan lagi..
Deleteklu nak merasa nasi dagang kelantan, aby beli jer ..
ReplyDeleteklu buat sendiri ...
takut jadi nasi hangit ..
takkan hangit punya sbb ia dikukus hehe
Deletesedapnya nasi dagang...saya sukaaaa....
ReplyDeleteterimakasih..
DeleteSuatu hari nanti saya nak cuba resipi ni Kamsiah!
ReplyDeletesilakan..
DeleteTergoda idah tengok Nasi Dagang akak tu...
ReplyDeleteWalaupun idah sebenarnya tak berapa suka nasi dagang...
Mungkin yang pertama kali dulu idah cuba orang tu buat tak sedap.. so lepas tu terus idah chop nasi dagang tu tak sedap.. hehehehe...
Sedapnya gulai ikan aye tu..terbaiklah..
ReplyDeletebesok nak bangun awal lah, leh pg pasar tani tapau nasik dagang lauk ikan ni...hehe
Saya peminat nasik dagang lepas kawan saya bagi rasa bekalan nasik dagang beliau...
ReplyDeleteNasik dagang saya tak pernah try buat. Tapi, saya pernah try buat gulai ikan tongkol tu.. Tapi kan, pemberi resepi tu cakap nk lagi sedap, rebus ikan tu dengan gula melaka/gula merah/gula kabung (tak ingat mana 1) sekali. :D
Terima kasih berkongsi. Mesti sedap ni...
ReplyDeletesedapnya nasi dagang kak..nak-nak kalau lauk ikan tongkol tu..memang saya suka..
ReplyDeleteMetti la mano sinistra sulla spalla destra e la mano destra sulla spalla sinistra.
ReplyDeleteHai appena ricevuto un abbraccio a distanza. Buon 2014.
Favourite saya ni.
ReplyDeletesaya suka makan, tapi hngga sekarang tak pandai nak buat.dah bbrapa kali cuba buat tapi asyik tak mnjadi jer....
ReplyDelete