01 April 2014

Bengkang a.k.a Bingka Ubi Kayu

Tak ada sukatan yg tepat utk membuat bingka ubi kayu ni
main campak2 ja
mulanya plan nak buat tepung boko
mesti tau apa tu tepung boko :)
oleh kerana takde penyagat,
ubi ni dipotong kecik2 dan diblender
tapis airnya

campurkan dgn gula,sedikit garam dan santan
serta pewarna yg disukai

tp biasanya dibuat warna kuning atau 
warna perang( guna gula perang/gula melaka)

kalau dapat membakar mengunakan arang atau sabut
bahagian keraknya lebih garing dan harum...

32 comments:

  1. Tepung boko kak??? ermm.. tak tauu... first time dengo nie... ;(

    ReplyDelete
  2. Assalamualaikum kak, sedapnya. sheila teringin nak makan kole kacang.. terliur sangat ni.. hehe tadi sempat call mak, beritahu. hihi. singgah menabung digi sini~~~

    ReplyDelete
  3. belum sempat membengkang lagi hajat tu ada...tapi hr tu cuma rebus cicah nyok saaja...

    ReplyDelete
  4. sedapnya...nk jumpa org jual pun susah skrg ni..

    ReplyDelete
  5. Kalau makan bengkang ni Aina pilih bahagian kerak dulu.

    ReplyDelete
  6. pekena 3 potong dengan kopi O, ketat perut ..

    ReplyDelete
  7. macam mana nak sebut BENGKANG tu kak? BENG macam kita sebut bengkok?

    ReplyDelete
  8. saya pun panggil bengkang jg..org utara panggil mcm tu kan..

    dah lama tak makan, nak buatnya renyah sikit, kena sagat ubi..dulu mak saya jual bengkang ni, masak guna dapur kayu, atas periuk bubuh bara api..nostalgia betul..

    ReplyDelete
  9. sy suka tepung boko lg drp bingkanie..tp bingka pun sodap sangatdah...:)

    ReplyDelete
  10. Sedapnya.. dah lama tak makan bengkang ubi ni.. tergoda sudah kamsiah.. weekend ni nak buatlah :)

    ReplyDelete
  11. tepung Boko?? ape tu kak Kamsiah??? awok 1st time dengo ni..... tapi bengkang..... udah selalu..... awok suke bengkang pandan....

    ReplyDelete
  12. tepung Boko?? ape tu kak Kamsiah??? awok 1st time dengo ni..... tapi bengkang..... udah selalu..... awok suke bengkang pandan....

    ReplyDelete
  13. Kakak kalau bingka ubi ni suka bahagian tepi yg kering tu Kam. Sedap kan rangup sikit.

    ReplyDelete
  14. Warna kuning tu yg cantik sebab kakak biasa buat guna gula perang... lain kali cuba warna kuninglah:)

    ReplyDelete
  15. tepung boko tu apa? tak pernah dengar
    emmm nampak sedap, gambar tu menarik
    saya rasa laparlah pula =)

    ReplyDelete
  16. Tak pernah pula dengar tepung boko, tepung bungkus taulah...

    Selain dari bengkang ubi, saya suka bengkang pisang....

    ReplyDelete
  17. Suka sangat dengan bengkang ubi ni..teringin la pulak...mana nak cari ni..

    ReplyDelete
  18. I don´t know all the food, but it looks delicious!
    Saludos y feliz día.
    Ale
    Costa Rica

    ReplyDelete
  19. saya pun selalunya "cop" bahagian kerak..oo..tulah part paling sedap!

    ReplyDelete
  20. Sedap kuih ni...tapi hanya tau makan ajer le. :)

    ReplyDelete
  21. sedapnya bengkang tu warna pun cantik

    menabung lagi

    ReplyDelete
  22. Salam K.Kamsiah..

    Tepung Boko tu ape?
    bingka ubi kayu ni sedap kalo ade kopi o.. nyum2 ^^

    ReplyDelete
  23. Dah lama xmakan kuih ni. Rasa nak makan plk skrg ni. Hehe

    Singgah sini. Jemput ke blog perempuankampungmoden.blogspot.com

    ReplyDelete
  24. akak sebut tepung boko, sero nok kelik kelate slalu nih.. hihihi
    Tapi xleh tepung boko, beke pun jadi la.. pos la sini sikit..

    ReplyDelete
  25. warnanyer th menarik sungguh....mak lizz selalu gak buat kuih bingka ubi nih

    ReplyDelete
  26. memang dah lama tak makan kuih ni..
    nak sedap buat sendiri baru puas hati.. ;)

    ReplyDelete
  27. tau tau... yang balut dalam daun pisang pastu stim, makan ngan santan pekjat tu kan kan kan. Ker??? ala akak buat saya terbayang cenggitu sekali hahaha. sedap tau makan ni time sejuk2 ujan.

    Lagi satu, ubu kayu jugak tapi buat macam ketupat dakap tu, then gaul ngan nyior.. tak tau la apa nama dia, itu makanan belah siam. lama dah duk teirngat ni.

    ReplyDelete



• بِسْــــــــــــــمِ اللهِ الرَّحْمَنِ الرَّحِيْـــــمِ •
Terimakasih...komen anda amat dihargai..
●▬▬▬▬▬▬▬▬❤Kamsiah❤▬▬▬▬▬▬▬▬●