Tak ada sukatan yg tepat utk membuat bingka ubi kayu ni
main campak2 ja
mulanya plan nak buat tepung boko
mesti tau apa tu tepung boko :)
oleh kerana takde penyagat,
ubi ni dipotong kecik2 dan diblender
tapis airnya
campurkan dgn gula,sedikit garam dan santan
serta pewarna yg disukai
tp biasanya dibuat warna kuning atau
warna perang( guna gula perang/gula melaka)
kalau dapat membakar mengunakan arang atau sabut
bahagian keraknya lebih garing dan harum...
Tepung boko kak??? ermm.. tak tauu... first time dengo nie... ;(
ReplyDeleteSEDAPNYA LAMA X MAKAN
ReplyDeleteAssalamualaikum kak, sedapnya. sheila teringin nak makan kole kacang.. terliur sangat ni.. hehe tadi sempat call mak, beritahu. hihi. singgah menabung digi sini~~~
ReplyDeletebelum sempat membengkang lagi hajat tu ada...tapi hr tu cuma rebus cicah nyok saaja...
ReplyDeletesedapnya...nk jumpa org jual pun susah skrg ni..
ReplyDeleteKalau makan bengkang ni Aina pilih bahagian kerak dulu.
ReplyDeletepekena 3 potong dengan kopi O, ketat perut ..
ReplyDeletesedap ni buat minum petang ni...
ReplyDeletemacam mana nak sebut BENGKANG tu kak? BENG macam kita sebut bengkok?
ReplyDeletesaya pun panggil bengkang jg..org utara panggil mcm tu kan..
ReplyDeletedah lama tak makan, nak buatnya renyah sikit, kena sagat ubi..dulu mak saya jual bengkang ni, masak guna dapur kayu, atas periuk bubuh bara api..nostalgia betul..
sy suka tepung boko lg drp bingkanie..tp bingka pun sodap sangatdah...:)
ReplyDeleteSedapnya.. dah lama tak makan bengkang ubi ni.. tergoda sudah kamsiah.. weekend ni nak buatlah :)
ReplyDeletetepung Boko?? ape tu kak Kamsiah??? awok 1st time dengo ni..... tapi bengkang..... udah selalu..... awok suke bengkang pandan....
ReplyDeletetepung Boko?? ape tu kak Kamsiah??? awok 1st time dengo ni..... tapi bengkang..... udah selalu..... awok suke bengkang pandan....
ReplyDeleteKakak kalau bingka ubi ni suka bahagian tepi yg kering tu Kam. Sedap kan rangup sikit.
ReplyDeleteWarna kuning tu yg cantik sebab kakak biasa buat guna gula perang... lain kali cuba warna kuninglah:)
ReplyDeletetepung boko tu apa? tak pernah dengar
ReplyDeleteemmm nampak sedap, gambar tu menarik
saya rasa laparlah pula =)
Feveret saya ni..
ReplyDeleteTak pernah pula dengar tepung boko, tepung bungkus taulah...
ReplyDeleteSelain dari bengkang ubi, saya suka bengkang pisang....
Suka sangat dengan bengkang ubi ni..teringin la pulak...mana nak cari ni..
ReplyDeleteI don´t know all the food, but it looks delicious!
ReplyDeleteSaludos y feliz día.
Ale
Costa Rica
saya pun selalunya "cop" bahagian kerak..oo..tulah part paling sedap!
ReplyDeleteSedap kuih ni...tapi hanya tau makan ajer le. :)
ReplyDeletesedapnya bengkang tu warna pun cantik
ReplyDeletemenabung lagi
alahai sedapnye
ReplyDeleteSalam K.Kamsiah..
ReplyDeleteTepung Boko tu ape?
bingka ubi kayu ni sedap kalo ade kopi o.. nyum2 ^^
Dah lama xmakan kuih ni. Rasa nak makan plk skrg ni. Hehe
ReplyDeleteSinggah sini. Jemput ke blog perempuankampungmoden.blogspot.com
akak sebut tepung boko, sero nok kelik kelate slalu nih.. hihihi
ReplyDeleteTapi xleh tepung boko, beke pun jadi la.. pos la sini sikit..
warnanyer th menarik sungguh....mak lizz selalu gak buat kuih bingka ubi nih
ReplyDeletememang dah lama tak makan kuih ni..
ReplyDeletenak sedap buat sendiri baru puas hati.. ;)
tau tau... yang balut dalam daun pisang pastu stim, makan ngan santan pekjat tu kan kan kan. Ker??? ala akak buat saya terbayang cenggitu sekali hahaha. sedap tau makan ni time sejuk2 ujan.
ReplyDeleteLagi satu, ubu kayu jugak tapi buat macam ketupat dakap tu, then gaul ngan nyior.. tak tau la apa nama dia, itu makanan belah siam. lama dah duk teirngat ni.
Ohh...sedapnya..ohsem..
ReplyDelete