Buah sukun goreng
celup tepung...makan panas2 bersama teh / kopi o
memang best..
tapi kalau ada beberapa biji buah sukun
(tak habis dimakan)
sedap digoreng sbg kerepek
sagat nipis sama mcm nak buat kerepek pisang/ ubi kayu
rendam dalam air bersama sedikit kapur makan
(kapur akan meranggupkan kerepek)
setelah beberapa jam...basuh dan toskan
boleh lah digoreng
ketika mengoreng
saya masukkan sedikit butter/ majerin
supaya kelihatan lbh kuning dan sedikit masin
(tak perlu tabur garam dah lps tu)
sedapnya nyer kerepek sukun homemade.. pos ke sini sikit kak…
ReplyDeleteAssalam..
ReplyDeletesedapnyer kak..dah lame x makan nihhhhh..hheheh
kerepek tak pernah buat lagi..tp rsnya mesti sedap jugak kan..:)
ReplyDeleteKak Kham, mmg sedap kalau di buat kerepek..lebih sedap dari kerepek ubi rasanya kan
ReplyDeleteassalam kamsiah ,akak pernah juga buat kerepek sukun ni tapi bila sejuk dh tak rangup....baru akak tau kena rendam air kapur,,,terima kasih bagi info ni.
ReplyDeletelama tak makan kerepek sukun
ReplyDelete:)
sedap nyerrrr..
ReplyDeletesedapnyee.. anis ade sebiji sukun nie.. ingat nak goreng je..hihi.. idea yg best nie.. hihi..
ReplyDeletesedapnya lama x makan
ReplyDeleteElok cantik kekuningan kerepek sukun kamsiah ni.. rupanya letak majerin ye.. okey nanti nak cuba goreng macam kamsiah buat ni.. :)
ReplyDeleteassalamualaikum
ReplyDeletesinggah pagi
lama rasanya sy x blog walking
hari ini ada peluang so singgah jap =)
keep in touch
Kerepek sukun memang acik suka sangat kamsiah..tapi ditempat acik susah nak dapat
ReplyDeleteOoo...rendam air kapur dulu yer kak. Marjerin tu, campur dalam minyak menggoreng ke kak?
ReplyDeletebaru semlam nampak org jual buah sukun tepi jalan.hari ni tengok kerepek sukun pulak.suka kerepek sukun ni
ReplyDeleteMemang sedap keropok sukun ni.
ReplyDeleteWah..sedap ni..rasanya lemak2 kan. Tp Kak..knpa kena rendam 2 3 jam? Rendam kejap je tak boleh?
ReplyDeletesedapnya sukun goreng, kerepek pun nampak sedap....
ReplyDeleteblk kg selalu buat.sbb ada pokok kat rumah tok sedara.
ReplyDeletesuk buat cucur juga.. tp x suka yg dh ranum
Mmg sedap buah sukun ni!!
ReplyDeletewah, dah lama tak makan buah sukun. banyak boleh dibuat dengan sukun ni ya?
ReplyDeleteSaya tak pernah makan buah sukun ni....
ReplyDeleteteruknya saya ni
lma nya dah tak mkn...
ReplyDeletekalu kt kampung jrg bkn kerepek goreng je terus
ReplyDeleteOh... yelah kakak tak terfikir pulak nak buat kerepek
ReplyDeleteBila dah banyak terlembik kakak buat cekodok pulak. Kalau tahu masa sebelum lembik buat kerepek macam ini lagi best.
Saya lebih suka sukun goreng makan panas-panas...
ReplyDeletebuat sendiri kam..rajinnya..
ReplyDeletesaya selalu beli saja..
senang je ya nak buat kerepek sukun, sedaplah sebab masih baru
Buah sukun ni dah jadi buah rare. Tak macam dulu-dulu. Masa sekolah agama dulu, buah ni selalu jadi klu masa nak jawab soal tajwid, macam soalan berkenaan tanda bacaan mad arid lissukun. Hehe
ReplyDeletekerepek sukun ni mkn sambil tengok tv..harus tak bleh berhenti..mengunyah jer..
ReplyDeletesedap nya kak
ReplyDeletela ni susah jugak nak cari buah sukun
wah sdapnya..
ReplyDeleteni nak raya bayakla jual ;0
Salam K.kamsiah..
ReplyDeletebuah sukun goreng tu, cma tak mkn.. tapi kalo kerepek ni, bleh habis sebalang.. ehehehe
susahnya saya nk jumpa kerepek sukun kt kl ni.sukun goreng tepi jalan pun susah.huhuh
ReplyDeletesedap..susah nakcari kerepek ni..
ReplyDeleteOh.. kerepek buah sukun.. baru saya tahu. Selamanya ni biasalah, kerepek ubi & pisang tu.. boleh juga cari kerepek ni. :)
ReplyDeletesinggah untung menabung...
ReplyDeleteKat rumah.. saya sorang je yang layan sukun ni..
ReplyDeletexpnh goreng sukun..sllu dgn tepung jer,sdp nie nk try laa,tq sharing
ReplyDelete