Menjadi isteri/ ibu
kadang2 buntu nak masak apa utk suami/ anak2
kadang2 selera sendiri diketepikan
Sapa yg nak cuba resepi ringkas ni silakan
Bahan2:
-Udang -lagi besar saiznya lagi mahal lagi sedap..:)
-Bawang putih dan bawang merah-mayang halus
-Serbuk kari ikan
-Kacang panjang atau kacang buncis
-tomato (ikut suka)
-Daun kari
1)Tumis bawang besar &bawang merah hingga garing
2)Masukkan serbuk kari ikan yg dibancuh dgn air
3)Masukkan daun kari
4)Masukkan sebiji tomato yg dibelah 4..jika suka
5)Bila tomato telah hancur,masukkan air
(agak2 2 cawan)
6)Bila kuah telah pekat,masukkan sedikit santan..lbh kurang ssenduk
atau gantikannya dgn sedikit susu cair
7)masukkan udang dan kacang
8)Rasakan garamnya dan tutup api..
ok simple nak try la malam nie
ReplyDeletesodappnyer makk., ahHKs
ReplyDeletebtul tuh kdg ikut jer selera depa..yg kita sesakali sekala bolehlah..:)
ReplyDeleteermmm sedapnya....kalau la kat cafe ada gulai macm ni.....
ReplyDeleteCepat dan ringkas utk buat iftar balik kerja pun sempat ni..
ReplyDeletesuka sgt..
ReplyDeletemenabung kat sini
ank2 saya suka kari udang tp x pernah cmpur kcg pnjg..leh la cuba nnt..mesti sedap.
ReplyDeleteassalam kamsiah....boleh akak simpan resepi ni utk hidangan bulan puasa..kalau tak pening fikir nk masak pe hari2.
ReplyDeletekamsiah..udang yang boleh dimakan dengan kulit2nya sekali pun best tau..
ReplyDeleteantara feveret dak kakak.. ;)
ReplyDeleteMasakan yg mengingatkan saya kepada aruah mak yg suka buat masakan itu...
ReplyDeletesimple tapi sedap..
ReplyDeletejgn tayang nmber ni tau..my phone nmber.0124043105 .
ReplyDeleteantara masakan yang noe suka masak...anak2 pun suka
ReplyDeletethanks for sharing the recipe kak! yumms!
ReplyDeleterasa macam nak jamah sikit :) saya pun baru semalam beli udang, tapi tak masak2 lagi. promise tak makan banyak hehehhe.
ReplyDeleteteringin gak nak cuba masak kari ni, selalunya fail je
ReplyDeleteSedapnya kari udang mkn dgn nasi panas2. Terima kasih kak kham boleh variasi lg menu masakan nanti
ReplyDeleteEste plato se ve delicioso.
ReplyDeleteSaludos desde Costa Rica
wah..boleh buat menu berbuka. thanks for sharing kak
ReplyDeletesalam k.kamsiah..
ReplyDeletehuhuuh..sedapnya..
thanks share resepi.. :))
Terliurnya alahai. Kalau udang ni masak apa pun saya suka cuma takda regu makannya di rumah tu.
ReplyDeletecantik cantik pic makanan akak snap..guna kamera jnis ape kak
ReplyDelete