Ikan pari selain sedap dibuat kari,asam pedas
sedap jugak dicicah dgn air asam
(samada dibakar atau rebus)
Kadang2 ikan pari ni berbau sikit
kata org,ia berbau ketika bulan penuh
(saya pun tak tau betul atau tidak)
petua utk menghilangkan bau ikan pari
-selepas dipotong,rendam dalam bancuhan air kapur
ia akan menjadi berbuih2..
lbh kurang setengah jam...basuh dan toskan
ikan tu akan kelihatan putih seolah2 telah masak
-cara lain adalah rendam bersama beberapa biji limau nipis atau lemon
yg dibelah dua
Bahan2:
utk buat air asam
permintaan teman blog Aisy Nasiha
ni utk sekeping ikan pari
yg dipotong2 menjadi 4 ketul
-setengah cawan air asam jawa
-belacan (dibakar lg sedap)
-2 biji tomato yg telah masak
-sebiji bawang besar (di potong dadu atau dimayang nipis)
-cili merah dan segengam cili padi (mayang nipis)
-1 camca sos cili
-garam dan gula
-beberapa biji limau kasturi
-1 camca kerisik
-utk menambah aroma,boleh taburkan daun ketumbar yg dihiris
Gaul kesemuanya
dan masukkan ikan yg telah direbus
biarkan beberapa seketika sblm dimakan
supaya ikan tu menyerap rasa air asam tu
-semasa merebus ikan
masukkan sekeping asam gelugur
waahh ! bleh jadikan menu bbuka ni nnti =D
ReplyDeleteEh.. dah ada resepinya. Thanks kak. Nati saya nak cuba buat air asam guna resepi akak ni. Ada kerisik ya. Thanks akak ya. Details resepi ni..
ReplyDeleteSaya tak pernah masak Ikan Pari macam ni. Selalunya masak Asam Pedas jer.
ReplyDeleteNanti saya nak cuba lah!
bestnya nak try la
ReplyDeletesedap tu kak..tapi saya prefer diasam pedaskan kalau ikan pari
ReplyDeletesalam ramadhan
ReplyDeletesinggah pagi....lama rasanya sy x blog walking
hari ini ada peluang so singgah jap =)
wak tenok pon nmpk sodap je makk.,ahHKs
ReplyDeletebaru tau boleh hilangkn hanyir dgn air kapur...terimakasih kamsiah ,bolehlh akak cuba nnti.
ReplyDeleteaaaa...terliur la pulok!!
ReplyDeletetoo bad saya resdung kuat, tak boleh makan belacan banyak-banyak...huhu
ReplyDeletetapi kekadang langgar pantang gak
mengancam sungguh tengok ikan pari air asam ni
ReplyDeletemengancam sungguh tengok ikan pari air asam ni
ReplyDeletesedapnya terliur tengok...
ReplyDeleteaduhh.. pagi2 tertengok gambar sedap..
ReplyDeleteTengok resepi macam ni bulan puasa compem cair iar lioq.....
ReplyDeletetun biasa bakar or wat asam pedas je pari nih.. xpenah rebus cicah air asam mcm nih..
ReplyDeletemenu sihat ni
ReplyDeleteMasyaAllah...sedapnya :)
ReplyDeleteKita dah lama x mkn ikan pari selepas termkn ikan pari mase datang bulan...yerkk...
ReplyDeleteSedapnya... terlior ai..!
ReplyDeletecicah dgn pari bakar.. mmg slurrppp sangat kak..
ReplyDeleteSedapnya ^__^
ReplyDeletesedapnya. lama tak makan ikan pari
ReplyDeleteSedap tu Kamsiah.. boleh dicuba petua tu :)
ReplyDeleteikan pari air asam mmg sedap kak..takdek lauk lain pun takper..:)
ReplyDeleteWahh.. mmg best buat berbuka ni. Salam Ramadhan kak Kam.. :)
ReplyDeletesebut asam jer memang menjejes liur hehehe. air asam ni faveret suami jugak ni, hari tu baru buat nasi daging air asam, mebeles. sini tak pernah jumpa ikan pari lagi, dah lama jugak tingin huhuhu.
ReplyDeletebau air asam lekat kat tangan yag menggiurkan tu...! haha
ReplyDeletehmmm :)) ilginç
ReplyDeleteklu kene dgn caranye, kompom sodap!
ReplyDeletesalam kak, wahh... memang buat sy lapar tengok pic nih, plus g ikan pari kira favourite jg nih..
ReplyDelete*thanks sbb sudi follow :))
selalunya bakar n cecah air asam . tak prnah buat rebus atau steam ...
ReplyDeleteItu dia! bukan aje petua diberi, resepi sekali ada. Air tangan org pandai memasak ni lain lagunya..
ReplyDeleteSelamat berpuasa dari kakak ye:)
tak penah mencube nih, mcm sedap je kak, tgk resepi pun mcm mudah je... yelah kadang ada bau hancing kt ikan pari tuh, mak penah kata kalu bau gitu maknenyer ikan pari tu baru pas beranak... tp tak tau lah btl ke idak
ReplyDeleteboleh cube nih utk berbuka pose, selalu tau bakar, msk asam pds atau msk lemak je
saya pernah jumpa menu di sebuah restoran kat SP..
ReplyDeletedok cuba juga tapi tak menjadi..
maklum, orang johor buat asam pedas aja,
tqvm..rezeki saya jumpa resepi ini
Halo, Apa kabar?
ReplyDeleteSalam jumpa dari kami myTaste Indonesia.
Kami melihat bahwa Anda memiliki resep-resep masakan yang sangat lezat dan menarik sekali.
Kami dari myTaste Indonesia mengundang agar blog masakan Anda berada di TOP FOOD BLOG dalam situs kami, myTaste adalah Jejaring Sosial bagi para pecinta masakan di Indonesia maupun Dunia Internasional. myTaste sendiri memiliki 37 situs di masing-masing negara bagiannya. Banyak blog yang telah menjadi anggota dan mendapatkan keuntungan dari publikasi di situs kami.
Anda dapat menambahkan blog Anda pada daftar Top Food Blog kami dengan mengikuti link ini: http://www.mytasteindonesia.com/top_food_blogs
Terima kasih atas perhatiannya dan telah berbagi resep masakan Anda kepada kami.
Salam hormat myTaste Indonesia,
Immanuel Kabuhung
Selamat menunaikan Ibadah Puasa
kalau air asam untuk makan dengan ikan bakar tu pun begini juga ke resepinya kak? :D cam bestttt jerrr
ReplyDeleteAlamak aiii... Ini memang kegemaran saya, meleleh2 ayor lior dibuatnya ni... Huh, sabar2...puasa...
ReplyDeleteSedapnya.
ReplyDeletesalam k.kamsiah..
ReplyDeleteair asam pernah buat..tp versi ada ikan dlm tu tak pernah rasa dan buat,,leh try n i..
thanks share resepi yee.. ^^
nsib baik la xpeknen..kalo xkompom.mengidam
ReplyDeleteemmm... sedap sgt nampak..
ReplyDelete