Blogger tegar ...kononnya...
baru mengupdate blog sebelah petang
Char kue teow ni dimasak sbg menu
utk minum petang...petang ni..
Bahan yg wajib ada semestinya sos / kicap
khusus utk char kue teow
selain tu udang,taugeh,daun kucai serta telur
jgn lupa beli kueteow pulak...
Cara memasknya sangat senang dan cepat
1-Panaskan sos kueteow bersama sedikit air
2-Masukkan udang
3-Masukkan segenggam kueteow,taugeh dan daun kucai
4-Masukkan sebiji telur,kacau dan tutup api
versi kuah banyak dan kuah sedikit(kurang pedas)
Pertanyaan oleh blogger Insan Marhaen
Mmm..Interesting. Saya belum pernah tengok kicap char kue teow mcm ni disini. Kalau ada kan bagus juga..mudah masak dan cepat boleh makan.
ReplyDeletesuka yang kuah sikit tapi udang mesti banyak...hihi..
ReplyDeleteKicap tu beli kt mana ya?
ReplyDeleteAda banyak jual di luar, tapi kalau buat sendiri ada kelebihannya sebab bahan2nya pasti segar. Terutamanya udang. Fuuhhh...!
ReplyDeleteTak tau pulak ada sos khas utk char koteow, kalau dah ada sos tu pasti banyak membantu dari buat bahan sendiri..
ReplyDeletedah pernah beli kicap ckt ni.rasanya boleh tahan la.mlm tadi baru mkn kat luar ckt
ReplyDeleteNampak macam mudah gitu ... hahhahahahaa
ReplyDeleteSo far memang tak pernah ler nampak lagi sos nih muncul belah belah sini.
Jm pun goreng kue teaw guna sos yg sama mmg sedap dan cepat
ReplyDeletemudahnyer msk ngn sos khas utk char kue teow tuh kak.... itu je bahan nyer... rupenyer pun mcm yg org jual kue teow kt kedai.... sos tu mmg ada rasa pds2 ye kak? xperlu mskkan cili boh la ek
ReplyDeletePernah ibu_suri suruh IM masakkan car ko tiau kat rumah tapi IM kata manalah tau sebab bila tengok di kedai depa buat, macam-macam ramuan kena bubuh.
ReplyDeleteTapi resepi yang ini rasa macam boleh buat jer...
jenama apa sos tu? Tanda HALAL dia macam bukan dari JAKIM jer...
Assalamualaikum wbt...
ReplyDeletenanges... kenapa char kuew teow ne nampak kacak sangat ne...
huhuhuhu...
nak sikit....
sos kuey tiow? senang gak tu bila tengak rushing..tapi of course buat sendiri lagi puas..huhu
ReplyDeleteemmm rindunya char koteow utara! mmng sedap...
ReplyDeleteSedapnya....makanan kesukaan saya dan famili. ..
ReplyDeleteSalam K.kamsiah...
ReplyDeletecma pernah buat sendiri.. tak jadi. ehehe..
tenkiu share resepi..nnti nk cuba la...
Ini memang makanan feberet isteri saya... tapi saya tak suka lah pula.
ReplyDeleteNi makanan kegemaran Diana...tapi tak pernah tengok kicap tulah Sis....hehe
ReplyDelete