Puding Sagu Berkuah Kastard
Kalau biasanya sagu dimakan bersama air gula melaka dan santan
apa kata cuba pulak gantikan santan dgn susu cair bercampur kastard
sedappp...
PUDING SAGU
Bahan-bahannya:
300gm sagu
air secukupnya untuk merebus
sedikit pewarna merah,kuning dan hijau
(kalau malas,guna satu warna saja)
Bahan-bahannya:
300gm sagu
air secukupnya untuk merebus
sedikit pewarna merah,kuning dan hijau
(kalau malas,guna satu warna saja)
Cara membuatnya:
1. Campurkan semua bahan diatas,
sentiasa kacau supaya tidak hangus dibahagian bawah.
2. Masak sehingga sagu bertukar menjadi jernih.
3. Siramkan sagu yang masih panas dibawah air yang mengalir dengan menggunakan penapis
dan dikacau supaya kanji sagu keluar.
4. Toskan sagu tadi , masukkan kedalam acuan yang bersesuaian supaya senang untuk dihidang.
5. Simpan didalam peti sejuk.
1. Campurkan semua bahan diatas,
sentiasa kacau supaya tidak hangus dibahagian bawah.
2. Masak sehingga sagu bertukar menjadi jernih.
3. Siramkan sagu yang masih panas dibawah air yang mengalir dengan menggunakan penapis
dan dikacau supaya kanji sagu keluar.
4. Toskan sagu tadi , masukkan kedalam acuan yang bersesuaian supaya senang untuk dihidang.
5. Simpan didalam peti sejuk.
KUAH KASTARD
Bahan-bahannya:
3 sudu makan tepung kastard
1 tin susu cair
4 cawan air
gula secukup rasa
1/2 sudu teh garam
Cara membuatnya:
1. Campurkan semua bahan diatas, masak sehingga semuanya larut.
Sentiasa kacau hingga mendidih.
2. Kuah sedia digunakan untuk dimakan bersama puding sagu.
Bahan-bahannya:
3 sudu makan tepung kastard
1 tin susu cair
4 cawan air
gula secukup rasa
1/2 sudu teh garam
Cara membuatnya:
1. Campurkan semua bahan diatas, masak sehingga semuanya larut.
Sentiasa kacau hingga mendidih.
2. Kuah sedia digunakan untuk dimakan bersama puding sagu.
Sedap dimakan sbg pencuci mulut...
waaaa!! sedap nya kak....pasti cuba ni makan plak sejuk2 ;p
ReplyDeleteMenarik guna kastard ni. Nak cuba buat nati
ReplyDeletesungguh menyelerakan ni kak...
ReplyDeleteSalam. Hee nampak sungguh sedap.
ReplyDeleteTq Kamsiah. Love your blog, seriously. Taught m to be a gud mother
ReplyDeletesedap2
ReplyDeletenak cuba, nak cuba, semua bahan ada kecuali tepung kastard, boleh ganti dengan tepung jagung tak?
ReplyDeletememang sedap.. lagila time cuaca panas..huhhu...selalu masa berbuka puasa cikda bedal kak kam..
ReplyDeleteselalu sagu ngan susu cair campur gula melaka je kak... kalau ngan kuah kastrd pun sedap jugak...nnt bole cuba...:)
ReplyDeletegeram pulak menengok yg dh siap paking2 kt bekas kecik tuh... terasa2 kt tekak nih rasanyer yg lemak2 manis tuh
ReplyDeleteteringin nak cuba bila cuti nanti kamsiah..biasa guna santan je kan..mesti sedap tu
ReplyDeletesedap memang sdp puding sagu ni....kesukaan kak ruby
ReplyDeleteBulan puasa selalu jugak buat....tapi makan ngn air gula merah ngn susu cair..
ReplyDeleteNanti nak try buat kuah puding camni pulak....Kalau guna tepung jagung boleh tak kamsiah...?
Ni kalau makan time cuaca panas mesti syiokk ... lebih lebih lagi kalau manis .. hehe
ReplyDeletesedapnya... nanti nak cuba...
ReplyDeletealamak ai..gambar yg last tu sangat menggoda nafsu..sedapnye kalo dapat makan sekarang
ReplyDeletesedapnyanya
ReplyDeletemenabung
terbaik!!!sos kastard tu yg buat best tu...huhuh
ReplyDeleterasa nak try gak tp maybe xsesedap yg kamsiah buat la...
ReplyDeletesaya suka puding sagu ni.... tak la feveret tapi kalau orang bagi memang makan habis.. hehehe
ReplyDeleteBackground kayu tu cantik...tapi sagu tu memang sedap. Nice picture.
ReplyDeletelalu kat tekak rasa sejuk je
ReplyDeletesedapnya kak..
terus terngidam ni :)
makan memang sedap.. part nak buat aduh.. liatnya rasa.. ekekeke..
ReplyDeleteSedap...macam nak makan sekali dengan laptop di depan mata...
ReplyDeleteIt looks really delicious!
ReplyDeleteSaludo tico y feliz fin de semana.
sangat teruja nak buat..tq share resipi mudah ni..
ReplyDeletedatang ke blog baru Etuza http://madey09.blogspot.com/
Mmmm...sedapnya..favourites ni kak
ReplyDeleteSalam K.kamsiah..
ReplyDeletesedapnya....sedapnya...thanks share resepi yer...
Wahhhh.... Sedang mencari-cari idea untuk bawa mknn jenjalan bsok pagi, ermmm... Menarik n saya suka kuah kastard... Tqs yer dear...
ReplyDeleteSalam kenal dari saya... :-)
Jadi skiq pa
ReplyDeleteterima kasih atas resipinya. senang nk buat๐๐
ReplyDelete