Peknga a.k a lempeng
cara dan bahan2 utk membuatnya pun tersangat simple
tepung gandum,isi kelapa (diparut) garam,sebiji telur
boleh jugak ditambah pisang
sapu sedikit minyak/ mentega pada kuali
tuang sesenduk adunan kedalamnya dan ratakan
bila bahagian atasnya nampak hampir kekuningan..terbalikkan
memasak sardin ni pasti semuanya tahu,kan
selain sedap dicicah dgn sardin
peknga jugak seda dicicah dgn kuah kari ikan/ ayam
Kata mak saya peknga berasal dari singkatan 'tempek di belanga'. Sampai sekarang saya masih suka peknga yang saya buat sendiri bila kecemasan. Malangnya anak-anak tak suka peknga, sebab mungkin peknga resepi saya cuma peknga kosong aje....
ReplyDeletelama tak makan, terasa kesedapannya bila tengok gambar di atas.
ReplyDeletebetul2 menggoda, kena beli kelapa parut ni..
Asalam..Madam dan anak2 cepat pergi take note dekat Blog Etuza..buat kajian dan bersaing secara sihat..cepat2 tau nanti tengelam entry ni sabab ada dua lagi entry nak post ni...
ReplyDeletealamak sempat lagi hadap hidangan humm!!! sedapnnya...memnag inilah antara yg etuza suka makan ..roti canai ke tu..
ReplyDeletesardi ke kuah tu..hummnyam sedap
lempeng memang sedap kurang minyak..
peknga? tak penah dengar biasa panggil lempeng... cicah kari ikan pon best ni
ReplyDeletePerghhhhh...makan lempeng siap dgn pisau garfu..ni mat saleh yg makan ni kak...hahahaha
ReplyDeleteni sedap ni... masa kecik2 dulu mak selalu buat kat kami..
ReplyDeletePeknga...mula2 cam xtau..tp kalu lempeng tu kenal la kak..
ReplyDeleteAkak Sedapnya... farah suka makan cicah dgn susu..=D
ReplyDeletepepagi sambil hirup kopi duk tengok peknga akak ni, rasa macam nak cubit2 makan jer kat skrin ni hihihi.
ReplyDeleteWah.. dah lama tak makan lempeng ni. Nak rajinkan diri buat la nanti..
ReplyDeleteni first time saya dengar pasal peknga.. selalu makan lempeng je.. ^_^
ReplyDeletetang sadin tu yg tak menahan tu!
ReplyDeletelempeng kat kampung, rindunyelaaa
ReplyDeletealamak... jadik lapa pulak tengok lempeng ni tengah2 malam... >.< heeee
ReplyDeleteowh, peknga is lempeng.... belajar vocab baru hari ni :)
ReplyDeletenyum nyum...
alahai bukak selera betul ni..
ReplyDeletepeknga nyok muda sangat sedappp, boh nyok banyak2...ceq suka
ReplyDeleteCicah dengan sardin..sedap tu...selalu cicah dengan kari atau gula ja...
ReplyDeletemakan panas2 sedap ni...
ReplyDeleteowh , ini namanya peknga . kami panggil lempeng kelapa . masa kecik2 dulu , ni lah sarapan lazim . sbb senang dan kelapa pun ambik tepi rumah jer ...
ReplyDeleteSy pggil lempeng..hehe. suka mkn dgn sambal ikan bilis. Sdp ^^
ReplyDeleteBelog Miss Balqis
Cicah dgn kuah kari ayam pun sdp
ReplyDeleteWah! ini benar2 menggoda selera saya terutama sardin tu...memang sepadan dikawinkan dengan lempeng! Nyum2!
ReplyDeletesalam k.kamsiah..
ReplyDeletekalo cma, kami panggil lempeng..
ciah dgn samabl mcm akak buat ni mmg ngam!