31 January 2014

Jenis2 Komen

Masih membebel lagi..:)

1
2


Saya suka utk meninggalkan komen
tanpa bersusah payah spt gambar 1&2

 
yg mcm ni...
memberi pilihan utk komen menerusi akaun FB atau blog

4
yg ni pulak...
saya akan tinggalkan terus
sbb saya tak aktifkan akaun Google plus
dulu pernah ada akaun tp selepas ramai yg komplen
susah nak komen
saya delete akaun google plus tu

yg ni..ikut mood...nak isi segala bagai..
kalau rajin..saya tinggalkan komen..






29 January 2014

Saya Bukan Sombong

Bila  org datang follow blog kita
pasti kita membalas kunjungannya
dan follow kembali blognya
baru fair,kan..

tapi masalahnya..
Tiada Link Blog di Profile Blogger

ni antara beberapa follower saya
yg saya tak boleh follow mereka kembali
(cari kat komen pun tak jumpa mereka)




Mungkin ada antara blogger
terlupa 'tick show my profile'


Pergi kat Dashboard blog anda
Klik Blogger Profile

Akan keluar mcm ni
Klik Edit Profile



Tick dikotak Show My Profile. Save
Jika saya tak follow kembali
bukan kerana tak sudi tp anda tak boleh dijejaki...

28 January 2014

' Snow' Sana Sini

Kek yg tengah hot skrg

saya pun tak mahu ketinggalan 
merasa 'salji' ni

kek cheese meleleh
a.k.a snow cheese cake

beli dulu...
then kalau sedap di tekak anak beranak
baking sendiri





perisa pandan,kopi,coklat,vanila dan straberi
dah plan nak membaking sendiri dan
tabur cheese sebanyak mungkin..:)

27 January 2014

Dodol

Dodol antara menu 'wajib' di Kedah ketika menyambut hariraya
biasanya bergotong royong mengacaunya
namun semakin lama semakin kurang yg membuatnya
anak2.(generasi muda) jarang
yg sukakan makanan tradisi ni

akhirnya..kena beli utk makan dodol

antara perisa pandan,gula melaka dan durian
saya sukakan perisa durian
dodol yg berbalut daun ni
begitu unik

26 January 2014

Kailan Ikan Masin

 Ada beberapa cara memasak sayur kailan bersama ikan masin ni
ada yg mencelur kailan
kemudian dituang ikan masin yg digoreng bersama bawang putih 
dan sos tiram keatasnya

ada jugak yg mengorengnya spt sayuran lain
saya pulak..ikut mood dan tahap kerajinan la

bahan2nya pun ada yg menambah tepung jagung
ada yg menambah sos ikan

apapun..kailan mmg tinngi nilai khasiatnya
Kajian menunjukkan bahawa orang yang kerap makan kalian
dan sayur krusifer jenis lain akan kurang risiko mendapat kanser kolon,
paru-paru dan payudara.
 Selain itu, sayur kailan juga mengandungi Vitamin C
 yang diperlukan untuk tumbesaran dan perkembangan tisu,
 kesihatan kulit , menjaga kesihatan system penghadaman
dan perkembangan mata dengan baik.

bahan2:
-5 tangkai sayur kailan
(semasa menyiangnya,asingkan daun dan batangnya)
kalau kailan yg dibeli
pastikan direndam 10-15 minit

-ikan masin yg sesuai digunakan ialah
ikan tengiiri atau isi ikan talang

-3 ulas bawang putih-diketuk
-5 biji cili padi
(saya gunakan cili padi mengantikan cili merah)

-sos tiram atau sos ikan/nampla

goreng ikan masin dgn sedikit minyak hingga masak 
- kemudian  hancurkan isi dlm kuali tu jgk 
-masukkan bwg besar, dan putih dlm kuali tadi....
- kacau hgga layu kemudian masukkan batang kailan serta sos ikan dan sos tiram.... 
gaul sebati hingga batang lembut sedikit masukkan air,....
- kemdian sayur kailandan bolehlah dihidangkan

**jgn sesekali ditambah garam
kerana ikan masin dan sos tiram tu dah sememangnya masin**

24 January 2014

Muzium Kamera,Pulau Pinang

Satu tempat yg patut dikunjungi
pengemar fotografi ialah Muzium Kamera di Pulau Pinang
terletak di
Jalan Muntri, Georgetown,

Di bina di kawasan lot kedai lama,
 muzium ini adalah tempat untuk kaki gambar melihat
 perubahan teknologi kamera sehingga 
dari 100 tahun lalu hingga ke kamera digital yang ada kini.

Waktu operasi :8 pagi -8 mlm (setiap hari)
Harga tiket :RM20..student RM10





 



muzium kamera yg pertama di Asia Tenggara







 
Muzium dua tingkat seluas 371 meter persegi ini
menempatkan pameran fotografi dan kedai menjual barangan cenderamata
 serta kafe di tingkat bawah
manakala galeri pameran yang menempatkan lebih 300 kamera vintaj di tingkat atas.



antara jenis kamera yang terdapat  ialah SLR
 kamera polaroid, kamera obskura, kamera pengintip,
 kamera refleks lensa berkembar, kamera, kamera plat basah dan kamera lipat.


kamera berjenama DIANA pun ada..




mcm piring satelit,kan..
bilik gelap utk memproses gambar


23 January 2014

Kisah Duit

'surat cinta' PDRM
Terkena 'perangkap' ketika bercuti di Terenganu tempohari
tak pasti en suami dah bayar ke belum
kang melepasi tempoh..harus terbang RM300 

 Ketika menjemput en suami pulang dari Langkawi
pada 16 hb lepas di jeti Penang
kereta bergesel- kemek dan bercalar
pemandu kereta tu,cina meminta RM300
terbang lagi rm300 dari dompetku


bantuan persekolahan
2 org anak-dapatlah rm200

ketika amik duit kat sekolah menengah
saya bertanya cikgu
berapa rm yuran utk th ni
sbb saya belum menjelaskan yuran sekolah lagi

"pihak sekolah belum mengeluarkan surat
bayaran yuran lagi..takpe..tunggulah dulu sbb kami faham beban ibubapa
ketika mula2 sekolah baru dibuka.."
terimakasihlah cikgu
(yg kemudiannya bersembang sakan
bila mengetahui kami sama2 org kelantan)

hak milik kita
belum tentu rezeki kita
duit dalam dompet kita
hak milik kita namun belum pasti ianya rezeki kita
kerana rezeki ialah sesuatu yg telah selamat kita gunakan dan mendapat faedah darinya
umpama makanan....walau terhidang didepan mata
belum tentu ia rezeki kita
selagi belum masuk kemulut,dikunyah dan ditelan..

22 January 2014

Murtabak Cream Crakers

Murtabak Lapis Cream Craker ni
sesuai utk minum petang
(dan kenyang sampai ke malam)
Bahan-Bahan inti
1 mangkuk daging/ayam dicincang
1 biji bawang besar -didadu 
2 ulas bawang putih - tumbuk 
1 inci halia - tumbuk 
1 sudu besar cili kisar 
1sb serbuk kari daging+ sedikit air (jadikan pes) 
garam
 2 biji telur

1. tumis seketika bawang putih dan halia yang ditumbuk hingga wangi.
 Masukkan cili kisar & pes serbuk kari. 
Kacau hingga naik bau.
 2. masukkan bawang besar yang didadu...kacau hingga wangi. 
3. masukkan daging/ayam,.
 4. perasakan dengan garam dan biarkan hingga daging kering airnya. 
Ketepikan.
Bahan² Untuk Topping
 Biskut Cream Crackers secukupnya
1 cawan susu UHT
1 biji telur (untuk lapisan terakhir)
keju

CARA
 Rendamkan krackers dalam susu
 Oleskan dulang pembakar dengar mentega.
 Susun krackers yang telah dicelup tadi ke dalam loyang.
Lapiskan dengan lapisan daging.
 Pukul ringan telur dan tuangkan separuh dari telur ke atas lapisan daging tadi.
Susun lagi krackers atas lapisan daging dan telur tadi.
Tuangkan lagi separuh dari susu tadi.
 Ulangi proses lapisan sehingga habis, lebih kurang tiga lapis.
 Akhir sekali tuangkan baki susu sehingga habis.
Bakar selama 45 minit pada kadar 190C.




Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 
Copyright © 2017 Kamsiah Yusoff. All Rights Reserved. Designed by Cik Nurfarah.