Apam beras ni sesuai utk sarapan atau minum petang
Bahan-bahan
2 cwn nasi
2 cwn tepung gandum
2 cwn tepung beras
1/2 cwn gula pasir
2 1/2 cwn air
2
sudu kecil yis (mauripan)
kelapa parut dgn sedikit garam
Cara Penyediaan
1. Blend nasi dan air sehingga hancur
2. Setelah hancur,gula ke dalamnya dan blend sehingga sebati
3. Dlm bekas lain,satukan tepung gandum,tepung beras dan yis.
4. Selepas itu,masukkan bahan cecair tadi ke dlm bekas tepung. Kacau sehingga sebati.
Boleh dimasukkan beberapa titi pewarna
5. Perap selama 3 jam.
6. Panaskan pengukus dan balut penutupnya dengan kain.
7. Sapukan sedikit minyak pada acuan kecil.
8. Masukkan dlm acuan kecil dan kukus selama 15 minit..
9. Hidang bersama kelapa yg telah di gaul dengan sedikit garam.. atau enak dimakan begitu saja.
kukus sebentar kelapa parut ni
supaya lambat basi
Tips: Kalau nak kan permukaan apam cantik dan tak merekah
sila guna api kecil semasa mengukus….
Kalau suka permukaan apam tu merekah dan tersenyum mekar
boleh gunakan api besar semasa mengukus….
terpulanglah pada citarasa masing2.
Comelnya apam-apam tu. Nak sepiring boleh? :-)
ReplyDeleteayu suka sgt makan apam nie...
ReplyDeletedah lame tak makan
sedap kan
ReplyDeleteKakcik kalau sukatan pakai cawan ni memang kakcik suka sebab tak pening nak guna penimbang... :)
ReplyDeleteresepi ni pakai sukatan cawan...senang sikit nk buat..yan ambik resepinya kak..feveret yan ni
ReplyDeleteyan suka kueh apam nasi..sedap
ReplyDeleteSUKA APAM GINI MENGENYANGKAN...CUMA KURANGKAN MANISNYA.
ReplyDeleteSedapnya kuih apam.... Macam-macam warna ada. Puas hati... kan kalau dapat buat sendiri. Nak makan banyak mana pun boleh.
ReplyDeleteapam nasi memang sedap kan...
ReplyDeletecomel dan cantek apam yang kamsiah buat ni...
apam nasi memang sedap kan...
ReplyDeletecomel dan cantek apam yang kamsiah buat ni...
hmmm enaknya,,, jadi ngiler liatnya...
ReplyDeleteObat Jelly Gamat Gold G
oooo cenggitu rupanya tips nak bg apam cantik xmerekah cam kamsiah buat ya..tq
ReplyDeleteank bongsu ita mmg pelik xsuka mkn ngan nyiur..mkn kosong gitu je..ooo kelapa kena kukus dlu ya supaya xbasi..baru tahu..mekacih kwnku!
sedapnye apam beras!
ReplyDeletelama tak buat apam ni...):
ReplyDeletemmg sedap...
Warna apam pun dah memikat mata memandang..
ReplyDeleteAlahai comelnyer semua apam ni, kecil dan berwarna warni. Gebu gebas lagi :)
ReplyDeleteComel dan cantik apam beras ni Kamsiah.. CH tengok petang hari ni pun macam nak ambil jer sepiring tu :)
ReplyDeletecantik, comel..sesuai buat minum petang2 ni...hihih
ReplyDeletegambar2 akak pun, cantik...dah ala ala Chef Mat Gebu...keep it up kak! :)
amboi,comelnya apam hasil tangan kam..
ReplyDeletetak pecah-pecah ya..
camna tu petuanya..
saya sukan makan apam beras ni.. pernah buat sekali masa kat sini, terpaksa habiskan makan sorang2.... hahaha
ReplyDeletecantik nye warna warni ;) nk mkn pon syg...
ReplyDeletesedap nyer...gebu sangat..pakai sukat cawan lagi senang kan...
ReplyDeleteJM suka mkn apam sbb tak berminyak cuma satu je malas nk buat
ReplyDeletechomel colorful... plating & snap gambar pun terbaik ,... well done
ReplyDeleteDulu saya pernah buat meniaga apam ni kak..anak-anak saya pun suka makan..
ReplyDeleteyummy...dah lamer xbuat....
ReplyDeleteantara rajin tak rajin je nak buat ni kan kak :D
ReplyDeleteAssalam kak kamsiah,
ReplyDeleteiols memang peberet makan hat ni
minat makan la kan3
buat tak gheti jugaks he3
Macam sayang jer nak makan...comel2 dan warna warni! hehe..
ReplyDeleteKalau dulu2...antara kuih yang selalu mak buat, tapi putih ajer lah warnanya.
Tanpa kelapa parut, tidak berserilah apam ini, ya....
ReplyDeletesedapnya apom..
ReplyDeleteapam peberet sy.sedapnya!cuma apam beras yg letak nasi ni tak pernah lagi buat
ReplyDeleteapam peberet sy.sedapnya!cuma apam beras yg letak nasi ni tak pernah lagi buat
ReplyDeleteapam peberet sy.sedapnya!cuma apam beras yg letak nasi ni tak pernah lagi buat
ReplyDeleteapom fevret saya ni kak kamsiah
ReplyDeletekak kamsiah kalau semua gambar "landscape" lebih kemas
Tak reti buat... Biasanya beli je... He he he...
ReplyDeletesinggah lagi disini. cantik gambar kak kamsiah
ReplyDeleteSuka sangat kuih ni kak..lama tak makan,.macam2 warna ada tu yg best tgk tu hehehe..kelapa parut tuu fuhh menggoda betul laaaa...
ReplyDeleteThank you very much for posting that has been presented. hopefully many benefits and good luck always.
ReplyDeleteThank you very much for posting that has been presented. hopefully many benefits and good luck always.
ReplyDeleteThank you very much for posting that has been presented. hopefully many benefits and good luck always.
ReplyDeleteKami sangat terbantu dengan hadirnya artikel yang satu ini. Semoga banyak manfaatnya juga bagi yang lain. terima kasih banyak.
ReplyDeleteKami sangat terbantu dengan hadirnya artikel yang satu ini. Semoga banyak manfaatnya juga bagi yang lain. terima kasih banyak.
ReplyDeleteKami sangat terbantu dengan hadirnya artikel yang satu ini. Semoga banyak manfaatnya juga bagi yang lain. terima kasih banyak.
ReplyDeleteInformasi yang bergitu mantap gan. Terima kasih banyak. Samoga semakin sukses. Semanagat terus.
ReplyDeleteTerima kasih banyak gan informasinya. Kami tunggu informasi selanjutnya yang lebih menarik lagi. Semoga banyak manfaatnya.
ReplyDeleteapem nya terlihat seperti yang enak.. boleh nih mencoba bikin dirumah. makasih banyak ya .
ReplyDelete