Sapa pernah makan ketupat ni
ketupat daun buluh a.k.a ketupat gajah
Jangan ditanya saya mcm mana nak membuatnya
tp saya diberitahu
ketupat ni perlu direbus sehinnga 7 jam..!!
mak oii..lamanya..
isinya kenyal2 ala2 dodol gitu
rasanya tawar-sesuai dicicah dgn rendang
blum pernah try
ReplyDeleteIsinya pulut atau nasi kak? Apa tujuan direbus sampai 7 jam ya?
ReplyDeletetak pernah jumpa lagi..lamanya nk masak..
ReplyDeletetak penah jumpa sebelum2 nih kak, camne rupe dlm nyer tuh kak? sodap tak?... jakun lak
ReplyDeletetak pernah pulak kakak jumpa apatah lagi makan...
ReplyDeleterasanya orang cina ada buat ketupat daun buloh ni ..
Kakak tak pernah jumpa lagi. Tengok dari gambar menarik juga tu:)
ReplyDeleteketupat ni bukan yg org cina jual tu ke?lama camni kena pkai dpur kayu la coz gas pun dah mahal skrg..kena byk berjimat la!
ReplyDeletePernah dengar tapi tak pernah rasa dan tak pernah cuba untuk mencarinya.
ReplyDeletelamaaaaaa nye 7 jam!
ReplyDeletetak pernah jumpa. tapi sama macam masak lontong daun pisang kot...semalamannnn...huhu
ReplyDeletefirst time dengar nih.. cicah ngan rendang... sedap wooo.. ^_^
ReplyDeleteAssalam kak,
ReplyDeleteni 1st time dengor & tengok he3
tak pernah jumpa dan rasa...biasanya kat negeri mana yer ada ni
ReplyDeletetak pernah tengok kamsiah..mkan pun tak pernah..beras pulut ke beras basa kamsiah
ReplyDeletetak pernah tengok kamsiah..mkan pun tak pernah..beras pulut ke beras basa kamsiah
ReplyDeletetak pernah mkn..apa? 7 jam..tak sanggup nk masak...HABIS GAS!
ReplyDeleteSejujurnya saya belum pernah tengok apa lagi makan. Kalau ada di depan mata mesti nak try rasa....
ReplyDeleteEhmm.... rasanya tak pernah makan ketupat ini.
ReplyDeletesy tak pernah lg makan ketupat buluh ni kak,apa rasanya?serupa lemang ka
ReplyDeleteorang dulu memang inovatif...
ReplyDeleteini memang kegemaran saya..sedap tu..
ReplyDeleteSalam Kam,
ReplyDeleteBaru tahu ada ketupat jenis ni!
Yang tahu orang Cina ja buat ketupat/kuih dalam daun buluh. Buat dalam daun pandan saya biasa makan. Dalam daun buluh belum pernah jumpa lagi setakat ini.
ReplyDeletetk pernah pula makan...ketupat negeri mana ni..hiihih
ReplyDeleteMe alegra pasear nuevamente por tu blog
ReplyDeleteSabias que mi padrino es hindú,,En mi tierra Canarias viven muchos de ellos
Esto lo he comido cuando he sido invitada en sus comidas y está riquisimo!!!
Besitos mi niña desde España
Con cariño
saya tak pernah try lagi
ReplyDeletetapi pernah tengok dalam program masakan orang cina, dia buat ketupat macam ni la..menarik :)
Pulut ke beras biasa?... kalau pulut dah macam kuih cang Cina pulak...
ReplyDeletePernah tengok tapi belum pernah rasa..
ReplyDeleteEstos tamales lucen deliciosos.
ReplyDeleteFeliz fin de semana.
Estos tamales lucen deliciosos.
ReplyDeleteFeliz fin de semana.
Besa makan, tapi liat sikit..
ReplyDeletemakk aii lamanya. mesti sedap ni :)
ReplyDeleteAnak kerap demam batuk. Apa yang ibu perlu lakukan?
ni first time segalanya untuk CT.. nama bentuk ahahaha.. rasa memang belum pernah =)
ReplyDeleteSalam, dtg menjengah bila ada sedikit kelapangan. Walau jrg bertamu, ingatan itu tetap ada dikalbu. Wah nampak best ni !
ReplyDeleteKegemaran saya..eh teringin pulak..
ReplyDeletePernah tengok tapi tak pernah cuba
ReplyDeleteSaya tak pernah makan lagi....kalau pulut dakap pernah juga makan
ReplyDeleteTak penah tgk dan tak penah makan..mak oii lamanya nak blh masak ni hehehe
ReplyDeletepernah makan sekali kot masa raya bila ntah.. tapi tak pernah buat sebab mak tak reti..:D
ReplyDelete