Memenuhi permintaan anak dara
yg teringin nak makan pulut mangga
Bahan-Bahan:
Bahan-bahan untuk pulut mangga
3 cawan beras pulut,
(saya guna beras pulut susu siam
so rendam beberapa minit ja)
1 cawan santan pekat
1 cawan santan cair
2-3 sudu besar gula
sedikit garam
beberapa helai daun pandan,
beberapa biji mangga
Bahan untuk kuah santan:
1 cawan santan pekat
1 sudu kecil tepung jagung
( bancuh dengan sedikit air )
1 helai daun pandan, carik dan simpul
garam secukup rasa
Cara Penyediaan:
Cara-cara untuk pulut:
Panaskan pengukus. Lapik dulang pengukus dengan daun pandat.
Bilas pulut yang telah direndam dan tapis keluar airnya.
Masukkan ke dalam dulang kukusan dan kukus sehingga lembut.
Anggaran masa kukus adalah selama 20 minit.
Satukn santan pekat, santan cair, gula dan garam dan kacau sebati.
Tuang bancuhan santan ke dalam pulut yang masih panas tadi.
Balik-balikkan pulut dan biar seketika supaya kuah bancuhan meresap ke dalam pulut
Apabila pulut sudah kering meresap kuah santan, ambil garfu dan gemburkan pulut.
Hidang bersama kuah santan,dan buah mangga
Cara-cara untuk kuah santan:
Panaskan santan pekat di dalam periuk dan masak di atas api yang sederhana.
Masukkan garam, daun pandan dan bancuhan tepung.
Teruskan kacau supaya santan tidak berketul.
. Angkat dan sejukkan.
Alahaiiii.. sedapnyeeeee.
ReplyDeleteterus teringin nak makan jugak. hehehe
dah lama dah x makan pulut mangga nih. hehehe
Favourite nie! Tapi susah nak jumpa...
ReplyDeleteEmmmmm sedapnya kamsiah..
ReplyDeleteTeringat2 mangga harum manis..
alaa...sedap tapi SA x leh makan la kak...
ReplyDeletealahai....sedapnya...esok ada jualan dekat opis selalu ada jual. nak kena belilah ni
ReplyDeletesedap sangat ni kak, ana suka makan pulut2 camni :)
ReplyDeletetak pernah cuba pulut mangga.. risau ketagih je.. tapi rupa mangga tu mmg bikin terliur la...
ReplyDeleteSelain makan dengan mempelam kecik-kecik dulu Aina juga makan pulut dengan pisang.
ReplyDeleteteringin nak makan pulut mangga tu Kam kena cari mangga lepas ni lah
ReplyDeleteAssalam...kak Zai balas kunjung. Sedapnya dpt makan pulut mangga.
ReplyDeleteMelting tengok buah mangga tu.. ;)
ReplyDeleteayooo sodapnya....
ReplyDeletemmm..macam rasa duk dlm mulut dah ni....pokok kak belum berbuah lagi tahun ni..setiap kali masak pulut pelam wajib buat la...
ReplyDeletepulut pelam....yummy....skank musim pelam erk...sedapnye....
ReplyDeleteSalam berblogging... wahh menarik ni. Feveret... marveles!.. :) :)
ReplyDeletesedapnya..tp sy lg suka pulut durian.hehe
ReplyDeleteSalam rindu...
ReplyDeleteCantiknya header tu Kam...
Sedapnya pulut mangga, tak muak.
sedapnya kak...
ReplyDeleteTapi bercinta kalau nak masak sendiri... hehehe
Masya-Allah... gambar yg menggoda itu buat kakak teringin nak menikmatinya:)
ReplyDeletealahai sedapnyer.. aritu beli mangga 3 bijik. bau wangi dah, sekali mkn masam pulak.. xde rezeki.
ReplyDeletesedapnya.. tp xpernah cuba nak beli bila ada jual.. tak tahu kenapa.. heee
ReplyDeletesaya taklah berapa reti makan pulut mangga ni. tapi kalau pulut dengan sambal tumis... memang perghh....
ReplyDeletewaduh!!! lapo
ReplyDelete