14 February 2018

Pulut Pagi



Ada lebihan beras pulut utk membuat tapai
En Suami dah bising2..tak payah amik oder tapai lagi
dia bimbangkan kesihatan saya yg semput bila buat keje


Nama menu ni pulut pagi
sejenis menu yg popular di Kelantan
sama ada dimasak waktu pagi,tengahari,petang atau malam
namanya tetap tak berubah ya..Pulut Pagi

dan cara memasaknya sangat mudah

pulut direndam beberapa jam

cara pertama adalah mengukusnya

kukus hingga masak

sediakan 3 keping gula melaka/nisse
campur sesudu gula dan air kapur
masak bersama secawan air  
masukkan sehelai daun pandan yg telah disimpul

biarkan mendidih hingga agak pekat

tuang kedalam bekas yg mengandungi pulut tadi
kacau rata
dan kukus semula hingga masak

cara kedua

pulut ditanak seperti menanank nasi
bila dah masak,
masukka gula melaka bersama gula yg telah dihancurkan
kacau hingga benar2 sebati
sebelum menutup api

ketika nak makan
jgn lupa taburkan kelapa parut
yg digaul bersama garam
saya buat cara pertama
ianya lebih mudah..

10 comments:

  1. sedap!! kite suka pulut pagi...tapi kat kl ni pyh nk cari kelapa yang muda..Mudanya tak berapa nk muda je...bolehlah...;-))

    ReplyDelete
  2. petang2 ni nmpak pulut sedap pulak..ehhe
    salam perkenalan:)

    ReplyDelete
  3. SEDAPNYA PULUT PAGI RASANYA KURANG MANIS

    ReplyDelete
  4. Belum pernah makan pulut resepi macam ni. Ingat wajik tadi.

    ReplyDelete
  5. sedap.... kalau terengganu plt paginya putih je tp kelapa parutnya yg dia perasakn ngn gula n garam secukupnya

    ReplyDelete
  6. baru dengar pasal pulut pagi..ingatkan wajik jugak..hihihi

    ReplyDelete
  7. klu balik kg je dpt makan pulut pagi ni
    well ayu kurang sikit makan pulut pagi
    tp kalau dpt pulut ikan rebus goreng da xtoleh kiri kanan dah

    ReplyDelete



• بِسْــــــــــــــمِ اللهِ الرَّحْمَنِ الرَّحِيْـــــمِ •
Terimakasih...komen anda amat dihargai..
●▬▬▬▬▬▬▬▬❤Kamsiah❤▬▬▬▬▬▬▬▬●