29 December 2018

Kuih Cara

Kuih cara adalah kuih tradisi melayu
yang senang disediakan
tak mengunakan bahan2 yg banyak
cara membuatnya pun tak mengambil masa yg lama

 Bahan bahan:

2 cawan tepung gandum
3 cawan santan
2 biji telur
 3 helai daun pandan
Sedikit pewarna hijau
 secubit garam

 Bahan inti :
 Gula secukupnya

 Cara cara :

 ~ Panaskan acuan khas utk kuih cara diatas dapur.
 ~ Daun pandan di blander dengan santan, tapis.
 ~ Kemudian campur dan masukkan semua gandum, telur & garam , santan ke dalam blender dan kisar semua bahan sehingga sebati .
 Tapis utk memastikan adunan tidak berketul .
 ~ Bila adunan siap masukkan ke dalam acuan yang telah dipanaskan ,
 perlu disapu sedikit minyak dahulu supaya mudah ditanggalkan nanti.
 ~ Isikan gula ditengahnya.
 Tutup acuan dgn tudung periuk,tunggulah hingga masak.
 Gunakan api yg perlahan supaya kuih tu tak mudah hangit bawahnya.
 ~ Angkat dan boleh lah lekatkan sepasang2.

3 comments:

  1. Dulu selalu makan kuih cara berlauk. Sekarang dh jarang makan kuih cara ni. Huhu

    ReplyDelete
  2. Wah sangat sedap nampak..kebetulan Etuza suka makan kueh ni..pasti nak makan banyak ..terima kasih resipi

    ReplyDelete
  3. Suka sangat makan kuih ni tapi yg lemak cukup santannya la. Kadang kena yg tak cukup bahan punya. Alah keras tawar tak rasa apa.

    ReplyDelete



• بِسْــــــــــــــمِ اللهِ الرَّحْمَنِ الرَّحِيْـــــمِ •
Terimakasih...komen anda amat dihargai..
●▬▬▬▬▬▬▬▬❤Kamsiah❤▬▬▬▬▬▬▬▬●