15 December 2018

Pes Ikan Bakar

Mula2 sediakan air asam
-belacan-bawang besar dipotong dadu
-cili padi/cili merah dihiris nipis
-beberapa biji tomato
-garam dan gula
-boleh juga dimasukkan hirisan daun kesum
utk menaikkan lagi aromanya

RESEPI PES IKAN BAKAR 

2 inci lengkuas
3 inci halia
5 batang serai
 8 biji Bawang merah
 1 biji bawang holland
 1 sudu udang kering @ jika takde guna belacan
 8 biji cili padi
3 biji cili merah
3 helai daunlimau purut

 Cara-caranya :

1. Blender semua sampai lumat.
2. Tumis dgn minyak yg Agak byk, kemudian masukkan cili boh 4-5 sudu.
 3. Masukkan garam gula..serbuk perasa + asam keping .Tumis sampai pecah minyak.siapp.!

 4. Masa nak Bakar ikan, lumur jer atas ikan tu, buh dalam aluminium foil.
Balut bagi kemas dan bakar atas dapur.
kalau ada pemanggang ajaib,lagi senang
 5. Udang dan Sotong pun sesuai gak.. lagi sedap wooo...
6. Pes ni tahan sehingga 1- 2minggu di luar peti ais.


ikan talapia dan ikan kembung


5 comments:

  1. Asalam ..pagi2 sabtu. Kami di rumah anakanda ni..dia kerja hari ini hingga tengahari.
    Nilah kat blog etuza melekat..tak ada nak buat apa rumah tepi kota ..alamak padang bepan bangunan syarikat prabot. Pintu rumah bekunci ..tak berapa tahan gini suasana..anak saya dah biasa..5 minit ja sampai di tempat kerja dia.

    Wah resipi ikan bakar..mama kat sini ada dah baca..terima kasih resipinya

    ReplyDelete
  2. Kam.. Kak tak pernah blender limau purut pun dalam pes ikan bakar ni. Kedengaran menarik. Harus cuba. Thanks for sharing.

    ReplyDelete
  3. Lauk ikan kami makan di Restoran Pesona Rasa petang kemarin..hummm@ sedap..

    ReplyDelete
  4. kak kam!! my feberet ikan bakar tu..nampak juicy!! air asam tu menggoda

    ReplyDelete
  5. Adoi.. menariknya resepi tu.. Nampak menyelerakan..

    ReplyDelete



• بِسْــــــــــــــمِ اللهِ الرَّحْمَنِ الرَّحِيْـــــمِ •
Terimakasih...komen anda amat dihargai..
●▬▬▬▬▬▬▬▬❤Kamsiah❤▬▬▬▬▬▬▬▬●