Pada mulanya saya kurang mengemari
ulam daun kaduk ni
sbb baunya yg kuat
bila dicelur , satu dapur berbau
tp lama2 dh jadi kegemaran pulak
samada dibuat ulam atau dibuat miang kham
ini yg ditanam en suami
bkn main galak lagi tumbuhnya
sedapnya kak, daun kaduk ni mudah membiak... kat rumah mertua penuh belakang rumah, tanam kat tanam memang merata lah dia, lagi2 bila hari hujan
ReplyDeletedaun kaduk nih cam daun sirih eh. pernah jumpa tapi x kenal.
ReplyDeletePernah sekali tu Mrs. A makan miang ingatkan daun kaduk tu daun sirih.
ReplyDeleteTapi bila makan lain rasanya dari daun sirih.
Ada tanam tapi tak pernah makan
ReplyDeletesedap jg dibuat kerabu..
ReplyDeletemiang kham...baru pertama kali dengar
ReplyDeleteTak pernah rasa daun kaduk yang sebenar ni sebab tak pernah makan miang kham tu. Teringin nak cuba makan miang kham tapi xde jual yg dekat. cuma pernah makan daun kaduk yang dicampur dengan sambal daun kayu tempoyak tu je. itupun dah bercampur rasa dah
ReplyDeletebanyak manfaat daun ni kan
ReplyDeleteSamalah, belum boleh makan sebagai ulam dengan nasi atau rencah kuah. Tapi pernah makan sebagai Miangkam.. Sedap! Kat rumah pun asalnya semai dalam pot. Pandai menjalar ke tanah, lepas tu makan kawasan dah. Belum ada masa nak mengemas depa tu.
ReplyDeletedok makan tak reti nak makan.. ada ulam2 lain yang dimakan tapi yang biasa..
ReplyDeletekalo tok memang laju ulam2 ni. kiteee tengok je. miangkam pun x penah cuba =D
Dau nie senang tumbuh.. Sekejap je dah penuh pasu.. Sha tanam dekat pejabat..
ReplyDelete