30 October 2019

Daun Kaduk

Pada mulanya saya kurang mengemari
ulam daun kaduk ni
sbb baunya yg kuat
bila dicelur , satu dapur berbau
tp lama2 dh jadi kegemaran pulak
samada dibuat ulam atau dibuat miang kham
ini yg ditanam en suami
bkn main galak lagi tumbuhnya 

11 comments:

  1. sedapnya kak, daun kaduk ni mudah membiak... kat rumah mertua penuh belakang rumah, tanam kat tanam memang merata lah dia, lagi2 bila hari hujan

    ReplyDelete
  2. daun kaduk nih cam daun sirih eh. pernah jumpa tapi x kenal.

    ReplyDelete
  3. Pernah sekali tu Mrs. A makan miang ingatkan daun kaduk tu daun sirih.
    Tapi bila makan lain rasanya dari daun sirih.

    ReplyDelete
  4. Tak pernah rasa daun kaduk yang sebenar ni sebab tak pernah makan miang kham tu. Teringin nak cuba makan miang kham tapi xde jual yg dekat. cuma pernah makan daun kaduk yang dicampur dengan sambal daun kayu tempoyak tu je. itupun dah bercampur rasa dah

    ReplyDelete
  5. Samalah, belum boleh makan sebagai ulam dengan nasi atau rencah kuah. Tapi pernah makan sebagai Miangkam.. Sedap! Kat rumah pun asalnya semai dalam pot. Pandai menjalar ke tanah, lepas tu makan kawasan dah. Belum ada masa nak mengemas depa tu.

    ReplyDelete
  6. dok makan tak reti nak makan.. ada ulam2 lain yang dimakan tapi yang biasa..
    kalo tok memang laju ulam2 ni. kiteee tengok je. miangkam pun x penah cuba =D

    ReplyDelete
  7. Dau nie senang tumbuh.. Sekejap je dah penuh pasu.. Sha tanam dekat pejabat..

    ReplyDelete



• بِسْــــــــــــــمِ اللهِ الرَّحْمَنِ الرَّحِيْـــــمِ •
Terimakasih...komen anda amat dihargai..
●▬▬▬▬▬▬▬▬❤Kamsiah❤▬▬▬▬▬▬▬▬●

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 
Copyright © 2017 Kamsiah Yusoff. All Rights Reserved. Designed by Cik Nurfarah.