Chef Alia |
Petua dari chef Alia
jika nak bg bihun / mi / kueteow
goreng lbh sedap
lbh ummmpphh..
masukkan sesudu dua cuka makan
masukkan cuka sebelum
bihun dimasukkan
InsyaAllah bihun akan rasa sedikit
kenyal2 gitu,tak putus2,pendek2
Utk ayam masak merah ke,masak kicap ke
kebanyakan dari kita
akan mengoreng dulu ayam tersebut
goreng separuh masak
Tp utk mendapatkan ayam yg betul2 gebu lembut
rebus dulu ayam tu bersama sedikit
serbuk kunyit dan garam
setelah hampir empuk
baru dimasukkan kedalam kuah masak merah / masak kicap
Bagaimana nak dapatkan brokoli
yg kekal hijau dan ranggup..
rendam dlm air sejuk beberapa minit
toskan
panaskan satu/ dua sudu mentega/majerin
bila dah cair masukkan brokoli tadi
jgn lama2,cukup seminit bolehlah diangkat
great one
ReplyDeleteboleh cuba
Terima kasih berkongsi
ReplyDeletemekasih untuk petua chef tu ya kak
ReplyDeletetq.
ReplyDeletepenting petua gini.
chef, semestinya pakar la kan.
Terima kasih kongsi tips kak.
ReplyDeleteNanti boleh gunapakai tips nih! ;-)
PETUA TERBAIK CHEFF ALIA ELOK DIMANFAATKAN
ReplyDeleteTk kongsi petua
ReplyDeletepetua letak cuka tu nanti takde rasa masam ke kat mee or mihun tu?
ReplyDeleteTerima kasih atas petuanya ye Chef Alia..nak cuba buat bihun goreng tu plak
ReplyDelete