03 February 2020

Ayam Pandan

Bahan A
 500 gm isi ayam – bahagian dada

 Bahan B
 – Perapan 3 ulas bawang putih –
 tumbuk 1 sudu kecil serbuk ketumbar
 1/2 sudu kecil serbuk lada sulah 
 1 sudu besar sos tiram
 1 sudu besar minyak bijan 
 1 sudu kecil gula 
 1 sudu besar tepung serbaguna
 1 sudu besar kicap cair 

 Bahan C 

Daun pandan secukupnya untuk membalut ayam 
 Minyak untuk menggoreng 

 Cara Bersihkan ayam,
 buang kulit dan potong kiub besar. 
Satukan bahan-bahan B dan perapkan bersama isi ayam selama 3 jam atau semalaman.

 Bila siap untuk digoreng, balut ayam dengan daun pandan dan sematkan dengan pencungkil gigi.
 Balutan jangan terlalu ketat agar isi ayam garing bila digoreng. Goreng ayam yang siap dibalut dalam 6 hingga 8 minit atau sehingga masak. 
Boleh juga dibakar ayam pandan ini di dalam ketuhar dengan suhu 200’C selama lebih kurang 25 minit


Harum semerbak satu rumah
dek wangi daun pandan ketika me goreng

12 comments:

  1. memang sedap kan kak, selain goreng di bakar pun sedap... haruman daun pandan tu memang semerbak

    ReplyDelete
  2. Perghh terasa bau nya kat kami sini 😁

    ReplyDelete
  3. sedap ayam pandan, bau wangi daun pandan yang digoreng memang menarik hati

    ReplyDelete
  4. tak pernah buat sendiri...biasa makan kt kedai jer

    ReplyDelete
  5. aida x pernah buat sendiri.
    ada la save resepi dari utube.
    and tq for this resepi :)
    daun pandan ada. ayam pun ada.
    mcm boleh buat weekend ni :)

    ReplyDelete



• بِسْــــــــــــــمِ اللهِ الرَّحْمَنِ الرَّحِيْـــــمِ •
Terimakasih...komen anda amat dihargai..
●▬▬▬▬▬▬▬▬❤Kamsiah❤▬▬▬▬▬▬▬▬●