09 February 2020

Meraikan Perbezaan Selera

Pernah tak ketika berkunjung ke negeri lain
kita melihat/ merasa sesuatu makanan tu
lain dari yg biasa kita makan

Ataupun...kawan atau sedara mara
dari negeri lain berkunjung ketempat kita
dgn mulut lasernya mengutuk makanan
yg tak ada ditempatnya



contoh nya gulai batang pisang ni
biasa ditemui di utara semenanjung
ditempat2 kenduri
umbut pisang yg lembut dicampur dgn daging
fulamak...sedap tak terkata..

Tp..ada ahli rombongan dari pantai timur
yg datang kemajlis kenduri kawen di utara ni
sesedap mulut ja mengata

"Pelik la org kedah ni
batang pisang pun makan.."

Di kelantan,buah gajus ni dipanggil buah 'terre'
Zaman kecik2 dulu
biasanya arwah mak 
cuma buat kerabu ja
dicampur dgn udang geragau

Di Terenganu
ianya dipanggil jambu golok
biasanya dimasak lemak putih gitu

Di Langkawi pulak ia dibuat gulai /kari
sampai skrg ianya masih menjadi bahan lawak
pd yg pergi kenduri disana



Apalah org kedah ni
pokok keladi senduk pun mkn..


Yg ni di kelantan dipanggil keladi senduk
musuh utama petani
cepat benar membiaknya dlm sawah

Dikedah ia dipanggil paku rawan
YaAllah..sedapnya dibuat kerabu,digoreng belacan
ataupun dibuat ulam


Umpama laksa
tiap negeri ada versi laksanya yg tersendiri,kan..

Saya sekeluarga memang tak makan
otak lembu,paru,hati,kulit lembu
tp tak pernah sekalipun
menghina mereka yg gemarkannya

Apa salahnya kita meraikan perbezaan selera org lain
dgn tidak mengutuk
 atau meremehkan cara masakan org lain

Bagi saya senang ja
kalau kena dgn selera ,makan ja
walaupun pertama kali jumpa
kalau tak nk makan
diam2 ja

11 comments:

  1. Sangat setuju. Jangan bongkak. Mana tahu Allah uji kita, makanan dibenci itu menjadi makanan yg dicari-cari. Wallahualam 😁

    ReplyDelete
  2. Sebelum ni saya tatau pun otak, lidah dan ekor lembu blh dimakan sekali dengar dari kawan yang femeli dia suka sangat2 terkejut sungguh saya.. tatau nak respon cemana masa sama nak kena jaga mimik muka kita dan perasaan dia. huhu

    ReplyDelete
  3. Lain negeri lain stail masakan, tu yang buatkan negra kita unik. Saya suka jugak mencuba, tapi kalau tak kena dengan selera sengih jela. Takut orang perli, budak bandar ni semua tak reti makan. Haha

    ReplyDelete
  4. betul kak, kalau kena dgn tekak, memang sedap dimakan..tak salah mencuba, yg salah tu mengutuk makanan org lain..

    ReplyDelete
  5. Pucuk paku rawan (wak panggil genjer) memang sedap kalau dimasak goreng belacan

    ReplyDelete
  6. lain org, lain citarasa. klu x, xde la wujud word 'diversity'.

    ReplyDelete
  7. Kalau tak suka, usahlah cakap macam tu, kecik hati tuan rumah. Kalau saya, saya suka mencuba menu kampung macam ni, kalau kena dengan tekak, rasa nak perabihkan semua je.. hahaha..

    ReplyDelete
  8. kak xyah tunggu beza negeri kak.. kadang2 kawan dalam circle kita pun pening2 lalat cemni. ko nii.. durian x makan kuppi xmo minum da kenapa ? xpun yang pelik.. eee ko makan paru ? eeee mak aku x ajar makan looooorhh..

    geram tol spesis cemni haha..

    ReplyDelete
  9. Hidup x perlu bongkak kan kak...kalau masuk tempat orang elok belajar, explore..sebab tu kita makan jangan memilih..belajar makan walau bukan ikut selera tekak kita

    ReplyDelete
  10. Setuju dengan sis.. Perbezaan selera tulah yang mewarnakan kita manusia.. Tak makan tak bermakna kita boleh menghina dan mengutuk makanan orang lain.. Makanan kot.. pelik-pelik manusia sekarang nie..

    ReplyDelete



• بِسْــــــــــــــمِ اللهِ الرَّحْمَنِ الرَّحِيْـــــمِ •
Terimakasih...komen anda amat dihargai..
●▬▬▬▬▬▬▬▬❤Kamsiah❤▬▬▬▬▬▬▬▬●