Saya selalu surrender
Bila Alia bikin sambal tumis..
Pedas dia tahap takleh bawak bincang
Tertanya2 jugak budak ni dh hilang deria pedas ke
Bayangkan kalau dia beli cili kering
Wajib dia pilih yg super extra hot& spicy
Dah tu masa blend tambah lg cili padi yg merah menyala tu
Katanya apa gunanya cili kalau takda rasa pedasnya
Akhirnya saya oder cili kering
Yg montel2 ni dari kelantan
Beli kt shopee
Kalau kt utara ni cilinya kecik2 berkerinting
Tp kat kelantan cilinya gemuk2 ,pendek2
Dan langsung tak pedas
Gunting,rebus dan basuh 2,3 kali utk buang bijinya
Kemudian blend dan simpan dlm petiais
perghhhhhhhhh
ReplyDeletepedas x
Hehe mak saya beli cili kering tidak pedas. Saya pula selalu tidak puas hati sebab tidak pedas.
ReplyDeleteSelalu kena buat cili sendiri. Sama ada sambal belacan atau sambal penyet.
Mak Ai kata kalau lurus--lurus lagi pedas. Tapi sekarang yang kerinting tu pun pedas juga.
ReplyDeletecili jenis ni mmg xpedas langsung. kaler merahnya ok.
ReplyDeleteCili kering jenis ini saya suka buat sambal lauk nasi lemak. tak pedas, sedap!
ReplyDelete