07 October 2021

Petua Kerepek Lebih Sedap



Abg ipar mai bawak 2 sikat pisang nangka dan 2 sikat pisang awak
Pisang nangka dh selamat dijadikan kerepek

Kupas kulit pisang
Masukkan dlm besen berisi air garam

Disagat nipis2
Grg dlm minyak yg banyak dan api yg sederhana

Dh nk garing tu masukkan sesudu dua planta /majerin
Supaya warna dan rasanya lbh menyerlah

Toskan...bila betul2 dah sejuk baru masukkan dlm balang

2 sikat dapat 2 balang




9 comments:

  1. Asalam..wah ni bagus ni ada petua. terima kasih

    alamat dan maklumat lain dah catat ya,..inshaAllah rezeki tak ke mana moga cepat sampai dituju ya

    ReplyDelete
  2. Sedap berlemak ni kerepek pisang kalau bubuh marjerin / planta. ak payah bubuh apa-apaperasa lagi dah.

    ReplyDelete
  3. dana kalau buat kerepek, sagat terus dalam kuali panas, tapi ada sediakan air garam campur bawang putih, jadi kerepak pisang lagi rasa lemak2 dan bau bawang putih heheheh... nanti cubalah letak marjerin

    ReplyDelete
  4. Wah pertama kali dengar letak marjerin.

    ReplyDelete
  5. Sedapnya pisang nangka buat kerepek. Sama cara kita buat kerepek pisang. Cuma bezanya saya tak letak planta tu. Macam sedap je pulak letak planta sikit. Warna dia lagi menarik nampak. Rasanya mesti agak lemak sikit. Ke?
    Boleh cuba nanti kalau ada pisang berangan. Terima kasih share resipinya.

    ReplyDelete
  6. Sedapnya kerepek pisang buat sendiri..kalau SA mesti settle sekejap je kerepek pisang tu

    ReplyDelete
  7. kak, kami selalu fail buat kerepek.
    liat nau nak garing
    kak ada petua ka nak bagi kerepek kami garing sedap makan

    ReplyDelete



• بِسْــــــــــــــمِ اللهِ الرَّحْمَنِ الرَّحِيْـــــمِ •
Terimakasih...komen anda amat dihargai..
●▬▬▬▬▬▬▬▬❤Kamsiah❤▬▬▬▬▬▬▬▬●

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 
Copyright © 2017 Kamsiah Yusoff. All Rights Reserved. Designed by Cik Nurfarah.