24 January 2018

Andai Ini TakdirNYA..


Balik dari rumah kakak
kaki saya makin membengkak
terasa bagai digantung beban 10kg beratnya
sebenarnya tujuan ke rumah kakak di Gua Musang pun 
utk mencuba perubatan islam


10/1
ketika bangun dari katil utk solat Isyak
saya terjelepuk jatuh dek beratnya kaki
cuba bangun sendiri tp setelah berkali2 dicuba tak berjaya 
saya menjerit memanggil Alia dan Tash
(utk pengetahuan saya tinggal 3 beranak ja kat rumah)

masih tak berjaya jugak
akhirnya jam 12 mlm,saya call suami
sambil membebel en suami tanya nak suruh dia call sapa

akhirnya jam 12 lbh
datang anak jiran mengetuk pintu
2 org perempuan dan Alia cuba mengangkat saya ke atas katil
tetap tak berjaya

dalam dok berkira2 nak panggil bomba ke,ambulan ke,JPAM ke
anak2 jiran saya cakap dia cuba panggil abang2nya..
sambil minta izin saya
akhirnya...dgn kudrat 2 lelaki dan 2 perempuan
saya berjaya diangkat ke katil

bukan disebabkan berat saya
(cuma 60kg ja)
tp sbb saya tak boleh nak bantu mengangkat diri sendiri


Esoknya..11/1
saya ke Hospital Kulim
dalam hati dah dapat rasa
mesti kali ni kena tahan kat wad

Alia memberhentikan kereta didepan kaunter jabatan kecemasan
dan memberitahu pesakit tak boleh berjalan
datang petugas bersama wheel chair dan terus saya dibawa ke zon kuning
"you minum air banyak ni.."
kata nurse
"tak apa..you bagitau pun I tak marah.."hehe

utk x-ray pun saya terpaksa diusung dgn katil ke bilik x-ray

ramainya pesakit...saya terpaksa tunggu sehingga pukul 4 ptg utk ditolak masuk ke wad
maka terciptalah sejarah bermalam diwad
(selain masuk wad sbb bersalin)

sesiapa yg pernah masuk wad tahulah keadaannya mcm mana
sejam seklai seambil bacaan gula,tekanan darah
pukul 2.30 pagi doktor datang amik darah lagi
4 kali suntik baru penuh tabung

lepas tu amik darah ke jantung pulak
Ya ALLAH sakitnya yg ni

katil hanya kosong sejam dua ja
lepas tu riuh rendah dgn pesakit baru masuk

doktor hensem sedang meronda wad hehe

tutup lampu awal konon2nya nak tidur awal
tp sekali masuk 3 org pesakit baru

selain jarum utk memasukkan ubat ni
urine tiub jugak membuatkan saya rasa tak selesa

tidor terlentang tak boleh mengiring ke kiri atau kannan
dgn tiub oksigen terpaang di hidung
menu hospital
masakan tanpa garam dan gula

sbb tu la kut bacaan gula saya dari 24
menjunam turun ke 4
klaut la pulak nurse 
paksa saya makan makanan manis pulak


hari ke 5 saya dibawa ke makmal utk scan jantung
sbb paru2 dan buah pinggang saya ok


Ya..saya positif,saya redha dgn ketentuanNYA
YG JANTUNG SAYA HANYA BERKEUPAYAAN MENGEPAM DARAH HANYA 20% SAJA

doktor bertanya tentang sejarah keluarga
ada ke yg mengidap masalah jantung

Ya doktor..arwah ibu saya,serta 2 orang kakak saya


antara ubat2an yg dibekalkan utk tempoh sebulan
dan sekarang saya sedang menunggu panggilan pihak hospital
ut berjumpa doktor pakat jantung di Hospital Sulatanh Bahiyah,Alor Setar

“ Allah tidak membebani seseorang melainkan apa yang terdaya olehnya, ia mendapat pahala kebajikan yang diusahakannya dan ia juga menanggung dosa kejahatan yang dilakukannya…    
(Al-Baqarah: 286)



23 January 2018

Kulim -Gua Musang- Cameron Highlands

Jika pada tahun lepas
anak kpd kakak saya yg tinggal di Gua Musang
memilih anak dara Jitra sbg suri hidupnya
kali ni giliran si adik jugak memilih org utara sbg bakal  isterinya
justeru tanggal 22/12 lepas
selamat lah sudah majlis meminang si anak dara
yg tinggal di Labu Besar,Kulim
katanya mereka bercinta masa dok study kat UITM
sekarang dua2 dah kerja

oleh kerana cuti sekolah masih berbaki
dan saya kebosanan terperap kat rumah
minta izin suami utk ikut kakak pulang ke Gua Musang



tp dalam hati sedikit risau
bolehkah Alia drive jauh2..
hmmm bertawakal ajalah


singgah makan kat  kedai makan dekat masjid Lojing
pekena mi panas2..dalam cuaca sejuk..sungguh awesome..


alhamdulillah selamat sampai


dah lama dok mengidam benda ni
alhamdulillah dapat jugak akhirnya
tapai ubi kayu goreng

4 hari di rumah kakak
saya minta diri utk pulang pada hari jumaat
perjalanan pulang diiringi hujan renyai2
mengundang mengantuk
tp nak layan mata,
kesian pulak kat Alia drive sorg2..


tak namkpak apa pun dek kabus yg menyelebungi jalan
hinggakan terlepas masjid Lojing dek tak nampak


Tiba di Simpang Pulai
Alia masuk ke Cameron Highland
katanya cuma nk ke Lavender Farm ja
tp dek kerana musim cuti sekolah,cuti xmas
manusia mcm semut



                                                       saya cuma tunggu dalam kereta ja
hanya Alia dan Tasha yg menapak naik
utk menikmati aiskrim yg sedap ni katanya

21 January 2018

Alhamdulillah Sudah Selamat Terima Menantu


Assalamualaikum
Masih ada kah yg sudi singgah diblog ni
lama menyepi dek ujian kesakitan yg diberikan olehNYA

Alhamdulillah..
pada 8/12 yg lepas
telah berlangsung majlis akad nikah anak bujang saya
bersama pilihan hatinya

Kami bertolak ke KL pada 7 /12
bermalam di kondo anak di Cheras
seperti biasa saya gagal melelapkan mata
gambar ni dirakam jam 3.30 pagi
hehe nasib baik tak terakam yg tak sepatutnya..


Alhamdulillah tepat jam 5.50 petang
dengan sekali lafaz
sahlah bergelar suami pada Raihana Baharum
bertempat di kem Sg Besi
 
 
pelukan sayu seorang ibu
utk berkongsi sianak yg dikandung selama 9 bulan
dgn insan lain

kata Alia,selepas 24 tahun baru dia
merasa mempunyai seorang kakak

esoknya berlangsung kenduri di dewan templer,kem sg besi



yg perempuan berbaju hitam tu anak kpd sepupu saya
yg tinggal di Thailand nun..
sayangnya beliau datang setelah saya pulang..

 Ana..mak harap kamu dapat menjaga anak mak
sebagimana mak menjaganya selama 26 tahun
mak tak pernah memarahinya
apalagi memukulnya..

Badri..dibahu kamu sekarang terpikul satu tanggungjawab yg amat besar
bkn hanya makan minum siisteri yg wajib dijaga
perkahwinan lebih daripada itu
ianya menuntut sebuah pengorbanan,saling melengkapi,saling memahami..


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 
Copyright © 2017 Kamsiah Yusoff. All Rights Reserved. Designed by Cik Nurfarah.