15 September 2013

Peknga

Peknga??
Ada yg tercenggang2 tak pernah dengar ke?
peknga a.k.a lempeng
(pek-tempek)..nga(belanga)
adunan asasnya-tepung gandum,garam,air
kalau tambah kelapa,pisang lagi sedap

 sedap dimakan bersama kari
sambal ikan bilis
ataupun ada yg makan dgn susu pekat manis..


21 comments:

  1. AsSalam kak Kam,
    Dah lama tak makan peknga. Sejak arwah ayah 'pergi' mak pencen buat kuih peknga sebab kuih ni kegemaran arwah ayah.
    Kami semua pun pencen makan peknga juga.

    ReplyDelete
  2. Bebudak sekarang tak reti makan peknga kamsiah..dorang makan kfc,pizza, spaggethi....kalau buat, saya makan sorang.

    ReplyDelete
  3. anak2 knah pun suka mkan pek nga ni.kalau blik kg, mesti suruh mak knah buat, cicah ngan kari semalam..sedapp (kalau knah buat..dorang cakap xsedap macam tok buat..heee )

    ReplyDelete
  4. ohh suka sanagt, my fav masa kecik2 dulu ..lani pun bekfas pagi yang hujan..uswhh

    ReplyDelete
  5. mak saya pun panggil peknga, buh pisang sedap kan kak :)

    ReplyDelete
  6. istilah utara nih . mak sya suka wat lempeng pisang ...

    ReplyDelete
  7. ooo..ada istilah lain rupanya..saya orang Selangor..panggil lempeng je :)

    ReplyDelete
  8. org utara je panggil peknga kan kak..mmg sedap sepanjang zaman..makan panas2 tak cicah apa pun mabeles

    ReplyDelete
  9. ooo..lempeng yer..hehehe..xpernah dengar pulak peknga...kalau lepeng kelapa nie..ila selalu jugak mkn..org ganu panggil lempeng nyior..hehehe

    ReplyDelete
  10. peknga saya tok rajin dengar lg kak..biasa panggil lempeng jer..heheh

    ReplyDelete
  11. Makanan IM dan adik-adikvsemasa hidup susah dulu...

    ReplyDelete
  12. salam K.Kamsiah..

    oo..cma panggil lempeng jer. hihi..
    unik sungguh nama dia..

    ReplyDelete
  13. Kam..lempeng ni simple je cara buat kan, tak banyak bahan diperlukan, tapi tetap jadi pilihan, memang sedap kalau cicah kuah kari atau sambal bilis.

    ReplyDelete
  14. saya slalu buat, cmpuq pisang.spread atas daun pisang bakaq atas kuali panas..bakar smpai daun pisang jadi merah.makan panas2 dgn kopi panas..time hujn.kalau anak2 balik tak menang tgn saya buat peknga..favourite org utara zman dulu.

    ReplyDelete
  15. Peknga...unik namanya, sebelum klik entri ini, ingatkan sejenis bunga...hehe, Rupanya lempeng (gelak sendiri de)

    ReplyDelete
  16. pernah dengar kawan2 sebut tp tak pernah makan.. huhu..

    ReplyDelete
  17. ohh .. lempeng rupanya ..
    mkn dengan sambal ikan bilis,
    pasti sedap ..

    ReplyDelete
  18. Sy panggil lempeng je kak. Fes time dgr pek nga

    ReplyDelete
  19. zura suka mkn cicah ngn susu pekat manis...

    ReplyDelete



• بِسْــــــــــــــمِ اللهِ الرَّحْمَنِ الرَّحِيْـــــمِ •
Terimakasih...komen anda amat dihargai..
●▬▬▬▬▬▬▬▬❤Kamsiah❤▬▬▬▬▬▬▬▬●

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 
Copyright © 2017 Kamsiah Yusoff. All Rights Reserved. Designed by Cik Nurfarah.