13 December 2018

Rebung



Jangan makan rebung
rebung tu bisa,
rebung tu berangin

haa itu pesanan yg selalu didengar,kan
ruginya sapa yg tak makan rebung...sedap..

ketika duduk di Kelantan dulu
arwah mak selalu masakkan rebung masak lemak putih
ataupun dibuat acar
fuhhh..masa tu itulah lauk paling heaven

lepas kawin dan melangkah keluar dari Kelantan
baru saya jumpa pelbagai menu mengunakan rebung

yg ni acar rebung madu...sedap..



yang ni rebung di masak gulai bersama daging rincik




yg ni pulak rebung masak lemak cili api bersama udang

dan yg ni dimasak bersama ayam

9 comments:

  1. dana tak pernah msk rebung kak, dulu2 pernh mkn rebung jenis yg jeruk tu... dana tak tahan bau dia...
    skrg ni nampak ada dh org jual rebung madu yg kecik2 tu mcm tak bau... tp tak berani nk cuba... tkt bau msk jeruk tuh,...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Akak pun tak makan rebung yg dijeruk tu.. Bau dia punya la busuk
      Ni rebung fresh
      Kalau nk bli kat pasar, bli yg tak dipotong lg tu

      Delete
  2. Hehe... Memang banyak masakan bersama rebung ni. Macam LeYa, orang N9 memang biasa dah dengan masak lemak cili api rebung tu. LeYa pun suka makan rebung ni. Sedap

    ReplyDelete
  3. saya suka juga makan rebung ni masak lemak, sedap sangat

    ReplyDelete
  4. Rebung makanan kegemaran kat Sabah ni..banyak tul di jual..hebatnya gambar rebung tu..
    kita bersyukur lambakan makanan kat syeria..kasihan sekali ..

    ReplyDelete
  5. Rebung ni bagi saya masak apa pun sedap. Maklum la feveret.

    ReplyDelete
  6. rebung!! kecur liur..biasa JM masak lemak tak pun buat kari..dapnyaaa

    ReplyDelete
  7. saya tak makan rebung.. Gulainya saja yang saya makan.. kikiki

    ReplyDelete



• بِسْــــــــــــــمِ اللهِ الرَّحْمَنِ الرَّحِيْـــــمِ •
Terimakasih...komen anda amat dihargai..
●▬▬▬▬▬▬▬▬❤Kamsiah❤▬▬▬▬▬▬▬▬●

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 
Copyright © 2017 Kamsiah Yusoff. All Rights Reserved. Designed by Cik Nurfarah.