06 December 2019

Teresek Jantung Pisang

Teresek jantung pisang
menu dari kelantan
yg dibawa oleh my sis

Jantung pisang dimasak bersama
bahagian ayam yg tak mempunyai isi
seperti tengkuk,kaki,hujung sayap,hati,pedal..

Cara membuatnya
bahan2:

Jantung pisang(dihiris nipis lalu direndam dalam air 
garam)
lepas tu rebus
 Bawang merah besar 3 labu * 

Bawang puteh 3 ulas *
 Halia 1 inci* 
Kunyit hidup 1 inci*
 Lengkuas 3 hiris*
 Lada kering 7 tangkai (rendam, tos)* 
Rempah ketumbar 1 sudu besar 
Santan pekat 2 cawan 

Rempah kari ayam/daging 2 sudu besar
Asam keping 1
 Kerisik 2 sudu besar
 Gula/nise garam
 Lada merah 1 dihiris
 Bawang besar 1 dihiris

Blend bahan2 bertanda *

Masukkan ayam ke dalam periuk/kuali.
Masukkan bahan2 kisar dan santan,garam , nisan,asam keping masak seketika, atau ayam separuh masak. Kemudian masukkan jantung pisang ,
 guna kan api yang sederhana, selepas itu masukkan kerisik, dan cili hijau. 
masaklah sehingga kuah tinggal sedikit, atau hampir kering. 
Siapppp


8 comments:

  1. jantung pisang tak perlu rebus dulu ye kak? menarik jugak resepi nih mesti sedap kak... tengok pun dah tahu sedap

    ReplyDelete
  2. oh kami kat kedah ni panggil kemesek. hehe

    ReplyDelete
  3. Sedap ni kalau dapat makan..pertama kali tengok dan dengar.

    ReplyDelete
  4. sedapkan kalau dapat makan dari airtangan sendiri atau istri....?

    ReplyDelete
  5. Ada dah resepi ni dalam simpanan.. belum pernah buat lagi.. alahaai.. bila lah dapat rasa..

    ReplyDelete
  6. Tak pernah makan..sure makanan traditional kelantan ni kan kak...dah ada resepi tu boleh la cuba nanti

    ReplyDelete



• بِسْــــــــــــــمِ اللهِ الرَّحْمَنِ الرَّحِيْـــــمِ •
Terimakasih...komen anda amat dihargai..
●▬▬▬▬▬▬▬▬❤Kamsiah❤▬▬▬▬▬▬▬▬●

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 
Copyright © 2017 Kamsiah Yusoff. All Rights Reserved. Designed by Cik Nurfarah.