09 December 2020

Gulai Udang Kacang Buncis

Gulai udang campur kacang buncis
Boleh juga guna kacang panjang
Kalau kt utara ni
Biasnya lauk ni selain utk makan nasi biasa
Jugak ada nasi lemak gulai udang
Biasanya dibungkus dlm daun pisang

Kalau ada sesiapa nk cuba boleh la try resepi ni

Udang sederhana besar-dibersihkan
Kacang buncis
Bwg putih
Bwg merah
Santan
Serbuk kari ikan

Tumiskan bwg metah dan bwg putih yg dihiris nipis
Kemudian masukkan serbuk kari yg telah dibancuh dgn air
Dgn naik minyak
Masukkan santan
Biarkan 2,3 kali mendidih masukkan kacang dan udang
Masukkan garam secukup rasa
Lebih kurang 3,4 minit dh boleh tutup api

 

7 comments:

  1. Best macma ni kak..SA kadang suka gak letak kacang buncis dalam masak lemak cili api...tapi udang tu x suka buang kulit..

    ReplyDelete
  2. sedap ni.. kami panggil kari kalau masakan guna serbuk kari. skrg baru tahu ada yg panggil gulai kalau kari. especially belah2 utara. Bagi kami gulai kalau guna rempah bunga ros

    ReplyDelete
  3. Kombinasi bahan dan warna yang menarik. Cukuplah lauk begini makan dengan nasi putih. Alhamdulillah.

    ReplyDelete
  4. Oh begini rupa gulai udang kacang buncis.

    ReplyDelete
  5. terliur dah ni..lama x makan gulai ni..

    ReplyDelete
  6. sedapl ak buat gulai udang kacang buncis ni..esok cuti nk try buat

    ReplyDelete



• بِسْــــــــــــــمِ اللهِ الرَّحْمَنِ الرَّحِيْـــــمِ •
Terimakasih...komen anda amat dihargai..
●▬▬▬▬▬▬▬▬❤Kamsiah❤▬▬▬▬▬▬▬▬●

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 
Copyright © 2017 Kamsiah Yusoff. All Rights Reserved. Designed by Cik Nurfarah.