06 December 2019

Teresek Jantung Pisang

Teresek jantung pisang
menu dari kelantan
yg dibawa oleh my sis

Jantung pisang dimasak bersama
bahagian ayam yg tak mempunyai isi
seperti tengkuk,kaki,hujung sayap,hati,pedal..

Cara membuatnya
bahan2:

Jantung pisang(dihiris nipis lalu direndam dalam air 
garam)
lepas tu rebus
 Bawang merah besar 3 labu * 

Bawang puteh 3 ulas *
 Halia 1 inci* 
Kunyit hidup 1 inci*
 Lengkuas 3 hiris*
 Lada kering 7 tangkai (rendam, tos)* 
Rempah ketumbar 1 sudu besar 
Santan pekat 2 cawan 

Rempah kari ayam/daging 2 sudu besar
Asam keping 1
 Kerisik 2 sudu besar
 Gula/nise garam
 Lada merah 1 dihiris
 Bawang besar 1 dihiris

Blend bahan2 bertanda *

Masukkan ayam ke dalam periuk/kuali.
Masukkan bahan2 kisar dan santan,garam , nisan,asam keping masak seketika, atau ayam separuh masak. Kemudian masukkan jantung pisang ,
 guna kan api yang sederhana, selepas itu masukkan kerisik, dan cili hijau. 
masaklah sehingga kuah tinggal sedikit, atau hampir kering. 
Siapppp


05 December 2019

Projek Solok Lada Frozen

Kakak ke dua saya yg tinggal di Gua Musang
bgtau nk datang ke Kedah
 melawat cucu baru nya
dia tanya kut2 saya nk pesan apa2 utk dibawa

Bagaikan org mengantuk disorong bantal
pantas ja saya senaraikan barang2 yg susah
nk dapat kt Kedah ni

-lada buat solok
-laksa kuah lemak
-petai jeruk
-tempoyak
-budu
-keropok

Dibawa juga kuih akok yg super sedap

Tak sangka dia turut bawakan inti
solok lada sekali


Saya cukup pantang kalau beli nasi kerabu
ada solok lada tp tak mcm solok lada
kelapa dan sikit ikan bersepai2

Bg saya kalau mahu hasil yg terbaik
guna isi kelapa yg kulitnya masih hijau
ditumbuk bersama ikan rebus
bawang merah,sikit halia
garam dan gula

Saya buat kesemuanya lada yg diberi
simpan dlm tupperware
frozenkan
Nak makan baru kukus atau rebus
yg ni dikukus sbb nak amik gambar
saya lbh duka yg direbus bersama sedikit santan..
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 
Copyright © 2017 Kamsiah Yusoff. All Rights Reserved. Designed by Cik Nurfarah.