Nasi Dagang Kelantan
Nasi dagang yg dibeli
jarang benar yg dapat memenuhi selera
biasanya keras berderai
mcm mengunyah beras
utk hasil yg sedap
campurkan beras nasi dagang yg kaler perang tu
bersama beras pulut
kalau ada beras wangi,boleh dimasukkan sedikit
nisbahnya 2:1
(jika 2kg beras nasi dagang
campurkan dgn 1kg beras pulut)
rendam semalaman bersama halba
kukus sebanyak 3 kali
1)dikukus spt biasa
bila beras telah kembang,angkat
2)gaulkan dgn santan cair-kukus semula..
lbh kurang 10 minit,angkat
3)kukus bersama santan pekat yg digaul bersama hirisan bawang merah,
halia yg dipotong halus dan sedikit garam
kukus sehingga betul2 kembang dan tak terasa berbiji2 bila makan
Sila guna bawang merah bkn bawang besar
utk gulai ikan tongkol
versi kelantan tak mengunakan rempah ikan Baba's ke,Alagapas ke,Adabi ke..
cuma blend lengkuas,halia,kunyit hidup,bawang merah,bawang putih
masukkan kedalam santan bersama asam keping
bila telah pecah minyak,masukkan ikan tongkol yg telah direbus bersama
garam dan asam keping
(seeloknya ikan direbus dan biarkan semalaman supaya terasa garam dan asamnya)
kebanyakan yg dijual
dia org buat 'short cut'
ikan tidak direbus terlebih dulu
utk menghilangkan muak
nasi dagang sedap dimakan bersama acar timun campur lobak merah
bawang besar,cii merah,garam ,gula dan sedikit cuka
boleh jugak ditambah telur yg telah direbus
Nasi Ayam
Bahan-bahan:
5 cawan beras (beras basmathi lg cantik)- cuci dan toskan
8 cawan stock sup ayam
2 helai daun pandan
1 batang kayu manis
2 kuntum bunga lawang
4 kuntum bunga cengkih
3 biji buah pelaga
1 1/2 inci halia
3 ulas bawang putih
1/2 camca kecil garam
Cara Memasak:
Panaskan mentega, tumis kulit kayu manis,
bunga lawang, bunga cengkih dan buah pelaga sampai naik bau..
pastu masukkan halia, bawang putih dan daun pandan.
Masukkan beras yang dah ditoskan dengan bahan2 tumis tadi..
masukkan air rebusan ayam dan tambah garam, gaul dan biarkan hingga masak.
Sup
Bahan-bahan:
kaki /tengkuk ayam
1 biji bawang besar
3 ulas bawang putih
1 1/2 inci halia
1 kuntum bunga lawang,
2 kuntum bunga cengkih,
3 biji buah pelaga ,
1 batang kulit kayu manis
sebungkus sup bunjut
Cara menyediakannya:
Guna lebihan air rebusan ayam tadi, tambah air sikit kalau kurang air.
Masukkan halia, bunga lawang, bunga cengkih, buah pelaga dan kulit kayu manis
Biarkan mendidih, Masukkan bawang putih dan bawang merah yang telah di goreng kekuningan
Tambah garam secukup rasa.
Masukkan daun sup dan daun bawang dan boleh dihidangkan.
Sambal Cili
Bahan-bahan:
6 ulas bawang putih
10 tangkai cili merah
2 sudu besar cuka
2 sudu besar gula dan sedikit garam
3 sudu besar sos cili
2 cwn air
Cara Menyediakannya:
Blend semua bahan.. masak kejap.. masuk garam & gula secukupnya.
Sambal Kicap
Bahan-bahan:
5 sudu besar kicap manis
3 sudu besar kicap cair
2 ulas bawang putih
beberapa titik minyak bijan
2 cawan air rebusan ayam
Cara Menyediakannya: Campur semua bahan dan masak kejap
Ayam Goreng Madu
Bahan-bahan:
1 ekor ayam- di potong 6
3 sudu besar kicap masin
3 sudu besar sos tiram
2 sudu besar madu
2 sudu besar sos tomato
Cara Menyediakannya :
Rebus ayam bersama air hingga separuh masak dan keluarkan dari sup tersebut.(Air rebusan ayam inilah buat masak nasi ayam tadi)
Perap ayam bersama kicap, sos tiram,sos tomato
dan madu selama sejam
Goreng ayam dlm minyak terendam.
Setelah masak angkat dan toskan.
Nasi Minyak Gulai Kawah
untuk acar
campurkan lobak merah,timun,nenas
bawang besar ,cili merah
garam dan gula
Gulai kawah
1/2 kg daging lembu hiris nipis /seekor ayam
1paket kerisik (40g)
1 paket kecil kari daging
1 labu bawang merah (kisar)
3 ulas bawang merah (kisar)
3 ulas bawang putih (kisar)
2inci halia (kisar)
2 batang serai (ketuk)
3-4 sb cili giling
3 helai daun limau purut
1 cawan santan pekat
Rempah 4 beradik
3sb gula merah
2-3 keping asam keping
minyak
garam
Air
Cara-Cara:
Panaskan minyak, tumiskan rempah 4 beradik,
(kulit kayu manis,cengkih,buah pelaga dan bunga lawang)
bahan kisar,serai ketuk sehingga wangi.
Masukkan cili giling
masak hingga garing dan pecah minyak.
Masukkan daging dan kacau rata.
Masukkan sikit air dan kacau rata lagi.
Bila daging agak empuk,
masukkan santan, kerisek, garam, gula merah,
daun limau purut dan asam keping
Biarkan mereneh hingga daging betul2 empuk.
Kacau sekali sekala
Biarkan sampai pekat.
Tutup api.
Bahan-bahan:
3 cawan beras
4 1/2 cawan air -
jika guna beras lembut kurangkan air atau mengikut kesesuaian beras
1/2 cawan susu cair
1 sudu kecil garam
pewarna kuning
2 helai daun pandan -disimpul
Bahan utk menumis:
1 sudu besar minyak sapi
2 sudu besar majerin
3 kuntum bunga cengkih
3 biji buah pelaga
2 kuntum bunga lawang
1 inci kulit kayu manis
1/2 in halia ]
3 ulas bawang merah] dimayang
1 ulas bawang putih
Cara membuat:
Beras dicuci kemudian ditoskan
Panaskan minyak sapi dan majerin dlm periuk.
Masukkan bahan tumis
Goreng hingga naik bau/kekuningan
Masukkan beras dan daun pandan, kacau sekata
Masukkan air dan susu
Tanak hingga kering, kemudian masukkan pewarna kuning.
Biarkan seketika
Kemudian gemburkan nasi guna garpu
Sedia dihidangkan bersama lauk pauk
Nasi Kerabu Kelantan
ok...biasanya nasi kerabu berwarna putih
biru atau kuning
utk mendapatkan nasi kaler biru
masak nasi mcm biasa
semasa mendidih tu
masukkan beberapa kuntum bunga telang
utk membuat sambal ni pulak
blend cili padi
seeloknya yg dah masak,kaler merah
blend bersama cuka,garam dan gula
jgn masukkan air..
nanti berkulat jadinya
utk mengurangkan rasa pedas yg melampau
buat sambal ni beberapa hari sebelum dimakan
sambal ni boleh disimpan berbulan2 lamanya
tanpa dimasukkan dalam peti sejuk
ulam2an...terpulang pada selera masing
kalau yg ori..daun kesum dihiris bersama
daun serai kayu
utk sambal kelapa
-goreng sebiji kelapa yg diparut
tanpa minyak sehingga kekuningan
mcm nak buat kerisik tu
lepas tu tumbuk
-beberapa ulas bawang merah
-2,3 batang serai
-sedikit halia
-sedikit gula melaka
-sedikit gula dan garam
semua bahan2 ni ditumbuk
dan digaul bersama kelapa tadi
-sekilo ikan direbus
kemudian diasingkan isi dari tulangnya
-kemudian isi ikan tu digoreng sekejap
goreng tanpa minyak
hingga kering ikan tersebut
kemudian gaul ikan tu
bersama kelapa tadi
haha banyak kerja nak kena buat,kan
sebab tu nasi kerabu ni ramai yg suka membelinya ja
(tapi jarang2 yg sedap)
kalau ramai ahli keluarga yg makan
mmg berbaloi membuatnya
utk budu pulak
ketuk sebatang serai,halia dan bawang merah
masak bersama budu
yg dicampurkan sedikit air
sedap dimakan bersama telur masin,keropok,daging bakar
atau ayam percik,atau ikan grg bersalut tepung
Nasi Hujan Panas
ayam masak merah
6 pot kecil Beras biasa (brasmathi lg cantik)
1 sudu minyak sapi
1/2 tin susu cair Rempah
4 sekawan (bg lawang, kayu manis, buah pelaga, bunga cengkeh)
Garam secukup rasa
1 Bawang besar dihiris
Minyak untuk menumis
2 helai daun pandan
1 Sudu sos tomato
1 inci halia diketuk
Pewarna ikut suka,
saya guna hijau, kuning n merah
Cara-cara
Basuh beras & sukat air macam masak nasi biasa
Panaskan minyak untuk menumis
Masukkan bawang & rempah & halia & daun pandan.
Tumis sampai naik bau
Kemudian masukkan sos tomato, susu, minyak sapi & garam.
Sudah menggelegak masukkan bahan tadi dalam periuk nasi n kacau sebati
Setelah nasi agak kering cucukkan lidi bersama pewarna td ke dalam nasi.
Biar sehingga setengah jam baru di kacau.
Nasi Lemak Yang Enak
Supaya nasi lemak yg dimasak
berderai dan tak melekit
masukkan secamca minyak
seeloknya minyak zaitun/jagung
ketika nasi sedang mendidih
nasi lemak buatan sendiri pagi ni
susu cair mengantikan santan
dan sambal tanpa mengunakan belacan
(kurang gemar sambal
yg ber bau belacan)
cara membuat sambal yg enak
-gunakan cili kering yg dikisar sendiri
jgn sesekali guna cili boh/cili giling
dek kerana malas/nak cepat
-guna banyak bawang merah/bawang besar
kerana ia memberi rasa manis yg asli
-gunakan api yg kecil semasa menumis
tumis hingga bawang keperangan
atau hingga naik bau
-jika suka,boleh letakkan sekeping asam keping
atau sedikit asam jawa
cuma sedikit..kerana jika terlebih
ia akan mencacatkan rasa sambal anda
Laksam Kelantan
membuat laksam tidaklah sesukar mana
cuma masa yg diambil tu agak lama
(utk mengukus)
laksam dikira masak bila ianya mengelembung
kukus mengunakan tudung periuk ya
jgn terlalu tebal
bubuh lbh kurang sesenduk ja
campurkan sekampit tepung beras
bersama secawan tepung gandum
bancuh dgn air suam
jika terllau keras
laksam akan pecah ketika digulung
jgn pulak terlalu lembik
nanti jadi kueteow pulak
so kukus dulu sebiji..dan rasa
samada keras atau lembik
sbb takde sukatan yg benar2 tepat diperlukan
utk kuah
-2kg ikan,rebus dan asingkan isinya
-2 kg santan
-10 ulas bawang merah
-seulas bawang putih
-seinci halia
-lada hitam-tumbuk halus
-beberapa keping asam gelugur
-garam & gula
campurkan kesemunya dan sentiasa kacau
ingat-kesedapan laksam terletak pada kuahnya
jgn sampai kuah pecah minyak dan berketul2
kdg2 laksam yg dijual dipasar malam
taugeh tidak disiang
(tak buang ekor dan kepalanya)
sila jgn malas..
ulam - ulaman
dan sambal yg akan mengalirkan airmata
seeloknya sambal diblend 2,3 hari sebelum dimakan
utk mengurangkan kepedasannya
guna cili padi yg masak merah
blend bersam acuka,garam dan gula
sambal ni boleh jugak dimakan bersama nasi kerabu,laksa kelantan
dan nasi berlauk
tuan rumah bersarapan dgn laksam le pagi ni
saya bangun jam 3 pagi
dan siap semuanya jam 6 pagi
No comments:
Post a Comment
• بِسْــــــــــــــمِ اللهِ الرَّحْمَنِ الرَّحِيْـــــمِ •
Terimakasih...komen anda amat dihargai..
●▬▬▬▬▬▬▬▬❤Kamsiah❤▬▬▬▬▬▬▬▬●