26 April 2010

Cek Mek Molek



Kuih cek mek molek
sesuai untuk sarapan atau minum petang
biasanya saya buat lbh
dan simpan dalam petiais
nak makan..baru goreng...



Bahan-bahan:

1) 600 gram keledek (direbus dan dilecek)
2) 2 cawan tepung gandum
3) Gula (untuk inti)
4) Garam secukup rasa
5) minyak masak (untuk goreng terendam)


Cara penyediaan:

1) Campurkan keledek dengan tepung gandum dan garam. Uli hingga jadi doh yang
lembut.

2) Ambil 2 sudu makan dan leperkannya. Masukkan gula sebagai inti dan tutup dan
gulungnya kembali. Lakukan sehingga selesai.

3) Panaskan minyak di dalam kuali.

4) Goreng hingga kekuningkuningan dan angkat.

post signature

3 comments:

  1. wuuuuu...
    bukak blog nampak cek mek molek..
    aduh lapar..

    ReplyDelete
  2. salam n pagi kak
    sya pernah buat kue ni, sedap sbb keledek tu ada rasa lemak manis, tp x boleh letak gula banyak sebab nanti kencing manis ;o

    ReplyDelete
  3. salam,
    salah 1 kuih peveret saya ni.
    tapi awas kalau mkn panas2, boleh 'meletup' dlm mulut macam kuih buah melaka jugak ni. :)

    ReplyDelete



• بِسْــــــــــــــمِ اللهِ الرَّحْمَنِ الرَّحِيْـــــمِ •
Terimakasih...komen anda amat dihargai..
●▬▬▬▬▬▬▬▬❤Kamsiah❤▬▬▬▬▬▬▬▬●