Kuih cek mek molek
sesuai untuk sarapan atau minum petang
biasanya saya buat lbh
dan simpan dalam petiais
nak makan..baru goreng...
sesuai untuk sarapan atau minum petang
biasanya saya buat lbh
dan simpan dalam petiais
nak makan..baru goreng...
Bahan-bahan:
1) 600 gram keledek (direbus dan dilecek)
2) 2 cawan tepung gandum
3) Gula (untuk inti)
4) Garam secukup rasa
5) minyak masak (untuk goreng terendam)
Cara penyediaan:
1) Campurkan keledek dengan tepung gandum dan garam. Uli hingga jadi doh yang
lembut.
2) Ambil 2 sudu makan dan leperkannya. Masukkan gula sebagai inti dan tutup dan
gulungnya kembali. Lakukan sehingga selesai.
3) Panaskan minyak di dalam kuali.
4) Goreng hingga kekuningkuningan dan angkat.
wuuuuu...
ReplyDeletebukak blog nampak cek mek molek..
aduh lapar..
salam n pagi kak
ReplyDeletesya pernah buat kue ni, sedap sbb keledek tu ada rasa lemak manis, tp x boleh letak gula banyak sebab nanti kencing manis ;o
salam,
ReplyDeletesalah 1 kuih peveret saya ni.
tapi awas kalau mkn panas2, boleh 'meletup' dlm mulut macam kuih buah melaka jugak ni. :)