Buah Gajus juga dikenali dengan nama lain seperti Buah Janggus,
Buah Ketereh
Cashew Nut,
Apple Cashew, Cajuana (English),
Caju (Portugis)
Kalau di kampung saya
Pada musim pokok ni berbuah
Kami kanak2 sibuk mengumpul biji gajus ni
Tak kisah la dipetik kt pokok siapa
Janji dpt bijinya
Buahnya...jarang2 sekali dimakan..
Kalau kt pokok buah gajus bergayutan
Tanpa bijinya...
Haa tu kerja kami la
Dah dapat biji gajus tu
Kena sorok elok2
Kang dicuri oleh kawan2
Lepas dah berjaya kumpul
Kita org berpakat ramai2
utk upacara membakarnya
Selalunya ni acara kanak2 perempuan
Mula2 cari zink ke,
Ataupun rembat tudung periuk mak ke
Utk dibuat lapik/alas
Lepas tu tabur biji gajus kat atas tu
Kemudian susun pelepah nyior
yg kering..
Api marak dan time tu
kita kena alih2kan biji gajus tu
Mengunakan kayu
Dah padam apinya
Mula la menguis2,mencari2 biji gajus
Yg dah bertukar kaler tu
Ya...nampak kehitaman tp isinya kekal putih
Jari2 ni jd warna hitam dah
Ia perlu diketuk2 utk memecahkan kulitnya
Wanginya...semerbak satu kampung
Makan panas2..isinya ranggup...
Itulah nikmat hidup sbg anak2 kampung dulu2..