Abg ipar mai bawak 2 sikat pisang nangka dan 2 sikat pisang awak
Pisang nangka dh selamat dijadikan kerepek
Kupas kulit pisang
Masukkan dlm besen berisi air garam
Disagat nipis2
Grg dlm minyak yg banyak dan api yg sederhana
Dh nk garing tu masukkan sesudu dua planta /majerin
Supaya warna dan rasanya lbh menyerlah
Toskan...bila betul2 dah sejuk baru masukkan dlm balang
2 sikat dapat 2 balang
terima kasih atas petuanya kak :)
ReplyDeleteAsalam..wah ni bagus ni ada petua. terima kasih
ReplyDeletealamat dan maklumat lain dah catat ya,..inshaAllah rezeki tak ke mana moga cepat sampai dituju ya
Sedap berlemak ni kerepek pisang kalau bubuh marjerin / planta. ak payah bubuh apa-apaperasa lagi dah.
ReplyDeletedana kalau buat kerepek, sagat terus dalam kuali panas, tapi ada sediakan air garam campur bawang putih, jadi kerepak pisang lagi rasa lemak2 dan bau bawang putih heheheh... nanti cubalah letak marjerin
ReplyDeletesedapnya rangup berperisa
ReplyDeleteWah pertama kali dengar letak marjerin.
ReplyDeleteSedapnya pisang nangka buat kerepek. Sama cara kita buat kerepek pisang. Cuma bezanya saya tak letak planta tu. Macam sedap je pulak letak planta sikit. Warna dia lagi menarik nampak. Rasanya mesti agak lemak sikit. Ke?
ReplyDeleteBoleh cuba nanti kalau ada pisang berangan. Terima kasih share resipinya.
Sedapnya kerepek pisang buat sendiri..kalau SA mesti settle sekejap je kerepek pisang tu
ReplyDeletekak, kami selalu fail buat kerepek.
ReplyDeleteliat nau nak garing
kak ada petua ka nak bagi kerepek kami garing sedap makan