Ada beberapa cara memasak sayur kailan bersama ikan masin ni
ada yg mencelur kailan
kemudian dituang ikan masin yg digoreng bersama bawang putih
dan sos tiram keatasnya
ada jugak yg mengorengnya spt sayuran lain
saya pulak..ikut mood dan tahap kerajinan la
bahan2nya pun ada yg menambah tepung jagung
ada yg menambah sos ikan
apapun..kailan mmg tinngi nilai khasiatnya
Kajian menunjukkan bahawa orang yang kerap makan kalian
dan sayur krusifer jenis lain akan kurang risiko mendapat kanser kolon,
paru-paru dan payudara.
Selain itu, sayur kailan juga mengandungi Vitamin C
yang diperlukan untuk tumbesaran dan perkembangan tisu,
kesihatan kulit , menjaga kesihatan system penghadaman
dan perkembangan mata dengan baik.
bahan2:
-5 tangkai sayur kailan
(semasa menyiangnya,asingkan daun dan batangnya)
kalau kailan yg dibeli
pastikan direndam 10-15 minit
-ikan masin yg sesuai digunakan ialah
ikan tengiiri atau isi ikan talang
-3 ulas bawang putih-diketuk
-5 biji cili padi
(saya gunakan cili padi mengantikan cili merah)
-sos tiram atau sos ikan/nampla
goreng ikan masin dgn sedikit minyak hingga masak
- kemudian hancurkan isi dlm kuali tu jgk
-masukkan bwg besar, dan putih dlm kuali tadi....
- kacau hgga layu
kemudian masukkan batang kailan serta sos ikan dan sos tiram....
gaul sebati hingga batang lembut sedikit
masukkan air,....
- kemdian sayur kailandan bolehlah dihidangkan
**jgn sesekali ditambah garam
kerana ikan masin dan sos tiram tu dah sememangnya masin**