Murtabak Lapis Cream Craker ni
sesuai utk minum petang
(dan kenyang sampai ke malam)
Bahan-Bahan inti
1 mangkuk daging/ayam dicincang
1 biji bawang besar -didadu
2 ulas bawang putih - tumbuk
1 inci halia - tumbuk
1 sudu besar cili kisar
1sb serbuk kari daging+ sedikit air (jadikan pes)
garam
2 biji telur
1. tumis seketika bawang putih dan halia yang ditumbuk hingga wangi.
Masukkan cili kisar & pes serbuk kari.
Kacau hingga naik bau.
2. masukkan bawang besar yang didadu...kacau hingga wangi.
3. masukkan daging/ayam,.
4. perasakan dengan garam dan biarkan hingga daging kering airnya.
Ketepikan.
Bahan² Untuk Topping
Biskut Cream Crackers secukupnya
1 cawan susu UHT
1 biji telur (untuk lapisan terakhir)
keju
Biskut Cream Crackers secukupnya
1 cawan susu UHT
1 biji telur (untuk lapisan terakhir)
keju
CARA
Rendamkan krackers dalam susu
Oleskan dulang pembakar dengar mentega.
Susun krackers yang telah dicelup tadi ke dalam loyang.
Lapiskan dengan lapisan daging.
Pukul ringan telur dan tuangkan separuh dari telur ke atas lapisan daging tadi.
Susun lagi krackers atas lapisan daging dan telur tadi.
Tuangkan lagi separuh dari susu tadi.
Ulangi proses lapisan sehingga habis, lebih kurang tiga lapis.
Akhir sekali tuangkan baki susu sehingga habis.
Bakar selama 45 minit pada kadar 190C.
Rendamkan krackers dalam susu
Oleskan dulang pembakar dengar mentega.
Susun krackers yang telah dicelup tadi ke dalam loyang.
Lapiskan dengan lapisan daging.
Pukul ringan telur dan tuangkan separuh dari telur ke atas lapisan daging tadi.
Susun lagi krackers atas lapisan daging dan telur tadi.
Tuangkan lagi separuh dari susu tadi.
Ulangi proses lapisan sehingga habis, lebih kurang tiga lapis.
Akhir sekali tuangkan baki susu sehingga habis.
Bakar selama 45 minit pada kadar 190C.
kreatif sungguh idea org buat murtabak kan..ngan paratha lah..megi lah..ngan biskutlah...yg pentingnya murtabak mmg sedaplah ..buatlah ngan apaer2 sahaja...
ReplyDeletemenarik niehhhh....... nampak sedap kak.. :D
ReplyDeletepeh, simple... sedap.. insyaallah ada kesempatan mama nak cuba resepi ni..
ReplyDeleteNampak menyelerakan tu kak.. nak guna biskut boleh jadikan murtabak juga.. elok ni..selalu biskut lemau gitu je sebab makan sekwping dua je
ReplyDeleteamboiiii sedap ni!
ReplyDeletesy pun takdek lg kak CPV tuk 2014..huhu..blom rezki kot..
ReplyDeletekreatif..nanti saya nak try jugak buat jugak ni..nampak betul2 sedap nih...
ReplyDeleteHeeeeee
ReplyDeletePandainya kakak kita ni..
Nak curi idea nnt boleh?
Cam sedapppp
Assalamualaikum Kamsiah
ReplyDeletepetang ni saya datang...he he
Salam...alamak sodappppnyooo...leh try ni...
ReplyDeletemacam-macam idea masak murtabak ni ye,sebelum ni saya guna kulit popiah...kreatiflah..
ReplyDeleteDah macam buat lasagna ye. Good idealah kakak nak tiru buatlah, just guna biskut - mesti best:)
ReplyDeletewah sedap... nak cuba buat juaglah !
ReplyDeleteResipi ini seperti resipi yg diciplak dari TV Suria Singapura....
ReplyDeletekreatifnya akak, bolehlah saya mencuba nanti... menarik ni terima kasih kak atas perkongsian yang bermanfaat ni
ReplyDeletesedappnya :-)..nanti nur nak try buat la...hihihi
ReplyDeleteKreatif sungguh kamsiah ni boleh akak cuba ni.. ;)
ReplyDeletewah menarik, nanti nak try buat la, thanks kak kongsi resepi ni
ReplyDeletewaaaaaaaaaa best2... nk cube lah nnti... tq share resepi
ReplyDeletewaaaa bestnyer... nak cube lah nnti... tq share resepi kak
ReplyDeleteTak tau pula yg cream crackers boleh dibuat murtabak. Nak simpan resepi ini utk bulan puasa nanti. Terima kasih atas perkongsian resepi....
ReplyDeletekenyang sampai ke malam, ini sudah bagus..nampak sedap...
ReplyDeletehmm...boleh cuba buat ni....akak tak pernah lagi makan ni
ReplyDeletemacam sedap je..mcam sedap je..nak try!nak try!saya suka!!!tenkiu kak!perkongsian yg sgt bijak (^_^)
ReplyDeletenak kena rajinkan diri ni.. hehehe..
ReplyDeletesedapppnyer...
ReplyDeleteterliur nory tengokk...
*salam kenal, nory follow sini semula...=)
wak tenokks gmbr pon mcm sodapp jerr makk.., ehHHEe
ReplyDeletekamsiah nak tahu..saya pernah hidangkan murtabak crackers ni di hari romobngan meminang saya (encik suamilah) 24 tahun yang lalu..
ReplyDeletepenuh kenangan..
p.s saya lebih tua dari kamsiah, tau
wow!!!, nampak sedap sangat, harus ummi cuba nanti ni Kam sebab sangat menggoda selera.
ReplyDeleteSedap ni, nampak pun sedap.
ReplyDeleteSalam K.Kamsiah...
ReplyDeleteaduhai..menggoda jiwa.. nk cuba nk cuba!
Idea menarik utk dicuba.... gabungan biskut dan daging mesti kenyang....
ReplyDeletekat umah ni biskut jarang miss . tabur cheese tu yg buat anak buah terliur ...
ReplyDeletesalam prkenalan..wah!! blogger hebat nie..komen berbaldi2..hehe..
ReplyDeletebestnye kalau saya jadi jiran akak. saya ada bekas kosong. hehehehe!!!
ReplyDeleteSungguh mengujakan...dan menyelerakan! Telan air liur saya melihatnya...
ReplyDeletehoh! sedap bangat nih. Tak sabo nak try..
ReplyDeleteNampak menarik ni...boleh cuba nanti...
ReplyDelete