Saya bukan org Melaka
malah kaki ni belum pernah jejak Melaka lagi..:(
tapi menu mereka mengoda citarasa
seperti asam pedas
dan sambal yg authentic ni
sambal ni boleh dibuat dalam kuantiti yg banyak
dan simpan dalam peti sejuk
boleh digunakan sbg perencah nasi goreng
atau dicicah dgn ikan/ ayam bakar
sedap jugak dimakan dgn ulam2an.
Bahan2:
4 ulas bawang putih
10 ulas bawang merah
10 biji cili merah
5 biji cili padi (saya tambahkan)
5 biji buah keras
udang kering-rendam dan toskan
sedikit belacan
garam dan sedikit gula
pes asam jawa
Cara2:
samada nak tumbuk atau blend
-blend belacan,bawang putih dan buah keras bersama sedikit air
-masukkan bawang merah dan udang kering
-masukkan cili merah dan cili padi (jgn terlalu hancur)
-panaskan minyak dan goreng
bahan yg diblend tadi
-tambahkan pes asam jawa,gula dan garam
-goreng hingga pecah minyak
tadaaaa...
(sepatutnya sambal ni merah menyala
tp dek saya tambahkan cili padi kaler hijau
warnanya sikit keperangan)
saya pernah buat jugak sambal macam ni, tapi khas utk goreng nasik jer... :)
ReplyDeletesedapnya
ReplyDeletesalam..wah mengoda betul sambal akak ni...mtk izin ye kak utk di cuba...time kasih...
ReplyDeletesedapnya... bakal sy cuba.. insyaallah
ReplyDeletePembuka selera...tmbah ikan sepat kering di goreng...perhhhhh.....makan xhinggat....
ReplyDeletebaca bahan bahan pun saya dah rasa terliur ni kak..
ReplyDeleteterliur plak tengok..buah keras tuh hok lagu mano kak..? kalu ado sini bulih buat jgk nie..
ReplyDeletebaru nengok sambal tuh dh rasa kecur air liur... msti sedap rasanyer nih
ReplyDeleteAssalamualaikum Kamsiah
ReplyDeletememang mables kena dgn bendi
Camsedap je..hahahah...KY tak pernah rasa lagi ni, blah Cuba nanti....
ReplyDeleteWaa buat untuk berbuka nanti best juga ni, tq Kam kongsi resepi.
ReplyDeleteBoleh cuba ni kamsiah... sedap jer tengok tu ;)
ReplyDeleteterliur nye tengok sambal tu kak
ReplyDeleteyesssss! saya akan minta wife saya baca entry akak ni...sebab saya jenis yg makan nasi goreng, mesti nak ada sambal!
ReplyDeleteyummy...nmpak sedap plak dengan bendi...
ReplyDeleteBila kakak perhati satu-satu bahan diguna memang best. Kakak tak pernah buat lagi sambal macam ini. Boleh cuba!!
ReplyDeletesedapnyer nak cuba buat la sambal nih...
ReplyDeletesy org melaka pon lom penah mkn ekekeke
ReplyDeletecheqna wat sambal belacan biasa pun failed..huhuhu
ReplyDeletetengok blog akak, makanan, tengok blog kak nor makanan..Aduh..laparnya..sungguh menyelerakan, walaupun hanya sambal.
ReplyDeletebiar betik Kak Kam tak pernah jejak kaki ke Melaka... macam tak percaya ajerrr...
ReplyDeletesambal tu nampak power!!!
Share resepinya ya kak...
ReplyDeletesaya pun mesti kena tambah cili padi
Masakan orang Melaka memang sedap! Terpikat dgn masakan mereka semasa tinggal dirumah mak angkat semasa bujang. Memang kena dgn selera saya terutama kepedasannya!
ReplyDeletewah ..
ReplyDeletedipadankan dengan bendi..
naik selera ..
terliur tengok.. lapar tetiba.. haha.. padahal baru lepas makan.. tenkiu kak kamsiah for the recipe.. ^^
ReplyDeleteaduhhhh mmng mnggoda betul..
ReplyDeletesalam sis kamsiah.
ReplyDeleteNak try tengahari nanti.
sambal goreng...teringat ikan bakar Portugis..banyak sambalnya..
ReplyDeleteSambal tu memang nampak sangat menggoda, apa lagi utk org2 yg jika makan mesti ada sambal macam saya...heheheh..
ReplyDeleteMcm sambal che'y....cuma ada tambah ikan bilis tumbuk jer.
ReplyDeleteSy kalo sambal2 penyicah cenggini...wat sementara waktu ni mmg takleh nak wat lagi...nanti makan akan bertambah2 nasik ni. phew!!!
salam k.kamsiah..
ReplyDeletetada.... mmg mengiurkan selera cma.. ehehe.. nk cikit!
Sy ank jati melaka ...sdapkn makanan melaka ni...tp tgok jugak ada org xleh trima mkanan melaka ni...
ReplyDeleteNampak pun dah sedap...
ReplyDeleteNak buatlah...
Terima kasih...