Belimbing buluh bersaiz kecil,
kekuningan serta sebagai melengkapi hidangan,
biasanya di masukkan ke dalam gulai atau masak lemak
.Buat basuh ikan untuk hilangkan hanyir ikan pun boleh
BELIMBING BULUH.... DARAH TINGGI
Fakta ringkas tentang buah belimbing
•Di katakan berasal dari India dan Sri Lanka.
•Juga terdapat di semua negara di Asia Tenggara.
•Terdapat juga belimbing di Australia dan Amerika Syarikat,
kepulauan Caribean dan Afrika.
sedap dimasak lemak bersama udang
Khasiat Belimbing.
Buah belimbing mengandungi sumber mineral dan khasiat yang menakjubkan.
Di samping protein,kabohidrat,
ia turut mengandungi kalium,serat,vitamin A,B dan C ,
Niacin,zat besi dan air.
Dikatakan dapat menurunkan kandungan
kolestrol,mencegah hepatitis,
mencegah sel kanser,meningkatkan daya
tahan tubuh badan.
Bahan seperti pektin dalam
belimbing mampu untuk mengikat kolestro
l dan mengeluarakannya melalui sistem perkumuhan.
Tambahan kandungan serat yang tinggi
membolehkan pencernaan berjalan lancar.
Jadi sesuai juga bagi sesiapa yang ingin diet atau
mengubah tabiat pemakanan untuk
lebih stabil berat badan.
Nak makan begitu sahaja pun boleh,
tetapi ramai juga yang suka buat jus malahan ada yang buat ulam.
Belimbing yang sudah matang,
bukannya terlalu masak ye..
sesuai untuk meredakan pelbagai penyakit ,
antaranya diabetes,kolestrol,batuk
,radang kerongkong,demam dan kanser.
Buah belimbing boleh juga mengubati malaria,
malahan daunnya bergunakan untuk mengatasi
tekanan dara tinggi serta bisul.
Akarnya pula boleh mengubati buasir
Bagi yang mempunyai darah tinggi
eloklah makan buah belimbing buluh,
cari yang hijau kekuningan,kisarkan,
tambahla gula sikit dan boleh diminum mengikut kesesuaian waktu.
Bagi yang demam panas pula,
ambil beberapa daun yang segar,
ramas dengan air letakkan di atas kain,
kain tu boleh la letakkan di atas badan atau dahi,
sehingga panasnya berkurangan.